• Mononews TV

    Πρώτοι στα τάνκερ και στα LNG παγκοσμίως οι Έλληνες εφοπλιστές – MononewsTV

    • NewsRoom

    Τους μεγαλύτερους στόλους τάνκερ και LNG κατέχουν παγκοσμίως οι Έλληνες εφοπλιστές, ενώ η συνολική αξία του ελληνόκτητου στόλου εκτινάχθηκε στα 145 δισ. δολάρια από 93,2 δισ. δολάρια που ήταν στις αρχές του έτους.

    Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η VesselsValue, οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν συνολικά τάνκερ αξίας 41,55 δισ. δολαρίων καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση διεθνώς, με μεγάλη διαφορά από τους Κινέζους που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, με δεξαμενόπλοια αξίας 27,17 δισ. δολαρίων.

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της VV, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των εταιρειών τάνκερ παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, οι αυξήσεις των ναύλων στη spot αγορά οδήγησαν σε άνοδο την αξία των στόλων.

    Οι αξίες των νεότευκτων και, επομένως, οι αξίες μεταπώλησης, έχουν αυξηθεί μεταξύ 20-30% σε VLCC, Suezmaxes και Aframaxes από την αρχή του έτους.

    Τη μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο των τάνκερ έχει ο όμιλος Τσάκου, o οποίος διαχειρίζεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, 67 δεξαμενόπλοια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου, που διαθέτει στόλο με 61 τάνκερ.

    Στόλο με 61 δεξαμενόπλοια διαχειρίζεται η Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου και η Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου, έχει στον στόλο της 59 δεξαμενόπλοια.

    Σημαντικό στόλο με τάνκερ διαχειρίζονται ακόμη η Capital Maritime & Trading του Βαγγέλη Μαρινάκη και η Maran Tanker της Μαρίας Αγγελικούση.

    Πρωτιά και στα LNG για τους Έλληνες εφοπλιστές

    Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει τον μεγαλύτερο σε αξία στόλο LNG, ύψους 19,11 δισ. δολαρίων. Με τις τρέχουσες spot τιμές των ναύλων να βρίσκονται στα ύψη, η αξία των ελληνόκτητων LNG carriers αυξήθηκε κατά 2 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube! 👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ