• LIFE&STYLE

    Ποτοαπαγόρευση: Ξεκινά 96 χρόνια πριν στη μακρινή Αμερική

    • NewsRoom


    Για 13 ολόκληρα χρόνια στις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής, δεν ρέει ούτε σταγόνα αλκοόλ. Από το 1920 οπότε και ψηφίζεται και εφαρμόζεται ο νόμος, μέχρι το 1933, κηρύσσεται παράνομη η παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών, με σκοπό την  “προστασία” των πολιτών.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, επειδή το απαγορευμένο έχει πάντα άλλη γλύκα, το παραεμπόριο ανθίζει και στο παιχνίδι μπαίνουν από γιατροί μέχρι μαφιόζοι (αν σου λέει κάτι το όνομα Al Capone). Παράνομα μπαρ που σερβίρουν αλκόολ κάτω από άκρα μυστικότητα, στην είσοδο των οποίων λες ένα κωδικό, παράνομοι διακινητές, παράνομα συνταγογραφούμενο ουίσκι, παράνομα και νοθευμένα ποτά που προκαλούν με την κατανάλωσή τους, τύφλωση και παράλυση.

    Το κράτος χάνει πολλά εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη φορολογία του αλκοόλ, ενώ οι θάνατοι από αυτό αυξάνονται αντί να μειώνονται. Το 1932, οπότε και αναλαμβάνει την προεδρία ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, δημοκρατικός και λάτρης του μαρτίνι, άρει τον νόμο περί ποτοαπαγόρευσης.

    Ψάχνοντας λίγο για την εποχή εκείνη, “πέσαμε” σε μερικές παράξενες πληροφορίες. Όπως:
    – Τα speakeasy μαγαζιά (αυτά που σέρβιραν παράνομα αλκοόλ) τα ονόμασαν έτσι γιατί όποιος τα επισκεπτόταν έπρεπε να ψιθυρίσει μια λέξη – κωδικό μπροστά σε μια κλειδωμένη πόρτα, ώστε να του επιστραπεί να εισέλθει.

    – Μόνο στη Νέα Υόρκη υπήρχαν 30.000 speakeasy.

    – Η Ku Klux Klan ήταν θερμός υποστηρικτής της ποτοαπαγόρευσης.

    – Τα cocktail έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλή εκείνη την περίοδο, γιατί πίνοντάς τα δεν μύριζες έντονα αλκοόλ. Από τα πιο γνωστά της εποχής, ήταν τα Mary Pickford, French 75, Barbary Coast, Bee’s Knees, και το Sidecar.

    – Τη συγκεκριμένη περίοδο οι υποστηρικτές της ποτοαπαγόρευσης, αποπειράθηκαν να ξαναγράψουν τη βίβλο, προκειμένου να αφαιρέσουν οποιαδήποτε αναφορά στο αλκοόλ.

    – Βooze cruises: Διοργανώνονταν κρουαζιέρες “πόσης”. Με την δικαιολογία ότι το καράβι έβγαινε σε διεθνή ύδατα, όπου επιτρεπόταν η κατανάλωση, άντρες και γυναίκες της εποχής, διασκέδαζαν νόμιμα κάνοντας “cruises to nowhere” (καθώς επί της ουσίας το πλοίο έκανε απλώς… κύκλους).

    – Μόνο το έτος 1927, υπολογίζεται ότι ο Al Capone έβγαλε περίπου 60 εκατ. δολάρια από την παράνομη πώληση αλκοόλ.

    – Την ημέρα που σταμάτησε να ισχύει η ποτοαπαγόρευση, ο πρόεδρος Ρούσβελτ είπε: “Ό,τι χρειάζεται τώρα η Αμερική, είναι ένα ποτάκι”.

    – Η τελευταία πολιτεία που νομιμοποίησε και πάλι το αλκοόλ, ήταν το Μισισίπι, το 1966.

    – Ενώ σε καθεστώς ποτοαπαγόρευσης έμεινε μια πόλη των ΗΠΑ (Bridgewater), μέχρι και το 2014, 81 ολόκληρα χρόνια μετά την άρση του νόμου.

     Πηγή: FOLLOWME



    ΣΧΟΛΙΑ