• LIFE&STYLE

    Το ρομποτάκι του Star Wars έσωσε το 3χρονο αγοράκι

    • NewsRoom


    Ο Στάνλεϋ Νιούμαν,ένα 3χρονο αγοράκι από το Εσσεξ της Μ.Βρεττανίας πάσχει από μία σπάνια συγγενή μυϊκή δυστροφία, η οποία – εκτός των άλλων σοβαρών κινητικών προβλημάτων – μπορεί να του προκαλέσει ανά πάσα στιγμή, ανακοπή στην καρδιακή του λειτουργία. Όμως έχει τώρα ελπίδες για να ζήσει. Η πρωτοποποριακή συσκευή με Bluetooth την οποία τοποθέτησαν οι γιατροί στο στήθος του, για να τους ειδοποιεί όταν η καρδιά του δεν λειτουργεί σωστά. Η πρωτοποριακή οθόνη, που πήρε το όνομα «R2-D2», από τον ήρωα – ρομποτάκι του Star Wars.

    .2

    Η συγγενής μυοτονική δυστροφία είναι μία πρώιμη μορφή μυοτονικής δυστροφίας της παιδικής ηλικίας και τα συμπτώματα της είναι εμφανή από τη γέννηση.Η σπάνια πάθηση – η οποία μπορεί να προκαλέσει στο μωρό δυσκολία στην αναπνοή αμέσως μετά τον τοκετό – μπορεί φανεί αμέσως εάν το βρέφος φαίνεται να έχει ελλιπή έλεγχο των κινήσεων της κεφαλής και έλλειψη της έκφρασης του προσώπου.Τα μωρά που πάσχουν από αυτή τη νόσο, μπορεί επίσης να υποφέρουν από δυσκολίες στην ομιλία, ενώ η σωματική και πνευματική ανάπτυξη μπορεί επίσης, να καθυστερήσει.

    stanley.5

    Η ασθένεια του μικρού Στάνλεϋ έκανε τους γονείς του δυστυχισμένους. Οχι μόνο επειδή βλέπουν το αγοράκι τους να μην μπορεί να είναι κινητικά φυσιολογικό, όπως τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του, αλλά κυρίως επειδή ζουσαν μέχρι σήμερα, με τον καθημερινό κίνδυνο της καρδιακής ανακοπής.

    Τη λύση έδωσε μία χειρουργική ομάδα από την Βαρκελώνη της Ισπανίας, που ενέταξε το 3χρονο αγοράκι σε ένα ιατρικό ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 100 παιδιά από όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες εμφύτευσαν στο στήθος του μία ηλεκτρονική συσκευή, η οποία παρακολουθεί την καρδιά του μικρού Στάλνεϋ 24 ώρες το 24ωρο και στέλνει πληροφορίες μέσω υπέρυθρων ακτινών Bluetooth, στους γιατρούς του στη Βαρκελώνη.

    stanley.4

    Έτσι τώρα οι γονείς του είναι πιο ήσυχοι, καθώς η σωτήρια συσκευή, θα μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα ακόμη και την παραμικρή ασυνήθιστη καρδιακή δραστηριότητα στο παιδί τους και οι γιατροί του εκεί, θα βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να παρέμβουν έγκαιρα εάν χρειαστεί.

    “Είπαμε στον Στάνλεϋ ότι οι γιατροί θα του βάλουν ένα μικροσκοπικό ρομπότ στο στήθος του που ονομάζεται R2-D2 από τον χαρακτήρα του Star Wars, κι έτσι το ρομπότ αυτό θα τον προστατεύει και θα τον κρατά ασφαλή”, λέει ο πατέρας του Στάνλεϋ και συνεχίζει: “Αρχικά πιστεύαμε ότι θα ήταν κάποια δύσκολη χειρουργική πράξη με γενική αναισθησία, αλλά τελικά δεν ήταν έτσι, καθώς η εμφύτευση έγινε με τοπική αναισθησία και ο Στάνλεϋ όχι μόνο ήταν ξύπνιος, αλλά δέκα λεπτά μετά την επέμβαση γελούσε και μας ζητούσε να του φέρουμε ψαροκροκέτες”Οι ισπανοί γιατροί θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν από τα εμφυτεύματα, για να δημιουργήσουν ένα συνολικό σχέδιο καρδιακής φροντίδας για τους πάσχοντες.



    ΣΧΟΛΙΑ