• Most Popular

    The Wise Man: Απολύσεις και γκρίνιες στον εφοπλιστικό όμιλο Αγγελικούση

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Λάθος νόμος στη βάση δεδομένων της Intrasoft 

    Όπως είναι γνωστό, η Instrasoft έχει αναπτύξει και  διαχειρίζεται τη βάση νομικών δεδομένων με την επωνυμία “Nomos”, που έχει όλους τους νόμους της ελληνικής δημοκρατίας. Και σε αυτή τη βάση δεδομένων απευθύνονται οι περισσότεροι νομικοί.  Όμως προσφάτως εντοπίστηκε στη βάση δεδομένων νόμος, το περιεχόμενο του οποίου δεν ήταν έγκυρο και απείχε από το καθεαυτό περιεχόμενο του νόμου με αποτέλεσμα κάποιοι να θίγονται και να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.

    Το θέμα αφορούσε τους υποθηκοφύλακες της χώρας, οι οποίοι κοινοποίησαν εξώδικο στην εταιρεία, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης. καθώς και στον εισαγγελέα πρωτοδικών.  Μετά από την κινητοποίηση η Intrasoft διόρθωσε το λάθος.

    Πρόστιμα χάδι σε Εθνική και Eurobank 

    illustrate the wise manΤην επιβολή προστίμων ύψους 23.000 ευρώ στην Eurobank και 10.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι λόγοι της επιβολής των προστίμων είχα να κάνουν με τη «μη ορθή πληροφόρηση πελατών, κατά την παροχή σε αυτούς επενδυτικών υπηρεσιών», καθώς επίσης και «λόγω μη σύναψης σύμβασης, μη ορθής ενημέρωσης και κατάταξης και μη αξιολόγησης συμβατότητας πελάτης της κατά την παροχή σε αυτόν επενδυτικών υπηρεσιών», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια γενναία απόφαση αλλά τα πρόστιμα είναι της «πλάκας».

    Όπως γνωρίζει αρκετά καλά η στήλη οι τράπεζες εξέδιδαν για χρόνια μία σειρά από δομημένα ομόλογα, τα οποία φέρουν τον χαρακτηρισμό «perpetual». Οι τίτλοι αυτοί χαρακτηρίζονται και ως «υβριδικοί» και δεν έχουν καμία σχέση με τα παραδοσιακά ομόλογα που όλοι γνωρίζουμε. Τα προϊόντα αυτά είναι συνήθως ομόλογα αορίστου χρόνου. Για παράδειγμα ορισμένα από αυτά μπορεί να λήγουν έπειτα από 40 ή ακόμη και 50 χρόνια ή ποτέ. Μία βασική τους διαφορά με τα συνηθισμένα ομόλογα είναι ότι δεν εγγυώνται την επιστροφή του ποσού της αρχικής καταβληθείσας αξίας.

    Για χρόνια οι τράπεζες τα διέθεταν στους πελάτες τους δίχως να τους ενημερώνουν ότι πρόκειται για σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Όπως πληροφορείται η στήλη, αρκετοί είναι αυτοί που έχασαν χρήματα από τις τοποθετήσεις αυτές και έχουν στραφεί κατά τραπεζών, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να προσπαθούν να τα βρουν εξωδικαστικά. Και μιλάμε για απώλειες χρημάτων δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κατά περίπτωση. Ε, μετά από αυτά τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκαλούν απλά γέλιο.

    Απολύσεις και «γκρίνιες» στον όμιλο Αγγελικούση

    Γιάννης Αγγελικούσης
    Γιάννης Αγγελικούσης, εφοπλιστής Maran Gas

    Σε απολύσεις εργαζομένων έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες ο όμιλος του εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση. Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν δει την πόρτα της εξόδου με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα περίεργο κλίμα στο εσωτερικό του ομίλου.

    Ο Γιάννης Αγγελικούσης ο οποίος είναι στην κορυφή του ναυτιλιακού κλάδου στην Ελλάδα και πέμπτος στον κόσμο, θεωρείται από ανθρώπους που έχουν εργαστεί στον όμιλό του ως ένας από τους καλύτερους εργοδότες. Το κλίμα άριστο, τα χρήματα πολύ καλά και οι πληρωμές στην ώρα τους.

    Ωστόσο οι απολύσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει γκρίνιες στο εσωτερικό του ομίλου. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι σε αυτό το «μπαράζ» απολύσεων και τρέμουν την επόμενη μέρα της ανεργίας. Άλλωστε όπως λένε και οι ίδιοι, «εργοδότη σαν τον Αγγελικούση δύσκολα βρίσκει κανείς σήμερα».

    Ο ΔΟΛ εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού 

    Οσοι πιστεύουν ότι ο ΔΟΛ μπορεί να κάνει χρήση του νέου νόμου και να κουρέψει τα χρέη του εξωδικαστικώς μάλλον κάνει λάθος. Κι αυτό γιατί βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μια εταιρεία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και να κουρευτούν οι οφειλές της είναι να έχει για μία χρονιά θετικό Ebitda τα τελευταία τρία χρόνια.

    Ο ΔΟΛ σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς δεν έχει καμία χρονιά από το 2012 θετικό Ebitda. Συνεπώς μένει εκτός. Η μόνη λύση είναι να ενταχθεί στις πτωχευτικές διαδικασίες…  Το νομοσχέδιο πάντως για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι έτοιμο και αναμένεται να δοθεί αυτή την εβδομάδα σε διαβούλευση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: The wise man: Ποια εταιρία έχει όλα της τα λεφτά σε τράπεζα στο Παρίσι και οι εξελίξεις στα ΕΛΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Τι συμβαίνει στην Intracom; Ποιος διαρρέει απόρρητες πληροφορίες;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Big Business για Λ. Μπόμπολα , Γ. Περιστέρη και Αλεξία Μπακογιάννη 



    ΣΧΟΛΙΑ