• LIFE&STYLE

    Το πώς αντιμετωπίζεις τα προβλήματα δείχνει το ποιος είσαι


    Στη ζωή προβλήματα ανακύπτουν καθημερινά. Κάποια είναι ευκολότερα στη λύση τους, όπως ένα μαθηματικό πρόβλημα, ενώ άλλα είναι μεγαλύτερα, όπως συναισθηματικής φύσεως ζητήματα. Η ικανότητα του να λύνουμε αποτελεσματικά ένα πρόβλημα οδηγεί στην επιτυχία στη ζωή και στην εργασία. Ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε επηρεάζει το ποιοι είμαστε και το πώς μας βλέπουν οι άλλοι σε καθημερινή βάση.

    Το πώς αντιμετωπίζετε ένα ζήτημα αντανακλά σε μεγάλο βαθμό αυτό που είστε, το τι μαθήματα ζωής έχετε πάρει και επίσης αποκαλύπτει πτυχές της πραγματικής σας προσωπικότητας. Παρακάτω θα βρείτε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης που έχουν οι άνθρωποι απέναντι στις προκλήσεις της ζωής και τι αυτές οι συμπεριφορές αποκαλύπτουν για την προσωπικότητά τους.

    648363843-problem-solving-brainstorming-planning-stress

    Αν κατηγορείτε τους άλλους για τα προβλήματα, αυτό δείχνει ότι είστε χειριστικός

    Αυτοί που κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μεταφέρουν την ευθύνη σε έναν άλλο και έτσι να την αποφεύγουν. Αν έχετε υπάρξει στόχος ή έχετε κατηγορηθεί στο σπίτι ή τη δουλειά, καταλαβαίνετε ότι είναι μια άβολη κατάσταση και σίγουρα δε βοηθάει στο να βρεθεί λύση. Έτσι, το να καταδεικνύουμε υπευθύνους, επηρεάζει αρνητικά τις προσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις. Το να μεταφέρουν την ευθύνη σε άλλους είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των χειριστικών ανθρώπων. Αν πιστεύετε ότι δεν είστε ποτέ ξ πηγή ενός προβλήματος και μεταφέρετε την ευθύνη και την επίλυσή του σε κάποιον άλλο, τότε ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε την κατάστασή σας και τα προβλήματά σας με περισσότερη αντικειμενικότητα.

    Αν αναλαμβάνετε την ευθύνη για κάποιο πρόβλημα, τότε ηγείστε και αναλαμβάνετε τον έλεγχο

    Όταν παίρνετε την ευθύνη για ένα ζήτημα, παραδέχεστε ότι μπορεί να εμπλακείτε στη δημιουργία του. Ή ηγείστε μιας ομάδας που το δημιούργησε και βοηθάτε στην επίλυσή του. Αυτή είναι μια ώριμη αντιμετώπιση και είστε προς τη σωστή κατεύθυνση για να επιλυθεί το ζήτημα. Αν είστε κάποιος/α που αναλαμβάνει την ευθύνη και την επωμίζεστε, τότε συγχαρητήρια. Έχετε κατανοήσει ότι τα προβλήματα εμφανίζονται καθημερινά και ξέρετε να τα ξεκαθαρίζετε και να ενεργείτε προς την λύση τους. Έχετε φτάσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο ηγεσίας, το οποίο πολλοί θέλουν να πετύχουν.

    Problem-Solving

    Αν αρνείστε την ύπαρξη ενός προβλήματος, τότε αντιτίθεστε στην επίλυσή του

    Αν αρνείστε ότι ένα πρόβλημα υφίσταται, αυτό δείχνει ότι απλά αποφεύγετε να κάνετε αυτό που χρειάζεται για να λυθεί και αυτό μπορεί να αποτελεί δείγμα έντονων πολιτικών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων και αξιών. Για παράδειγμα, μπορεί ο/η σύντροφός σας να υπήρξε άπιστος/η, αλλά αρνείστε την πραγματικότητα επειδή αντιτίθεστε στην ιδέα ενός διαζυγίου λόγω άσχημων προηγούμενων εμπειριών ή θρησκευτικών πιστεύω. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να κοιτάτε τις καταστάσεις αντικειμενικά έτσι ώστε να φτάσετε σε ένα αποτέλεσμα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Duke κατέδειξε ότι η άρνηση εμφανίζεται όταν δεν μας ικανοποιούν οι διαθέσιμες λύσεις. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι όσοι είναι αντίθετοι στις διαθέσιμες λύσεις μπορεί να αρνούνται και ότι το ίδιο το πρόβλημα υπάρχει.

    Αν αγνοείτε τα προβλήματα, μπορεί να είστε υπερβολικά απασχολημένος ή συναισθηματικά ευάλωτος

    Το να αγνοείτε τα προβλήματα δείχνει σημάδια υπερβολικής ευαισθησίας και αδυναμίας διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων. Μπορεί στο παρελθόν να σας κριτίκαραν για το πώς αντιμετωπίσατε μια κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, κουβαλάτε το φόβο της αποτυχίας, της απόρριψης και της κριτικής. Ο φόβος και άλλα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να σας μπλοκάρουν από το να προχωρήσετε και να σκεφτείτε λογικές λύσεις.

    inside-tradr-small-business-problems

    Αν βρίσκετε λύσεις σε προβλήματα, τότε σκέφτεστε λογικά, αντικειμενικά και δημιουργικά

    Όταν σκέφτεστε αντικειμενικά, τότε λύνετε τα προβλήματα με βάση τη λογική και τα γεγονότα. Δεν επηρεάζεστε από προσωπικά πιστεύω και συναισθήματα. Μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε από την κατάσταση και να δείτε από άλλη οπτική γωνία τα πράγματα. Όμως η αντικειμενικότητα δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό που μας βοηθάει να επιλύουμε προβλήματα. Και η δημιουργικότητα παίζει ρόλο. Αυτοί που συνδυάζουν λογική με αντικειμενικότητα, δημιουργικότητα και φαντασία, έχουν πραγματικά ανακαλύψει και τελειοποιήσει την διαδικασία επίλυσης ζητημάτων.

    Να θυμάστε ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ