• LIFE&STYLE

    Σαν σήμερα «σβήνει» η Χριστίνα Ωνάση, ο τελευταίος κρίκος του μύθου της οικογένειας Ωνάση

    • Βίκυ Βενιού

    Χριστίνα Ωνάση


    Στις 19 Νοεμβρίου 1988 έφυγε από τη ζωή η τελευταία ζωντανή φλέβα της οικογένειας Ωνάση

    Ήταν 19 Νοεμβρίου 1988 όταν η Χριστίνα Ωνάση, η μοναχοκόρη του Έλληνα εφοπλιστή κροίσου, Αριστοτέλη Ωνάση, βρέθηκε νεκρή μέσα στη μπανιέρα, στο διαμέρισμά της στο Μπουένος Άιρες. Ήταν τότε, που ο μύθος της οικογένειας Ωνάση έσβησε για πάντα, καθώς η Χριστίνα ήταν ο τελευταίος πυλώνας που συνδεόταν άμεσα με την παραμυθένια ιστορία που δημιούργησε από το μηδέν ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

    Η Χριστίνα Ωνάση γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1950 στη Νέα Υόρκη. Πατέρας της ήταν ο Έλληνας μεγιστάνας, Αριστοτέλης Ωνάσης και μητέρα της η πρώτη σύζυγος του εφοπλιστή, Τίνα Λιβανού. Η Χριστίνα είχε επίσης έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Αλέξανδρο, ο οποίος έχασε επίσης τη ζωή του με τραγικό τρόπο, σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν εκείνος ήταν 25 ετών και εκείνη μόλις 23.

    Η μοναχοκόρη του Αριστοτέλη Ωνάση σπούδασε σε διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αγγλία, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του πατέρα της και, φυσικά, αποτέλεσε μέλος του διεθνούς τζετ σετ και του κοσμικού κύκλου των επιφανέστερων του τότε κόσμου.

    Χριστίνα Ωνάση

    Όπως είναι αναμενόμενο, η Χριστίνα Ωνάση είχε μια εύκολη και ξέγνοιαστη ζωή, μεγαλώνοντας μέσα στον παράδεισο που ο Αριστοτέλης Ωνάσης φρόντισε να δημιουργήσει. Ταξίδευε συχνά και πήγαινε από το ένα κοσμικό γεγονός στο άλλο, ενώ η ίδια διοργάνωνε μυθικά πάρτι για τους φίλους της. Ήταν γνωστή για την αρέσκειά της στα γλέντια και ακολουθούσε έναν πιο έντονο τρόπο ζωής από εκείνον του αδελφού της.

    Τα φώτα της λαμπερής, γεμάτης χαρά ζωής της έσβησαν ξαφνικά τη δεκαετία του ’70, όταν, μέσα σε διάστημα 2,5 ετών, έχασε ξαφνικά όλη την οικογένειά της. Την αρχή έκανε ο αδελφός της, Αλέξανδρος, το 1973, ενώ ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η μητέρα της, που πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1975, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ακολούθησε τον γιο και την πρώην σύζυγό του στο θάνατο, νικημένος από μια σπάνια ασθένεια.

    Η Χριστίνα και ο Αριστοτέλης Ωνάσης

    Στις επιχειρήσεις η Χριστίνα μπήκε μετά το θάνατο του αδελφού της. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης την έβαλε στις επιχειρήσεις του και την προετοίμασε κατάλληλα, ώστε να είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της αυτοκρατορίας του, όταν εκείνος απομακρυνόταν πια από αυτή, καθώς μετά το θάνατο του γιου του, ο εφοπλιστής είχε χάσει κάθε όρεξη για ζωή και δράση.

    Μετά την απώλεια του Αριστοτέλη Ωνάση, η Χριστίνα κληρονόμησε το 55% της περιουσίας του, που αντιστοιχούσε περίπου σε 408 εκατ. δολάρια. Το υπόλοιπο μέρος της περιουσίας του Έλληνα μεγιστάνα διατέθηκε για τη δημιουργία του ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».

    Χριστίνα και Αριστοτέλης Ωνάσης

    Η ίδια δεν σταμάτησε ποτέ να απασχολεί με την περιπετειώδη ζωή της, έως την τελευταία στιγμή. Ως χαρακτήρας, η Χριστίνα Ωνάση περιγράφεται ως μια γυναίκα με έντονα πάθη, καθώς παρουσιαζόταν άστατη συναισθηματικά, ενώ παράλληλα έπασχε από κατάθλιψη. Βρισκόταν διαρκώς σε διαδικασία αυξομείωσης των κιλών της, καθώς έκανε εξαντλητικές δίαιτες, προκειμένου να χάνει κιλά, στη συνέχεια όμως τα ξαναέπαιρνε, κυρίως λόγω της κατάθλιψης από την οποία έπασχε. Παράλληλα, έδειχνε ότι την ενδιέφερε ιδιαίτερα να αρέσει στους άνδρες, γεγονός που εξηγούσε σε πολλές περιπτώσεις την αλλόκοτη συμπεριφορά της. Μάλιστα, η προβληματική συμπεριφορά της έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς με τη χορήγηση ηρεμιστικών και βαρβιτουρικών χαπιών, που είχαν, μάλιστα, ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή της στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

    Χριστίνα Ωνάση

    Συνολικά, η Χριστίνα Ωνάση παντρεύτηκε 4 φορές και πήρε διαζύγιο σε όλες τις περιπτώσεις.

    Το 1971 παντρεύτηκε τον 48χρονο, τότε, κτηματομεσίτη Τζόζεφ Μπόλκερ, ένα γεγονός που δεν είδε με καλό μάτι ο πατέρας της, Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος την πίεζε να χωρίσει. Έτσι κι έγινε και η Χριστίνα Ωνάση χώρισε μόλις 9 μήνες μετά τον γάμο της.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Ανδρεάδη. Ο γάμος τους κράτησε μόλις 14 μήνες.

    Το 1978 παντρεύτηκε για τρίτη φορά, με τον Σεργκέι Καούζοφ, μεγαλοστέλεχος σε μια κρατική εταιρεία της Σοβιετικής Ένωσης. Κι αυτός ο γάμος κράτησε μόλις έναν χρόνο.

    Τέλος, το 1984 παντρεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά τον Γάλλο Τιερί Ρουσέλ, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, την Αθηνά Ωνάση. Οι δυο τους χώρισαν τρία χρόνια αργότερα, όταν η Χριστίνα ανακάλυψε ότι ο Ρουσέλ την απατούσε, έχοντας μάλιστα αποκτήσει παιδί με το μοντέλο από την Σουηδία, Γκάμπι Λάντχαγκε.

    H Χριστίνα Ωνάση με την κόρη της, Αθηνά Ωνάση

    Μετά και από το τέταρτο διαζύγιό της και εκμεταλλευόμενη την αργεντίνικη υπηκοότητα που κατείχε, η Χριστίνα Ωνάση εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μπουένος Άιρες. Μάλιστα, εκεί σχεδίαζε να ξαναπαντρευτεί, αυτή την φορά με τον Χόρχε Τσολμεκτσόγλου, πρόεδρο της ελληνικής παροικίας της πόλης.

    Τα γεγονότα, ωστόσο, την πρόλαβαν, καθώς στις 19 Νοεμβρίου του 1988, βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της πολυτελούς κατοικίας της, στη συνοικία Τορτουγκίτας του Μπουένος Άιρες. Η νεκροψία έδειξε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, που προκλήθηκε από οξύ πνευμονικό οίδημα.

    Η σορός της μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Σκορπιό, το ιδιόκτητο νησί της οικογένειας Ωνάση, δίπλα στον αδελφό της και τον πατέρα της.

    Η Χριστίνα Ωνάση ήταν μια έντονη προσωπικότητα με πάθη και με τους δικούς της δαίμονες, που προσπάθησε για μια ολόκληρη ζωή να αντιμετωπίσει. Έζησε χρόνια γεμάτα, έντονα συναισθηματικά και περιπετειώδη και έφυγε με τον ίδιο τρόπο. Ξαφνικά και απότομα.

    Η Τίνα Λιβανού και ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τα παιδιά τους, Χριστίνα και Αλέξανδρο, σε μικρή ηλικία



    ΣΧΟΛΙΑ