• Οικονομία

    Στον «αέρα» ο τουρισμός: Ελάχιστα ξενοδοχεία ανοικτά και χωρίς… πελατεία!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Θολό παραμένει το τοπίο στον τουρισμό με ελάχιστα ξενοδοχεία ανοικτά και χωρίς πελατεία

    «Βρισκόμαστε στον αέρα. Πάμε μέρα με τη μέρα. Όλα αλλάζουν, τίποτα δεν είναι δεδομένο», λένε στο mononews.gr επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο και υπογραμμίζουν πως το κλειδί τώρα είναι η υγειονομική θωράκιση των νησιών, ώστε να διαχειρίζονται άμεσα και χωρίς προβλήματα τυχόν κρούσμα Covid-19 σε τουρίστα.

    «Αν θέλουμε να σώσουμε τον τουρισμό μας στο μέλλον, θα πρέπει να επενδύσουμε τώρα στην υγειονομική θωράκιση της χώρας»

    Το βέβαιο είναι ότι τα ξενοδοχεία της Αθήνας έχασαν τη σεζόν, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο δηλαδή, που είχαν και τις υψηλές πληρότητες. Τα εμβληματικά ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος, η Μεγάλη Βρεταννία και το King George δεν άνοιξαν ακόμη, ενώ και το Χίλτον αναμένεται να ανοίξει στην 1η Ιουλίου.

    Πάμε για σεζόν Ιουλίου-Αυγούστου και, στην καλύτερη περίπτωση, να κερδίσουμε και τον Σεπτέμβριο, λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γρηγόρης Τάσιος.

    Ωστόσο, οι ξενοδόχοι και γενικά οι επιχειρηματίες τουρισμού είναι διστακτικοί και εκτιμούν ότι ο μηχανισμός των αφίξεων θα αρχίσει να ρολάρει από τα μέσα Ιουλίου.

    «Ένα ξενοδοχείο, για να μην έχει ζημιά, θα πρέπει να έχει μέση πληρότητα 50% με 60% και αυτό είναι αμφίβολο αν θα το πετύχουμε φέτος», λένε χαρακτηριστικά.

    Προς το παρόν, όλα είναι θολά, σημειώνουν. Δεν ξέρουμε πόσες αεροπορικές εταιρείες θα πετάξουν, με πόσα αεροπλάνα και με ποια συχνότητα πτήσεων. Κυρίως, όμως, δεν ξέρουμε αν οι τουρίστες θα έχουν τη διάθεση να ταξιδέψουν.

    Όταν, λοιπόν, δεχθούμε το πρώτο κύμα επισκεπτών και δεν έχουμε κρούσματα ή διαχειριστούμε άμεσα και χωρίς «παρατράγουδα» τυχόν κρούσματα, τότε θα εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους εν δυνάμει ταξιδιώτες, να ταξιδέψουν στην χώρα μας.

    Οι ξενοδόχοι περιμένουν, λοιπόν, ένα σαφές και λεπτομερές σχέδιο δράσης, που θα καλύπτει όλους τους προορισμούς και κυρίως τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά μας, καθώς κάποια από αυτά δεν έχουν ούτε αγροτικό γιατρό.

    Θα πρέπει η Πολιτεία να είναι απολύτως σαφής στο πώς θα διαχειριστούμε εκείνον τον τουρίστα που μπορεί να νοσήσει. Πως θα μεταφερθεί γρήγορα -αν χρειαστεί σε νοσοκομείο- τι θα γίνει με την οικογένειά του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει πως η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος για τον τουρίστα που θα νοσήσει, καλύπτοντας τόσο τον ίδιο (νοσηλεία), όσο και τα μέλη της οικογένειάς του (διαμονή).

    «Οι ελλείψεις μας σε θέματα υγειονομικής κάλυψης των νησιών, αλλά και κάποιων ηπειρωτικών περιοχών, είναι γνωστά από χρόνια», λέει στο mononews.gr γνωστός τουριστικός παράγοντας.

    «Θα πρέπει η Ελλάδα να επενδύσει στην υγειονομική της θωράκιση, διότι αυτές οι επενδύσεις θα αποτελέσουν το δικό της «διαβατήριο» για να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια τουριστική σκηνή».



    ΣΧΟΛΙΑ