• Οικονομία

    Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για δηλώσεις

    Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα SOS για την αποφυγή φόρων και προστίμων

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Μια ακόμα ευκαιρία να γλιτώσουν τσουχτερά πρόστιμα και να δηλώσουν τα σωστά τετραγωνικά του σπιτιού τους στους δήμους θα έχουν από αύριο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Η ηλεκτρονική «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ» στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ θα δέχεται ηλεκτρονικά δηλώσεις από αύριο Σάββατο, από όσους δεν αξιοποίησαν την προηγούμενη ρύθμιση.

    Οι ιδιοκτήτες πέραν από τα πρόστιμα, θα μπορούν να γλιτώσεις αναδρομικές επιβαρύνσεις δημοτικών τελών για τα έτη έως και το 2019 και να πληρώσουν μικρό πρόστιμο για την περίοδο από το 2020 και μετά.

    Συγκεκριμένα, παρέχεται εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με τα σωστά τετραγωνικά, ενώ οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, σε 24 μηνιαίες δόσεις. Τα τέλη θα υπολογίζονται  από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

    Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

    Οι ΟΤΑ θα πρέπει να επεξεργαστούν και να εκκαθαρίσουν όλες τις υποθέσεις, εγγράφοντας στα μητρώα τους τα ορθά τετραγωνικά μέτρα, το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

    Τα 4 βήματα

    Βήμα 1: Συνδεθείτε στο σύστημα μέσω των στοιχείων taxisnet.

    Βήμα 2: Δημιουργήστε μια δήλωση για κάθε ακίνητο που επιθυμείτε να υποβάλλετε διόρθωση τ.μ. επιλέγοντας αρχικά το Δήμο που ανήκει.

    Βήμα 3: Επιλέξτε από τη λίστα το ακίνητο που επιθυμείτε να διορθώσετε και τροποποιήστε τα τ.μ., σύμφωνα με τα πραγματικά.

    Βήμα 4: Υποβάλετε τη δήλωση

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ