• Mononews TV

    Μητσοτάκης: Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα – Αύξηση προστίμων, άμεση φυλάκιση και για απλή αμέλεια – mononewsTV

    • NewsRoom

    Στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα, προκαλώντας τεράστια οικολογική ζημιά σε Έβρο και Πάρνηθα προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων σήμερα στη Βουλή.

    «Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, για να υπογραμμίσει πως οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς λογοδοσία.

    «Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας μάλιστα τη συμπαράσταση του προς όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές. Διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

    «Oι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.

    Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων.

    «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ακουστούν προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες για την επόμενη ημέρα.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ