• LIFE&STYLE

    Θα πρέπει να διδάσκουμε στους γονείς πώς αναπτύσσονται τα μωρά, αντί να τους κάνουμε κήρυγμα για τα αγαπημένα μας στυλ ανατροφής


    Υπάρχουν λίγα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα διαφορετικά στυλ ανατροφής επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός παιδιού. Και όμως οι λόγοι αυτοί φαίνονται βασικοί στην πρόταση του David Cameron που λέει ότι τα μαθήματα ανατροφής είναι απαραίτητα στη Βρετανία.

    Πολλά πράγματα στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού για τη βελτίωση των ευκαιριών στη ζωή των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αναμφισβήτητα καλοδεχούμενα: 30 ώρες δωρεάν φροντίδα των παιδιών την εβδομάδα, παροχή καλύτερης εκπαιδευτικής υποστήριξης των μη-προνομιούχων εφήβων, και από-στιγματισμός των ψυχικών ασθενειών.

    Αλλά το κυρίαρχο μήνυμα στη στρατηγική των ευκαιριών, είναι ότι οι εμπειρίες των δύο πρώτων χρόνων της ζωής έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το πεπρωμένο των παιδιών «για καλό ή για κακό σε αυτό το κομμάτι ευκαιριών». Ο Cameron τόνισε την ανάγκη «να σκεφτόμαστε μεγαλοπρεπώς, να είμαστε ευφάνταστοι … να είμαστε ανοιχτοί σε νέους τρόπους σκέψης». Αλλά το να επεκτείνει τα υφιστάμενα μαθήματα ανατροφής των παιδιών, που δεν απεδείχθη δημοφιλές, δεν φαίνεται να είναι μια μεγάλη, νέα λύση.

    Άλλες βελτιώσεις που θέλει ο Cameron να ξεκινήσει, προκειμένου να βελτιώσει τις ευκαιρίες των παιδιών – μια καλή εκπαίδευση, καταπληκτικούς δασκάλους, υποστηρικτικούς μέντορες, συναρπαστικές δυνατότητες, πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες ψυχικής υγείας – υπονοεί ότι όλα αυτά τα πράγματα, και όχι μόνο τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, είναι κρίσιμης σημασίας στην ανάπτυξη των παιδιών.

    Δεν λέω ότι η ανατροφή δεν είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών ή ότι δεν πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να είναι οι καλύτεροι δυνατοί γονείς. Αλλά αυτή η κινδυνολογία σχετικά με την πρώιμη ανατροφή των παιδιών που έχει τη δυνατότητα να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας, καθώς και οι δια βίου πιθανότητές του ή της, για επιτυχία, δεν είναι πραγματικά εξυπηρετική.

    Δεν είναι απορίας άξιο γιατί σχεδόν κανείς δεν γράφτηκε στα μαθήματα ανατροφής. Είναι σαν να παραδέχεστε ότι έχετε προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στο παιδί σας.

    Χαμένες ευκαιρίες

    Η μεγάλη έμφαση στα προγεννητικά μαθήματα σχετικά με τη γέννηση και τη φροντίδα του μωρού είναι μια χαμένη ευκαιρία. Έτσι, κάντε το, σαν τακτική για να καλύψετε την ουσιαστική σημασία της ψυχολογικής ανάπτυξης των βρεφών μέσω αυτών των τρόπων Αυτό έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ανατροφή των παιδιών σε μεγάλο βαθμό.

    Η δική μας έρευνα χρησιμοποιεί μία εφαρμογή σε smartphone για να βελτιώσει την ανατροφή των παιδιών. Κάθε μέρα, η εφαρμογή παρέχει στους γονείς ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού τους. Οι γονείς επίσης μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τα μωρά τους με την ερευνητική ομάδα, έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη και σχόλια. Οι γονείς παίρνουν αυτές τις πληροφορίες και την υποστήριξη, χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν σε κανένα μάθημα. Είναι στη διάθεσή τους όλη την ημέρα, κάθε μέρα, όπου κι αν βρίσκονται.

    Κατανοήστε το μωρό σας

    Αν δεν ξέρετε ότι ένα νεογέννητο μωρό προτιμά τη φωνή της μητέρας του από τη φωνή μιας άλλης γυναίκας, ίσως να μη μιλάτε στο μωρό σας. Αν δεν ξέρετε ότι η ανωριμότητα εγκεφάλου σημαίνει ότι τα παιδιά απλά δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους μέχρι την προσχολική ηλικία, είναι πιο πιθανό να τιμωρήσετε το παιδί σας επειδή συνεχίζει να κάνει ό,τι του είχατε πει να μην κάνει. Μια πιο αποτελεσματική στρατηγική θα ήταν να του αποσπάσετε την προσοχή ή να το κάνετε να ενδιαφερθεί για κάτι άλλο.

    Όταν οι γονείς μάθουν καταπληκτικά γεγονότα για την ψυχολογική ανάπτυξη των βρεφών, μετατρέπεται το πώς βλέπουν τα μωρά τους. Έτσι, δίνοντας στους γονείς τη γνώση για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν μωρά τους, θα τους κάνει πιο δεκτικούς, χωρίς η λέξη ανατροφή να αναφέρεται καν.

     



    ΣΧΟΛΙΑ