• LIFE&STYLE

    Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ταχύτητα ανάγνωσης


    Για όλες αυτές τις τεχνολογίες και τις τεχνικές που διατίθενται για να μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε τις διαστάσεις της ζωής μας, αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον μία δραστηριότητα είναι ίσως καλύτερο να γίνεται με τον απαρχαιωμένο, αργό και σταθερό τρόπο: η ανάγνωση.

    Σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, μια ομάδα γνωστικών ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, διαπίστωσε ότι οι τεχνικές της γρήγορης ανάγνωσης, οι οποίες αποσκοπούν στο να συμβάλουν στην αύξηση του μέσου όρου των λέξεων που μπορεί κάποιος να διαβάσει, από 200 σε 400 λέξεις το λεπτό, είναι μάλλον αναποτελεσματικές για την πραγματική αφομοίωση της ύλης.

    «Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι υπάρχει μία ανταλλαγή ανάμεσα στην ταχύτητα και την ακρίβεια», δήλωσε η Elizabeth Schotter, μία ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, σε ένα δελτίο Τύπου. «Καθώς οι αναγνώστες ξοδεύουν λιγότερο χρόνο πάνω στην ύλη, αναγκαστικά θα έχουν μία φτωχότερη κατανόηση απ’ αυτήν».

    Θεωρητικά, όταν κάποιος είναι σε θέση να διαβάσει πιο γρήγορα, σημαίνει ότι μπορεί να διαβάσει περισσότερο (ένα ελκυστικό προσόν για αναγνώστες με ακόρεστη όρεξη για λογοτεχνία ή ειδήσεις). Δημοφιλείς μέθοδοι περιλαμβάνουν το πρόγραμμα της Evelyn Woods, που λειτουργεί από το 1959, το οποίο υπόσχεται να βοηθήσει τους αναγνώστες να διπλασιάσουν τις λέξεις τους ανά λεπτό, χωρίς να θυσιάζουν την κατανόηση, δίνοντας έμφαση στην κάθετη ανάγνωση και αναγνωρίζοντας τις φράσεις σε αντίθεση με τις μεμονωμένες λέξεις. Νεότερες εφαρμογές (apps), συμπεριλαμβανομένων των «Spritz» και «Spreeder», μειώνουν την πλευρική κίνηση των ματιών από λέξεις που αναβοσβήνουν στο ίδιο μέρος της οθόνης.

    Το πρόβλημα, που βρήκαν οι σχολιαστές, είναι ότι ανεξάρτητα από το πώς οι πληροφορίες παρουσιάζονται σε μας, το μυαλό μας χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες. Έτσι, αν και είστε σε θέση να δείτε τις λέξεις πιο γρήγορα, είναι λιγότερο πιθανό να κατανοήσετε και να θυμηθείτε τι έχετε διαβάσει.

    “Αν διαβάζετε 300 λέξεις ανά λεπτό … είναι απίθανο να φτάσετε τις 500 λέξεις το λεπτό και εξακολουθείτε να είστε τόσο καλός αναγνώστης», είπε η Schotter στο Quartz. Πρόσθεσε ότι είχε ζητηθεί από τους ερευνητές να επανεξετάσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των τεχνικών, επειδή έχουν αποδειχθεί τόσο δημοφιλείς με τους καταναλωτές.

    Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι ορισμένα άτομα που καταναλώνουν πολλές πληροφορίες γρήγορα, θα μπορούσαν να είναι πολύ αποτελεσματικοί «skimmers». Οι «Skimmers» ίσως έχουν ήδη μια βασική γνώση της ύλης, ή μπορούν να χωρίσουν το κείμενο σε μεγάλα κομμάτια χωρίς να διαβάζουν την κάθε λέξη. Η Schotter λέει επίσης ότι η κατανόηση κειμένου συνδέεται με τις ικανότητες συγκέντρωσης. Αν είστε σε θέση να επικεντρωθείτε στο κείμενο μπροστά σας, θα το κατανοήσετε καλύτερα. Επίσης, όπως σε κάθε δεξιότητα, η πρακτική φέρνει την τελειότητα: Όσο περισσότερο διαβάζετε, τόσο πιο γρήγορα η δική σας κατανόηση κειμένου θα βελτιωθεί. Και φυσικά θα το έχετε πετύχει με τις δικές σας ικανότητες.

    Η Schotter υπογράμμισε επίσης, ότι η ικανότητά μας να αφομοιώσουμε γρήγορα αυτό που έχουμε διαβάσει, εξαρτάται από τη δυσκολία και τη ροή του κειμένου. «Αν η γλώσσα είναι πολύ πιο εύκολη, μπορείτε να το διαβάσετε πολύ πιο γρήγορα», λέει.

     



    ΣΧΟΛΙΑ