• LIFE&STYLE

    Τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου και η μεγάλη έκπληξη για το 2016


    Σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, στην οποία παρευρέθηκαν εκατοντάδες chefs από όλο τον κόσμο, παρουσιάστηκε η λίστα με τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου. Στην κορυφή βρέθηκε το Osteria Francescana, εστιατόριο από τη Modena της Ιταλίας.

    Οι δυο περσινοί κορυφαίοι νικητές άλλαξαν θέσεις: το Osteria Francescana έγινε το πρώτο ιταλικό εστιατόριο που έφτασε στο Νο.1 και το El Celler de Can Roca στην Καταλονία της Ισπανίας έπεσε στο Νο.2. Το Eleven Madison Park στο Μανχάτταν από την 5η θέση βρέθηκε στην 3η.

    Αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η ανακοίνωση ότι το εστιατόριο Noma της Κοπεγχάγης βρέθηκε 5ο στην κατάταξη, ενώ βρισκόταν στις 3 πρώτες θέσεις από το 2009.

    Ακόμα δυο αμερικάνικα εστιατόρια έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη λίστα: το Saison στο Σαν Φρανσίσκο, λαμβάνοντας την 27η θέση και το Estela στο Μανχάτταν στην 44η θέση. Το Le Bernardin, στη Νέα Υόρκη, έπεσε από την 18η στη 24η θέση. Το Alinea στο Σικάγο ανέβηκε 11 θέσεις και βρέθηκε 15ο στη λίστα, ενώ το Blue Hill στη Νέα Υόρκη ήταν μόλις 48ο από 49ο.

    Τρια επιπλέον αμερικάνικα εστιατόρια βρέθηκαν για πρώτη φορά στη μακριά λίστα των 100: το Chef’s Table στο Μπρούκλιν, το Benu στο Σαν Φρανσίσκο και το Cosme στη Νέα Υόρκη, ένα από τα λίγα εστιατόρια της λίστας, που έχουν γυναίκα σεφ, τη Daniela Soto-Innes.

    Τον Απρίλιο, η Dominique Crenn ανακηρύχθηκε ως η Καλύτερη Γυναίκα Σεφ, παρά το γεγονός ότι το εστιατόριο στο οποίο εργάζεται, το Atelier Crenn, δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα. Η αμερικανίδα σεφ April Bloomfield μαγείρεψε για την εκδήλωση, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την εμφάνισή της στη λίστα.

    Η λίστα περιελάμβανε μόνο 51 εστιατόρια, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί 100. Το Per Se και το French Laundry έκαναν την εμφάνισή τους, εκθρονίζοντας τον Αμερικάνο σεφ Thomas Keller. Αισθητή ήταν η απουσία των εστιατορίων Coi, Masa και NoMad.

    50 Best Restaurants
    Ο σεφ του εστιατορίου Eleven Madison Park , Daniel Humm, που βρέθηκε 3ο στη λίστα

    Από τότε που ξεκίνησε η λίστα, το 2002, έχει αναπτύξει μια τεράστια δυναμική στο χώρο, αφού έχει δημιουργήσει πολλά διεθνή αστέρια της μαγειρικής, όπως είναι ο René Redzepi,  ο Magnus Nilsson και ο Andoni Luis Aduriz, των οποίων οι γαστρονομικές καινοτομίες μπορεί να μη γινόντουσαν ποτέ γνωστές. Μάλιστα, λόγω της μεγάλης επιτυχίας της λίστας, πολλές χώρες υιοθέτησαν τον θεσμό αυτό.

    Η τελετή απονομής των βραβείων θα διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις και χώρες ανά τον κόσμο. Το 2017 τα βραβεία θα διοργανωθούν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Sean Brock, σεφ στο εστιατόριο Husk: “Αυτή η συγκέντρωση τόσων πολλών σεφ είναι μια ευκαιρία για φοβερές συζητήσεις, που ειδάλλως μπορεί να μη γινόντουσαν. Το να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που εργάζονται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, με βοηθά να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.”

    Βέβαια, η επιτυχία έρχεται μαζί με προβλήματα. Ορισμένοι σεφ, εντός και εκτός της λίστας, δηλώνουν πως οι κριτές δέχονται πιέσεις για τα εστιατόρια που θα πρέπει επιλέξουν. Πέρυσι, δημιουργήθηκε ένα κίνημα, ονόματι Occupy50Best, το οποίο κατηγορούσε τα βραβεία για σεξισμό και ευνοιοκρατία, αφού οι τιμώμενοι σεφ είναι ως επί το πλείστον άνδρες και λευκοί.

    50 Best Restaurants1
    Η Dominique Crenn που βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Γυναίκα Σεφ στον κόσμο

    Άλλοι σεφ υποστηρίζουν πως είναι περίεργο να ξοδεύει κανείς τόσα χρήματα και χρόνο απλώς για να βρεθεί υψηλότερα στη λίστα. Ο σεφ Bay Area λέει: “Το να ταξιδεύεις, ετοιμάζοντας δείπνα για δημοσιογράφους και ψηφοφόρους και το να προσλαμβάνεις P.R μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά στο τέλος αποτελεί απλώς μια απόσπαση από αυτό που κάνουμε.”

    Η εταιρεία βρετανικών μέσων, William Reed Media, που διοργανώνει τα βραβεία, έχει κάνει κάποια βήματα, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία των ψηφοφοριών.

    Φέτος, σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στην επιτροπή που επιλέγει τους υποψηφίους, απομακρύνοντας οποιουσδήποτε είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα και όλοι αυτοί αντικαταστάθηκαν από δημοσιογράφους. Βέβαια, το σύστημα της ψηφοφορίας παραμένει ακόμα αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Έτσι, απομένει η λίστα για να ανυψώσει την παραδοσιακή μαγειρική σε υψηλή γαστρονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ