Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας: Τέλος χρόνου για την πληρωμή τους – Πώς θα γίνεται η κατάθεση πινακίδων

Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ


Λιγότερες από 26 ημέρες έχουν στη διάθεσή τους εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων να πληρώσουν τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, με την προθεσμία να λήγει στις 28 του μηνός.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο εκπνέει και η διορία που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών για την ηλεκτρονική ακινησία των οχημάτων, δηλαδή για όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην εφορία και να μην πληρώσουν τέλη.

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, διευκρινίζονται τι θα πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης οχήματος στην περίπτωση που επιθυμεί τη διαγραφή, να το θέσει σε ακινησία ή να το μεταβιβάσει.

Διαγραφή: Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης οχήματος που κυκλοφορεί κανονικά, επιθυμεί την οριστική διαγραφή αυτού λόγω ανακύκλωσης, δεν οφείλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022 εφόσον παραδώσει το προς διαγραφή όχημα στα εγκεκριμένα κέντρα εναλλακτικής διαχείρισης ή να το διαγράψει οριστικά αυτό από τα μητρώα αδειών του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών, έως την ημερομηνία λήξης της παράτασης που έχει δοθεί και για τη θέση οχήματος σε ακινησία, ήτοι έως τις 28.2.2022.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο τελεί σε ακινησία, επιθυμεί την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση, τα στοιχεία κυκλοφορίας του, άδεια και πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, διαβιβάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, μετά από αίτηση του κατόχου ή ιδιοκτήτη αυτού, στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών, ή παραδίδονται από τον ίδιο, εφόσον αυτά βρίσκονται στην κατοχή του λόγω θέσης του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά.

Δεν προβλέπεται χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας σε περιπτώσεις οριστικής διαγραφής λόγω ανακύκλωσης, παρότι έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες εταιρείες ανακύκλωσης και περιφερειακές Υπηρεσίες Μεταφορών, ζητούν βεβαίωση ως απαραίτητο δικαιολογητικό για την διαγραφή οχημάτων με ανακύκλωση.

Η παράταση της προθεσμίας θέσης οχήματος σε ακινησία έως και 28.2.2022, ισχύει και για τα οχήματα που έχουν τεθεί προσωρινά σε κίνηση έως τις 31/12/2021 με καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας. Στις περιπτώσεις αυτές, εφόσον μέχρι τη λήξη της παράτασης δεν καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022 ή δεν τεθεί το όχημα εκ νέου σε ακινησία, τότε επιβάλλεται το πρόστιμο για μη εμπρόθεσμη θέση σε ακινησία.

Μεταβίβαση: Αναφορικά με τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας που απαιτείται για την μεταβίβαση οχήματος, δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022. Ομοίως και στις περιπτώσεις χορήγησης βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας λόγω εξαγωγής/επαναταξινόμησης του οχήματος στο εξωτερικό, εντός της παράτασης, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη του έτους της εξαγωγής/επαναταξινόμησης, προκειμένου να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση.

Ακινησία: Η παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας και θέσης οχήματος σε ακινησία, ισχύει και για τη χορήγηση απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας σε αναπήρους δικαιούχους, κατόπιν αιτήματός τους εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης (δια της εκδόσεως σχετικής απόφασης Προϊσταμένου αρμόδιας ΔΟΥ), εφόσον βεβαίως πληρούνται και οι προϋποθέσεις του ισχύοντος περί απαλλαγών θεσμικού πλαισίου.

Μεταβολή στοιχείων: Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων της άδειας κυκλοφορίας οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, λόγω αλλαγής των χαρακτηριστικών του οχήματος η οποία επηρεάζει το ύψος των τελών κυκλοφορίας (π.χ. υποκυβισμός), τα νέα τέλη οφείλονται από το επόμενο ημερολογιακό έτος της μεταβολής, δηλαδή το 2023. Για το 2022 καταβάλλονται, τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τα χαρακτηριστικά του οχήματος πριν τη μεταβολή τους. Αυτονόητο είναι ότι στις περιπτώσεις μεταβολής των στοιχείων της άδειας κυκλοφορίας οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, η οποία δεν επηρεάζει το ύψος των τελών κυκλοφορίας (π.χ. αλλαγή χρώματος, αντικατάσταση άδειας κυκλοφορίας λόγω φθοράς, άρση παρακράτησης κυριότητας), τα τέλη καταβάλλονται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της παράτασης.

Επίσης, στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας τα τέλη καταβάλλονται εντός 10 ημερών από το γεγονός που αίρει την ακινησία.

Διαβάστε επίσης

Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου για τα τέλη κυκλοφορίας

Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων για φορολογούμενους με λογιστές στις πληγείσες περιοχές

Με «αέρα» μικρότερου ελλείμματος 2 δισ. μπαίνει το 2022 – «Άντεξε» ο προϋπολογισμός το 2021ΣΧΟΛΙΑ