• Οικονομία

    Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα SOS για την αποφυγή φόρων και προστίμων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα SOS για την αποφυγή φόρων και προστίμων

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πρέπει να δηλώσουν τα σωστά τετραγωνικά του ακινήτου τους, προκειμένου να γλιτώσουν τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και αναδρομικές επιβαρύνσεις δημοτικών τελών για τα έτη έως και το 2019 και να πληρώσουν μικρό πρόστιμο για την περίοδο από το 2020 και μετά.

    Διορία 55 ημερών

    Οι δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται στην ηλεκτρονική «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ» στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ έως και το τέλος του 2021, με τους ιδιοκτήτες να έχουν πρακτικά στη διάθεσή τους 55 ημέρες.

    Μάλιστα, θα μπορούν να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, σε 24 μηνιαίες δόσεις. Τα τέλη θα υπολογίζονται από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

    Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να επεξεργαστούν και να εκκαθαρίσουν όλες τις υποθέσεις, εγγράφοντας στα μητρώα τους τα ορθά τετραγωνικά μέτρα, το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

    Τα 4 βήματα

    Για να εισέλθει κάποιος σ’ αυτήν και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών θα απαιτούνται τα ακόλουθα τέσσερα βήματα, τα οποία περιγράφονται συνοπτικά ως εξής:

    Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

    Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.

    Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.

    Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

    Διαβάστε επίσης

    Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δεύτερη ευκαιρία



    ΣΧΟΛΙΑ