• LIFE&STYLE

    Βλέπετε ένα τετράγωνο; Η έρευνα λέει ότι αυτό το απλό τεστ μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές σας πεποιθήσεις


    Το τι πιστεύετε για ένα τέλειο τετράγωνο μπορεί να προβλέψει εάν είστε υπέρ ή κατά του γάμου με άτομα του ιδίου φύλου, λέει μια νέα μελέτη. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2015 στην Εφημερίδα «Personality and Social Psychology» (Προσωπικότητα και Κοινωνική Ψυχολογία) δείχνει ότι αυτό που σκέφτονται οι άνθρωποι αποτελεί ένα σχήμα που συσχετίζεται με τις πολιτικές τους τάσεις.

    Σε μια σειρά από μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 2.100 ενήλικοι Αμερικανοί, ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Queensland και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια «Wharton School» ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κρίνουν τέλεια και ατελή σχήματα σε μία κλίμακα από τριγωνι-κότητα, κυκλι-κότητα, τετραγωνι-κότητα. Σε μερικά πειράματα οι ερευνητές, έδειξαν σχήματα με βαθουλώματα ή γραμμές να λείπουν, ενώ άλλες μελέτες είχαν άμορφα ή παράξενα τεντωμένα σχήματα.

    Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις των συμμετεχόντων, ζητώντας τους να υποβάλουν έκθεση σχετικά με το πόσο φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί είναι. Έκαναν στους συμμετέχοντες ερωτήσεις σχετικά με το πόσο σοβαρά πρέπει να τιμωρούνται οι εγκληματίες, εάν οι άστεγοι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις, και πώς αισθάνονται για τα δύο.

    Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί ήταν επίσης λιγότερο επιεικής με τα μη τέλεια σχήματα. Ήταν πιο πιθανό να τιμωρήσουν τους εγκληματίες και να είναι ηθικά πιο εξοργισμένοι με αυτούς. Οι συμμετέχοντες που ήταν πιο εύθικτοι στα ατελή σχήματα ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να θέλουν να παρέχουν βοήθεια στους άστεγους, στους άνεργους, στους αρρώστους χωρίς ασφάλεια.

    Ο ανταποκριτής συγγραφέας Tyler Okimoto γράφει σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο «Quartz», «Πιστεύουμε ότι αυτό αντικατοπτρίζει μια γενική τάση για τους συντηρητικούς να κρίνουν τους αποκλίνοντες στόχους σαν «διαφορετικούς από τον κανόνα» σε σύγκριση με τους φιλελεύθερους, είτε πρόκειται για ποινικούς παραβάτες, για τους χρήστες ψυχαγωγικών ναρκωτικών, τους άστεγους, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια … ή ακόμα και για γεωμετρικά σχήματα. Και ως εκ τούτου, οι συντηρητικοί είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι αυτές οι ομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυστηρότερες ποινές ή μικρότερη ενίσχυση απ’ ότι οι φιλελεύθεροι».

     



    ΣΧΟΛΙΑ