• LIFE&STYLE

    Σκεφτείτε το: Είμαστε όλοι μεταξύ μας μακρινά ξαδέλφια!

    Οικογενειακό Δέντρο


    Κάποιες φορές είμαστε τόσο απορροφημένοι με τον εαυτό μας και τη ζωή μας, που ξεχνάμε εντελώς τι έχει γίνει πριν από μας (για μας), από πού προερχόμαστε και πόσοι άνθρωποι έχουν περάσει από αυτόν τον πλανήτη πριν καν τη σύλληψή μας. Αυτό το κατάλαβε καλά ο Tim Urban από το blog Wait But Why, όταν αποφάσισε να ρωτήσει την 89χρονη γιαγιά του για το παρελθόν της οικογένειάς του – και έμαθε, μεταξύ άλλων, για την καταγωγή των προπάππων του από τη Λετονία, καθώς και για τους μακρινούς συγγενείς του που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πράγματα για τα οποία δεν είχε ιδέα.

    Αυτό, λοιπόν, τον έβαλε σε σκέψεις: πόσοι πρόγονοί του υπάρχουν για τους οποίους δε γνωρίζει τίποτα απολύτως; Με έναν απλό υπολογισμό, ο καθένας από μας έχει δύο γονείς, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν από δύο γονείς, άρα εμείς έχουμε τέσσερις παππούδες και γιαγιάδες, που με τη σειρά τους έχουν από δύο γονείς, άρα εμείς έχουμε οκτώ προπαππούδες και προγιαγιάδες – και ούτω καθεξής. Με τη λογική αυτή, αν πάμε μόλις επτά γενιές πίσω, δηλαδή περίπου στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, φτάνουμε να έχουμε 128 προ-προ-προ-προ-προπαππούδες και γιαγιάδες. 128 εντελώς άγνωστοι άνθρωποι, τα γονίδια των οποίων κουβαλάμε σήμερα. Τρομακτικό, ε;

    tree-128-1024x857_colorcorrected

    Και γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό αν πάμε ακόμα πιο πίσω, ας πούμε στις δώδεκα γενιές πίσω, δηλαδή περίπου στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, όταν στην Ευρώπη ξεκινούσε ο Διαφωτισμός. Εκεί φτάνουμε να έχουμε… 4.096 προγόνους! Ποιος ξέρει, κάποιος από αυτούς μπορεί να ήταν βασιλιάς, ή κάποια μεγάλη προσωπικότητα της εποχής. Αλλά δε θα το μάθουμε ποτέ, μάλλον.

    Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα: με αυτόν τον ρυθμό θα φτάναμε το έτος 1100 να έχουμε… 68 δισεκατομμύρια προγόνους, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από ολόκληρο τον πληθυσμό της Γης την εποχή εκείνη. Η εξήγηση είναι ότι ο πραγματικός αριθμός προγόνων μας είναι αρκετά μικρότερος, λόγω των γάμων μεταξύ ατόμων της ίδιας οικογένειας – σύμφωνα με τον καθηγητή ανθρωπολογίας Robin Fox, περίπου το 80% των γάμων στην ανθρώπινη ιστορία ήταν μεταξύ δεύτερων ξαδέλφων ή και πιο στενών συγγενών. Άρα, σε αυτό το γενεαλογικό δέντρο των 4.096 προγόνων στα τέλη του 17ου αιώνα, αρκετοί θα εμφανίζονται «διπλοί».

    Όμως και πάλι, ο αριθμός των προγόνων μας εξακολουθεί να είναι τρομακτικός. Και αν σκεφτεί κανείς ότι ο καθένας από μας έχει τόσους πολλούς προγόνους, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πάνω-κάτω όλοι όσοι ζούμε σήμερα είμαστε μεταξύ μας… μακρινά ξαδέρφια!

    Σκεφτείτε το εξής: Με μέσο όρο 2 παιδιά ανά οικογένεια σε μία χώρα, ο καθένας από μας έχει 4 πρώτα ξαδέρφια, 16 δεύτερα ξαδέρφια, 64 τρίτα ξαδέρφια και 256 τέταρτα ξαδέρφια. Ακολουθώντας την ίδια φόρμουλα, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι ακόμα και ο πιο μακρινός σε μας Έλληνας είναι πιθανότατα το πολύ… 15ος ξάδερφός μας! Και σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως έχουμε αμέτρητους μακρινούς εξαδέλφους για τους οποίους δεν έχουμε ιδέα – ίσως ακόμα και οι σύντροφοί μας και οι φίλοι μας να είναι μακρινά ξαδέλφια μας, και να μην το γνωρίζουμε.

    H Telia γεννιέται το 2300

    telia-cone-1024x819_ Αν αντιστρέψει τώρα κανείς το γενεαλογικό δέντρο, τοποθετώντας τον εαυτό του στην κορυφή, συμβαίνει το εξής: Ας υποθέσουμε ότι κάπου κοντά στο έτος 2300 γεννιέται ένα κορίτσι, η Telia. Η Telia είναι απόγονός του, αλλά πιθανότατα δε θα μάθει ποτέ για αυτόν, γιατί θα είναι απλώς ένας από τους 128 προ-προ-προ-προ-προπάππους της – με τον ίδιο τρόπο που και εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα για τους δικούς μας μακρινούς προγόνους.

    Και αυτό είναι το σημείο που, όπως σχολιάζει ο Urban, καταλαβαίνει κανείς πως δεν είναι τίποτα παραπάνω σε αυτόν τον κόσμο από ένα προσωρινό δοχείο γεμάτο γονίδια. «Σε 150 χρόνια, και οι 7.100.000 άνθρωποι που ζουν σήμερα θα είναι νεκροί, αλλά όλα μας τα γονίδια θα είναι μια χαρά, ζώντας σε άλλους ανθρώπους», σημειώνει.

    Το ηθικό δίδαγμα όλης αυτής της ιστορίας, κατά τον ίδιο, είναι το εξής: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μάθουμε από πού κρατά η σκούφια μας, και αυτός είναι να αρχίσουμε να ρωτάμε…

    country-chart1-1024x652_colorcorrected

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/elvetikes-trapezes-ta-megala-kolpa-tis-forodiafigis-diamantia-se-odontopastes-ke-usb-se-kolie/65574



    ΣΧΟΛΙΑ