Οικονομία

120 δόσεις: Πώς θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων στην Εφορία – Αναλυτικός πίνακας

  • NewsRoom


Ο αριθμός των δόσεων με τη νέα ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις προς την Εφορία θα καθορίζεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και της οφειλής.

Η τελική μορφή της ρύθμισης θα καθοριστεί έπειτα από τις συζητήσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς, οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου και αναμένεται να θέσουν ορισμένες απαιτήσεις καθώς έχουν επιφύλαξη σε σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών, με το επιχείρημα ότι καλλιεργείται «κουλτούρα μη πληρωμής», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης για η ρύθμιση οφειλών αναμένεται να εισέλθει σύντομα στη Βουλή και θα γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια έτσι ώστε να παρέχεται εξατομικευμένη λύση, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε οφειλέτη και το ύψος των χρεών που έχει δημιουργήσει.

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι το ποσό που θα πληρώνει ο οφειλέτης για να εξυπηρετεί τη ρύθμιση θα καθορίζεται με βάση ένα συντελεστή ο οποίος θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει και το εισόδημα, με βάση κλιμάκια εισοδήματος.

Τα ακριβή ποσοστά θα προσδιοριστούν ύστερα και από τις επαφές με την τρόικα και ενδέχεται να υιοθετηθούν υψηλότεροι συντελεστές, αλλά η κυβέρνηση προωθεί ήδη προς συζήτηση μια κλίμακα με συντελεστές από 4% έως 40%με βάση την οποία έχουν γίνει υπολογισμοί, σύμφωνα και με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Για παράδειγμα, για ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 4%, για το επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος -από τις 10.000 ευρώ μέχρι τις 20.000 ευρώ- ο συντελεστής θα είναι 8% και θα αυξάνεται προοδευτικά, καταλήγοντας σε αρκετά υψηλά ποσοστά, της τάξης του 40% για υψηλά εισοδήματα από 90.000 ευρώ και πάνω.

Το ποσό που θα προκύπτει με βάση αυτούς τους συντελεστές θα αποτελεί την ετήσια δυνατότητα αποπληρωμής και, διαιρούμενο δια 12, θα αποτελεί το ελάχιστο ποσό δόσης που θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, θα καθορίζονται και οι δόσεις.

Για παράδειγμα, εάν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, το ετήσιο ποσό αποπληρωμής θα είναι 1.200 ευρώ, ήτοι 120 ευρώ το μήνα. Για μια οφειλή 3.000 ευρώ, προκύπτουν 25 δόσεις, ενώ για το ίδιο εισόδημα και οφειλή 2.000 ευρώ η ρύθμιση θα γίνεται σε 17 δόσεις.

Αντίστοιχα, για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, η δυνατότητα αποπληρωμής είναι 3.400 ευρώ το χρόνο, η ελάχιστη μηνιαία δόση 283 ευρώ και η ρύθμιση για μια οφειλή 3.000 ευρώ θα γίνεται σε 11 δόσεις, ενώ για οφειλή 2.000 ευρώ θα γίνονται 7 δόσεις.

Δείτε παρακάτω αναλυτικό πίνακα με τον υπολογισμό για το ποσό αποπληρωμής που προκύπτει ανάλογα με το εισόδημα και, αντίστοιχα, το ποσό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης με βάση το οποίο θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων, ανάλογα και με το ύψος της οφειλής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρέμβαση μέσω mononews: Αφαίρεση των εισφορών υγείας από τις 120 δόσεις ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 120 δόσεις της εφορίας και ο μαθηματικός τύπος: Ολες οι λεπτομέρειες – Πλήρης οδηγός

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αχτσιόγλου: Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις στα ταμεία


ΣΧΟΛΙΑ