• Οικονομία

    120 δόσεις: Βήμα – βήμα η ένταξη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απομένουν λιγότερο από δεκαπέντε μέρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία.

    Όλοι οι οφειλέτες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης έως το τέλος του μήνα διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις. Μάλιστα για τους μη μισθωτούς με τη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνεται μια άτυπη “παράταση” έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 για την ολοκλήρωση της ένταξης στην ρύθμιση, καθώς μπορούν να υποβάλουν αρχικά αίτηση και στη συνέχεια να προσδιοριστεί η οφειλή τους έως το τέλος του έτους, όπως είχε γράψει το«Mononews».

    Συγκεκριμένα οι οφειλέτες των πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να ακολουθήσουν δυο στάδια – αρχικά στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και ακολούθως στο ΚΕΑΟ- ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υποβάλλουν την πρώτη αίτηση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για να θεωρούνται εμπρόθεσμοι ακόμη κι αν η ρύθμιση ολοκληρωθεί αργότερα.

    Η 30 η Σεπτεμβρίου είναι η τελική ημερομηνία υπαγωγής και δεν προβλέπεται να δοθεί παράταση σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων.

    Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όλοι πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση για τον προσδιορισμό της οφειλής με ή χωρίς επανυπολογισμό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτή η ενέργεια πρέπει να γίνει υποχρεωτικά από όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη ρύθμιση. Το δεύτερο στάδιο πρέπει να ολοκληρωθεί έως 31.12.2019.

    Ένταξη σε δυο στάδια

    Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι μη μισθωτοί είναι:

    -Υποβολή αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) έως 30.9.2019.

    -Εγγραφή οφειλέτη στο ΚΕΑΟ. (μέσω της πλατφόρμας efka.gov.gr)

    -Ολοκλήρωση ρύθμισης 120 δόσεων για τις οφειλές έως το 2016.

    Προσοχή – όσοι έχουν οφειλές 2017 ή και 2018 στον ΕΦΚΑ πρέπει να κάνουν νέα εγγραφή στο ΚΕΑΟ με νέους κωδικούς (επιλέγοντας στο πεδίο του Φορέα «ΕΦΚΑ μη μισθωτών») και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την διαδικασία, κάνοντας αίτημα για νέα ρύθμιση για τα ποσά αυτά.

    Απαιτούνται δηλαδή δυο πιστοποιήσεις και δυο αιτήσεις στο ΚΕΑΟ (εκτός από την αρχική αίτηση στον ΕΦΚΑ) για όσους χρωστούν και πριν και μετά το 2017.

    Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής.

    Πορεία ρύθμισης

    Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση πάνω από 109.000 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχει εισπράξει περισσότερα από 126 εκατομμύρια. Αναλυτικά έχουν ενταχθεί πάνω από 38.000 εργοδότες, πάνω από 54.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), πάνω από 14.000 αγρότες και πάνω από 2.000 αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ). Υπενθυμίζεται οτι οι οφειλέτες συνολικά ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες και χρωστούν συνολικά 35 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ