• Mononews TV

    Ridge House στην Αντίπαρο: Μια άγκυρα στους βράχους – mononewsTV

    • NewsRoom

    Το γραφείο AREA, Architecture Research Athens ανέλαβε το σχεδιασμό μίας μοναδικής εξοχικής κατοικίας στην Αντίπαρο, που αγκυρώνεται στο βράχο με τη μορφή ενός καμπύλου αναλημματικού τοίχου που ακολουθεί τις υψομετρικές καμπύλες του φυσικού εδάφους.

    Η κατοικία βρίσκεται στο κέντρο πέντε οικοπέδων, κατά μήκος μιας φυσικής κορυφογραμμής στην τοπογραφία, στη δυτική ακτή της Αντιπάρου. Η μεγάλη πρόκληση της περίοπτης θέσης αντιμετωπίζεται αντίστροφα ως θέση απόκρυψης και ενσωμάτωσης στο τοπίο. Η κατοικία αγκυρώνεται στο βράχο με τη μορφή ενός καμπύλου αναλημματικού τοίχου που ακολουθεί τις υψομετρικές καμπύλες του φυσικού εδάφους.

    Αυτή η πέτρινη ραχοκοκαλιά ενσωματώνει μία σειρά από υπόσκαφους χώρους υποστήριξης και ξενώνες, προσανατολισμένους με θέα τη θάλασσα, κρυμμένους κάτω από φυτευμένες οροφές. Από τον καμπύλο τοίχο προβάλλει μια πέργκολα από ανεστραμμένα δοκάρια – το μόνο στοιχείο της κατοικίας που ξεχωρίζει πάνω στην πλαγιά.

    Ιδιαίτερα σημαντική για τη βιωσιμότητα του κτιρίου, είναι η εκτεταμένη χρήση θερμικής μάζας, που μειώνει την εξάρτηση από τα μηχανικά συστήματα ψύξης, ενώ τα τοπικά υλικά, συμπεριλαμβανομένης της πέτρας, του μαρμάρου και της καλαμωτής, είχαν προτεραιότητα όπου αυτό ήταν δυνατό.

    Παρομοίως, η φύτευση τόσο των δωμάτων όσο και του περιβάλλοντος χώρου αποτελείται από χαρακτηριστικά είδη μεσογειακής βλάστησης. Επιπλέον, μια εις βάθος μελέτη ανέμου κατεύθυνε την τοποθέτηση και την οργάνωση του σπιτιού, εξισορροπώντας τη διπλή ανάγκη για προστασία αλλά και εξωστρέφεια.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ