• Παπαστράτος

    Παπαστράτος

    Υποδειγματική λειτουργία

    H Παπαστράτος κάνει τις δεσμεύσεις της πράξη

    • NewsRoom

    Με σταθερά βήματα η Παπαστράτος κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της #prostokalytero και ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη, έχει ήδη φέρει θετική αλλαγή σε μια σειρά από τομείς.

    Το καλοκαίρι του 2021, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας της, η εταιρεία ανακοίνωσε -με δημόσιο, διάφανο και δεσμευτικό τρόπο- τη νέα ενιαία Εταιρική Στρατηγική της που έθεσε τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

    Ένας όρος, η βιωσιμότητα, που για την Παπαστράτος είναι ο στόχος, η επιδίωξη, οι διαδικασίες, ο δρόμος και τελικά οι πράξεις που οδηγούν στο καλύτερο. «Ένα ολοκληρωμένο συμπεριληπτικό σχέδιο που έχει έναν και μόνο στόχο: Να μας οδηγήσει όλους μαζί προς το καλύτερο», όπως είχε δηλώσει ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

    Γιατί στην Παπαστράτος, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά «Είμαστε οι πράξεις μας. Αυτές μας ορίζουν. Μας καθοδηγούν. Είναι η αλήθεια μας. Σε κάθε σχέση. Σε κάθε δραστηριότητα. Με πράξεις μετριόμαστε. Στις πράξεις κρινόμαστε». Προχωρώντας, με γνώμονα αυτή τη φιλοσοφία, σε μια σειρά από θετικές αλλαγές που ξεκινούν από μια πρωτοβουλία και διαχέονται, στη συνέχεια, στο ευρύτερο οικοσύστημά της και συνολικά στην κοινωνία.

    Πράξεις που ενισχύουν την οικονομία (2017-2022): Συνολική επένδυση άνω των 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και ριζικός μετασχηματισμός

    Το 2017, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα, η εταιρεία πραγματοποίησε επένδυση 300 εκατ. ευρώ, μετατρέποντας το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, το πρώτο καινοτόμο προϊόν θέρμανσης καπνού της Philip Morris International, το οποίο αδειοδότησε το 2020 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην Αμερική  ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

    Η συγκεκριμένη επένδυση σηματοδότησε την έναρξη του ριζικού μετασχηματισμού της από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας με οδηγό την επιστήμη και όραμα το τέλος του τσιγάρου.

    Το 2021 η Παπαστράτος ανακοίνωσε νέα επένδυση, ύψους 125 εκατ. ευρώ, για να ενισχύσει την παραγωγική της δραστηριότητα και, αντίστοιχα, το εξαγωγικό της έργο που πλέον ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Η επένδυση αναμένεται, έως το τέλος του 2023, να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

    Την τελευταία πενταετία η εταιρεία έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενισχύοντας έμπρακτα την οικονομία της χώρας μας.

    Πράξεις που ενισχύουν την απασχόληση (2021-2022): 170 νέες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Παπαστράτος

    Η στρατηγική της εταιρείας και κάθε βήμα για την υλοποίησή της  έχει ως αφετηρία αλλά και στόχο τους ανθρώπους: τόσο όσους ανήκουν ήδη στην οικογένεια της Παπαστράτος όσο και εκείνους που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της. Η ενενηντάχρονη οικογένεια συνεχίζει να μεγαλώνει αφήνοντας πίσω κάθε δυσκολία, κάθε πρόκληση. Η συνεχής προσέλκυση νέων ταλαντούχων συνεργατών και η σταθερή ανάδειξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων της αποτελούν διαχρονικά τη βάση της βιώσιμης λειτουργίας της. Από πέρυσι μέχρι φέτος πραγματοποίησε 170 προσλήψεις για το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο, σχεδόν 50% περισσότερες από την αρχική της δέσμευση.

    Πράξεις που αναβαθμίζουν το ανθρώπινο δυναμικό (2021-2022): 93.000 ώρες εκπαιδεύσεων σε νέες τεχνολογίες

    Η συνεχής εκπαίδευση των ανθρώπων της Παπαστράτος στις νέες τεχνολογίες και τα εξελιγμένα συστήματα που έχουν εισαχθεί στη λειτουργία της εταιρείας, αποτελεί βασική προτεραιότητα για να διασφαλίζεται ότι στο συμπεριληπτικό μέλλον που σήμερα χτίζεται, προχωρούν όλοι μαζί και δεν μένει κανένας πίσω. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 93.000 ώρες σχετικών εκπαιδεύσεων, ξεπερνώντας, και πάλι, την περσινή δέσμευση για 60.000 ώρες.

    Πράξεις που προωθούν τη συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες  

    Η Παπαστράτος αποτελεί διαχρονικό εργοδότη επιλογής και αυτό γιατί όσα λέει τα κάνει. Η συμπερίληψη και η ισότητα είναι τρόπος λειτουργίας και υποστηρίζονται με συγκεκριμένες διαδικασίες. Μέσα από μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών διασφαλίζει την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον και ενισχύει έμπρακτα τη συμπερίληψη.

    Το 2018 η Παπαστράτος ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση εξάλειψης μισθολογικού χάσματος και ίσων ευκαιριών Equal Salary Certification. Από τότε μέχρι σήμερα την ανανεώνει ετησίως, μέσα από μία απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών της.

    Το 2020, η Παπαστράτος έγινε ενεργό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας, μια δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

    Το 2021, εφάρμοσε με επιτυχία εξειδικευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών στο εργοστάσιο της εταιρείας.

    Επίσης, από το 2021 προσφέρει συνολικά 18 εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών, 9 περισσότερες από αυτές που ορίζει ο νόμος, στο κύριο άτομο φροντίδας μετά τη γέννηση/υιοθεσία του μωρού και 8 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών, 6 περισσότερες από αυτές που ορίζει ο νόμος, στο δευτερεύον άτομο φροντίδας.

    Απόδειξη της επιτυχίας των πρωτοβουλιών αυτών είναι τα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2022, το 41% των διοικητικών θέσεων στην Παπαστράτος καλύπτονται από γυναίκες, σχεδόν 2 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

    Πράξεις με στόχο μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο: 1,5 εκατ. λιγότεροι καπνιστές στην Ελλάδα μέχρι το 2025

    Η Παπαστράτος έχει όραμα μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο. Το 2021, δεσμεύτηκε δημόσια για 1,5 εκατ. λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα μέχρι το 2025. Στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω της διακοπής του καπνίσματος είτε μέσω της στροφής όσων συνεχίζουν να καπνίζουν προς καλύτερα, σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο, καινοτόμα προϊόντα.

    Με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, η Παπαστράτος γίνεται μέρος της λύσης στο πρόβλημα του τσιγάρου. Τα τελευταία 12 χρόνια η μητρική της εταιρεία, Philip Morris International, έχει επενδύσει πάνω από 9 δισ. δολάρια στην Έρευνα και Ανάπτυξη αλλά και στην επιστημονική τεκμηρίωση νέων προϊόντων, καλύτερων εναλλακτικών σε σχέση με το τσιγάρο. Τα προϊόντα αυτά, στην βασική τους αρχή, θερμαίνουν τον καπνό και δεν τον καίνε, αποφεύγοντας έτσι τις περισσότερες βλαβερές χημικές ουσίες που παράγονται κατά την καύση.

    Με συνέπεια στο στόχο της, η εταιρεία προχωρά στη διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου, σε μη καιόμενα προϊόντα, από διαφορετικές κατηγορίες, με γνώμονα την παροχή ολοένα και περισσότερων εναλλακτικών σε όσους ενήλικες καπνιστές επιλέγουν να μη διακόπτουν το κάπνισμα.