• LIFE&STYLE

    Σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία, ενώ η εποχιακή γρίπη τείνει να γίνει επιδημία

    • NewsRoom
    νοσοκομεια


    Η εποχική γρίπη, η οποία μαστίζει τον τελευταίο καιρό την χώρα μας, αφήνει πίσω της πολλούς νεκρούς και άλλους οι οποίοι βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Όμως, τα νοσοκομεία παρουσιάζουν έλλειψη κλινών και αυτό κάνει τους ασθενείς και τους εργαζόμενους σε μεγάλη ταλαιπωρία. Σε σχέση με την περίοδο 2010-2011 όπου καταγράφηκαν 180 θάνατοι, φέτος έχουν μειωθεί και το  ιατρικό προσωπικό είναι πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά.

    nosokomeia-34

    Μέχρι στιγμής τα βαριά περιστατικά, τα οποία έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) είναι 293 εκ των οποίων τα 81 ήταν θανατηφόρα. Ξεμείναμε από ράντζα! Με τη φράση αυτή περιέγραψε γιατρός του νοσοκομείου «Γεννηματάς» την εφημερία της περασμένης Πέμπτης. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, που τελείωσε η εφημερία, οι θάλαμοι ξεχείλιζαν από ασθενείς, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονταν στους διαδρόμους.

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει έκκληση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της γρίπης, και ειδικά των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς, όπως διαπιστώνει παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα αρκετοί να νοσηλεύονται καθημερινώς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ορισμένοι εκ των οποίων καταλήγουν. «Η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει με την πρόληψη, δηλαδή τον εμβολιασμό, και βεβαίως την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου», τονίζει ο ΠΙΣ, υπογραμμίζοντας ότι όσοι νοσήσουν από γρίπη πριν προλάβουν να εμβολιαστούν, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους προκειμένου να λάβουν άμεσα αντι-ιική θεραπεία (Tamiflu, Relenza).Κυρίαρχο στέλεχος της επιδημίας είναι και στις δυο περιόδους ο ιός Α(Η1Η1) που πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους κάτω των 55 χρόνων και παιδιά, στέλνοντας στις Εντατικές άτομα χωρίς προβλήματα υγείας.

    Τρομαγμένοι από την επέλαση του ιού Α (Η1Ν1), χιλιάδες ασθενείς συρρέουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία αναζητώντας βοήθεια. Η επιδημία γρίπης βρίσκεται σε φάση κορύφωσης. Μέχρι προχθές το απόγευμα, 81 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, έχοντας εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ενώ άλλοι 120 νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας με σοβαρές επιπλοκές. Από την αρχή της περιόδου, 293 ασθενείς με γρίπη έχουν νοσηλευτεί στην εντατική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ένας στους επτά ασθενείς που πηγαίνουν αυτή την περίοδο στον γιατρό, έχουν συμπτώματα «γριπώδους συνδρομής», δηλαδή υψηλό πυρετό, πόνο στον λαιμό, κεφαλαλγία, βήχα, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις.

    Το πανδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1), που έχει κυριαρχήσει φέτος, θεωρείται «επιθετικό» καθώς αυξάνει τις νοσηλείες ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που έχουν νοσηλευτεί σε εντατική είναι υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό.

    gripi052

    Το διάστημα αυτό, αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 12%. Ο αριθμός τους έφτασε πέρυσι στις 56.000, από 50.000 που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Ακραίο παράδειγμα αποτελούν οι καρδιολογικές κλινικές του, όπου υπήρξε αύξηση 11% σε ένα μόνον έτος (3.540 νοσηλείες το 2014 και 3.930 το 2015). Σε κάθε εφημερία εξετάζονται 1.000 έως 1.500 ασθενείς και από αυτούς εισάγονται για νοσηλεία 200 έως 250.

    Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάστηκε εφέτος νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα (77 από τα 286 περιστατικά γρίπης που νοσηλεύθηκαν έως και την περασμένη Πέμπτη σε ΜΕΘ). Επιπλέον, 19 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ λόγω γρίπης. Τα πέντε εξ αυτών ηλικίας 1 έτους έως 9 χρόνων δεν βγήκαν νικητές από τη μάχη με τις επιπλοκές της γρίπης, ενώ τα δύο εκ των παιδιών που κατέληξαν δεν ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

    Η διαφορά, βεβαίως, που υπάρχει εφέτος σε σχέση με το 2010 είναι ότι έχει κατακτηθεί πολύτιμη γνώση κι εμπειρία για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, η οποία όμως όπως αποδεικνύεται ουδόλως χρησιμοποιείται σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Κι αυτό αποτυπώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο στα αντανακλαστικά του συστήματος υγείας είτε καλείται να αντιμετωπίσει τα περιστατικά γρίπης στα Επείγοντα των νοσοκομείων είτε στις Εντατικές του.

    gripi.hospital

    Οι σκηνές που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία δοκιμάζουν τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Πολύωρες αναμονές στα επείγοντα των παθολογικών κλινικών που ξεπερνούν τις έξι και τις εφτά ώρες, ασθενείς με συμπτώματα γρίπης που περιμένουν ώρες να τους δει γιατρός μην έχοντας άλλη επιλογή για ιατρική εξέταση εκτός εκείνης στο πλαίσιο του ΕΣΥ, προσωπικό που καταβάλει υπερπροσπάθεια να εξυπηρετήσει τον όγκο των ασθενών.

    Σε πολλές περιπτώσεις, δε, οι γιατροί καταγράφουν περιστατικά βαριάς γρίπης που φτάνουν στα Επείγοντα με συμπτώματα που προκαλούν…σοκ και δέος, καθώς οι ασθενείς βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση τους. Η εισαγωγή στις ΜΕΘ, ωστόσο, εφέτος, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση είτε έχει κάποιος γρίπη είτε άλλο πρόβλημα υγείας που χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ.

    Διότι στις ΜΕΘ πρέπει να νοσηλευτούν και οι εμφραγματίες, όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, οι τραυματίες, οι χειρουργημένοι κοκ, ασθενείς προφανώς εξίσου σημαντικοί με εκείνους που έχουν νοσήσει με γρίπη.

    Αυτήν την περίοδο είναι ανοιχτές και διαθέσιμες μόλις 440 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Εάν σκεφθεί κάποιος ότι κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα οι 120 εξ αυτών «καταλαμβάνονται» σταθερά από ασθενείς με βαριές επιπλοκές της γρίπης, αντιλαμβάνεται την τρομακτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία περιστατικών σε ΜΕΘ αλλά και τις πιθανές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

    ratza-

    Άλλες 200 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές -σταδιακά έκλειναν- απο τον περασμένο Οκτώβριο διότι έληγαν οι συμβάσεις των νοσηλευτών. Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνώριζε το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε ΜΕΘ καθώς και το κύμα γρίπης που ερχόταν, η προκήρυξη για το προσωπικό (νέοι συμβασιούχοι διετούς διάρκειας) που θα στελεχώσει τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ αναρτήθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη. Κι όταν φυσικά ολοκληρωθεί και ανοίξουν οι 200 κλειστές σήμερα κλίνες ΜΕΘ θα έχει υποχωρήσει και το δυνατό κύμα γρίπης που επελαύνει χωρίς καμία αντίσταση…



    ΣΧΟΛΙΑ