• LIFE&STYLE

    Πόσο στοιχίζει να νοικιάσει κανείς σήμερα την θαλαμηγό Christina O του Αριστοτέλη Ωνάση;

    Το ξέρατε ότι μπορείτε να νοικιάσετε το γιοτ του Ωνάση;

    Το ξέρατε ότι μπορείτε να νοικιάσετε το γιοτ του Ωνάση;


    Η θαλαμηγός Christina O δεν είναι απλώς ιστορική, πολυφωτογραφημένη, μυθική. Έχει γίνει «πρωταγωνίστρια» στη σειρά The Crown, έχει φιλοξενήσει διεθνείς προσωπικότητες υψηλού κύρους με κάθε επισημότητα και διακριτικότητα, έχει κάνει μυθιστορηματικά, κινηματογραφικά, ασπρόμαυρα και έγχρωμα ταξίδια.

    Κι επειδή κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, τα ξένα περιοδικά και ο διεθνής Τύπος θα βρουν αφορμές για να μας «ταξιδέψουν» σε ξεχασμένες δεκαετίες, με τον Αριστοτέλη Ωνάση, την Τίνα Λιβανού, την Μαρία Κάλλας, την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, ευκαιρία να θυμηθούμε ορισμένες λεπτομέρειες που μπορεί να μην παρατηρήσαμε στην πρώτη ανάγνωση του «έργου».

    Πρόκειται για θρυλικό γιοτ 99 μέτρων. Αγοράστηκε το 1954 από τον Έλληνα μεγιστάνα που του έδωσε το όνομα της κόρης του, Χριστίνας. Κανείς δεν αγάπησε και φρόντισε την εντυπωσιακή θαλαμηγό, όσο ο αρχικός της ιδιοκτήτης.
    ΗMSC Stormont, παλαιά καναδική φρεγάτα ανθυποβρυχιακού πολέμου, η οποία, μετασκευάστηκε σε θαλαμηγό τη δεκαετία του 50. Για την ιστορία, ο Αριστοτέλης Ωνάσης την αγόρασε σαν παλιοσίδερα για 34.000 δολάρια. Ξόδεψε όμως περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια, μυθικό ποσό για την εποχή, για να την φτιάξει ακριβώς όπως την είχε ονειρευτεί.

    Παραμένει ακόμη και σήμερα η κορυφαία θαλαμηγός για τους VIPS του πλανήτη, ακόμη κι αν θεωρείται ρετρό, υποφωτισμένη πλέον, δεν διαθέτει τις ανέσεις που μπορεί κανείς να συναντήσει σε σούπερ γιοτ του τώρα.

    Άρι και Τζάκι
    Άρι και Τζάκι

    Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε εξαιρετικά ευγενικός και γενναιόδωρος πάντοτε με τα μέλη του πληρώματος που τον συνόδευαν σε κάθε του ταξίδι. Δεν ήταν λίγες φορές μάλιστα που καλούσε τον καπετάνιο για να δειπνήσουν μαζί.

    Κάτι που συνήθιζε να κάνει και η πρώτη σύζυγος του, Τίνα Λιβανού. Αντίθετα με την Μαρία Κάλλας που υπηρετούσε με πάθος τον τίτλο της ντίβας και είχε μάλιστα πιάνο στο γιοτ για να μπορεί να κάνει πρόβες όταν είχε τη διάθεση.

    Όσο για την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση ήταν εκείνη που απολάμβανε να εκτελεί χρέη οικοδέσποινας.

    Το ιστορικό γιοτ τότε και τώρα
    Το ιστορικό γιοτ τότε και τώρα

    Άλλωστε εκεί είχε γίνει και η δεξίωση μετά τον γάμο του Άρι και της Τζάκι στον Σκορπιό. Στο κατάστρωμα και τους πολυτελείς χώρους, κάνοντας την αρχή, για μια σειρά από λαμπερά γαμήλια πάρτι. Με ή χωρίς παπαράτσι.

    Πολιτικοί, ηθοποιοί, επιχειρηματίες, γαλαζοαίματοι, αξιωματούχοι, ήταν οι συνήθεις «ύποπτοι», μαζί και καλεσμένοι, του Αριστοτέλη Ωνάση… Μέριλιν Μονρόε, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Τζον Φ. Κένεντι, Φρανκ Σινάτρα, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρίγκιπας Κάρολος και πριγκίπισσα Νταϊάνα, Φράνκλιν Ρούζβελτ Τζούνιορ

    Ασπρόμαυρες φωτογραφίες-ντοκουμέντα μιας χρυσής περιόδου
    Ασπρόμαυρες φωτογραφίες-ντοκουμέντα μιας χρυσής περιόδου

    Η Γκρέις Κέλι παντρεύτηκε με τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, στην ιστορική θαλαμηγό, όπως και η Χάιντι Κλουμ πριν από τρία χρόνια με τον Τομ Κάουλιτζ με 120 καλεσμένους στο Κάπρι. Και λάιβ αναμετάδοση στα social media.

    Τα μοντέρνα «αξεσουάρ» της Christina O σήμερα
    Τα μοντέρνα «αξεσουάρ» της Christina O σήμερα

    Κι αν μεταφερθούμε στις δεκαετίες που δεν υπήρχαν Instagram και Facebook, όπως και κινητά τηλέφωνα; Θα φανταστούμε την Γκρέις Κέλι με δεμένο, σπασμένο χέρι με φουλάρι Hermes. Την Τζάκι με μαντήλι στα μαλλιά, μαύρα γυαλιά ηλίου και λαχανί σύνολο. Τον Αριστοτέλη Ωνάση με μαύρο πουλόβερ, λευκό παντελόνι και μαύρα γυαλιά, να αφηγείται όρθιος, με ή χωρίς το πούρο του, ιστορίες για μια πετυχημένη, μπορεί και ευτυχισμένη ζωή.

    Η σκάλα που έχει φιλοξενήσει διεθνείς προσωπικότητες
    Η σκάλα που έχει φιλοξενήσει διεθνείς προσωπικότητες

    Όταν πέθανε ο Αριστοτέλης Ωνάσης άφησε το γιοτ του στην κόρη του Χριστίνα. Για να το δωρίσει εκείνη με τη σειρά της στο ελληνικό κράτος προκειμένου να γίνει η προεδρική θαλαμηγός και να μετονομαστεί σε Αργώ. Το 1998 την αγόρασε ο εφοπλιστής Τζον Πολ Παπανικολάου που θέλησε να επαναφέρει το όνομα, να προσθέσει το O, και να ξοδέψει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση του σκάφους.

    Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγαπούσε την πολυτέλεια
    Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγαπούσε την πολυτέλεια

    Το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει μυστήριο. Για να συντηρείται και ο μύθος. Τι παραμένει στη θέση του; To μαύρο πιάνο με ουρά. Τα διάσημα έργα τέχνης, έστω κι αν είναι αφίσες. Φωτογραφίες και σημειώσεις σαν μεμοραμομπίλια. Οι καμπίνες με ονόματα ελληνικών νησιών. Το μπαρ που θυμίζει πειρατικό πλοίο. Το ελικοδρόμιο…

    Το πιάνο με ουρά μας παραπέμπει στην εποχή της Μαρίας Κάλλας
    Το πιάνο με ουρά μας παραπέμπει στην εποχή της Μαρίας Κάλλας

    Αν θέλει κανείς να το νοικιάσει, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στοιχίζει 100.000 δολάρια την ημέρα.

    Το μωσαϊκό στην πισίνα που είναι έργο τέχνης
    Το μωσαϊκό στην πισίνα που είναι έργο τέχνης

    Υπολογίστε 17 καμπίνες για 34 επιβάτες και 38 μέλη πληρώματος. Σκεφτείτε το σάουντρακ στην εξωτερική πισίνα με το ψηφιδωτό Μινώταυρο, αληθινό έργο τέχνης. Με το πάτημα ενός κουμπιού μετατρέπεται σε πίστα για χορό. Να σκεφτούμε πιθανά ζευγάρια του τότε; Ελίζαμπεθ Τέιλορ με Ρίτσαρντ Μπάρτον. Γκρέις Κέλι και πρίγκιπας Ρενιέ. Ο Κάρολος μάλλον δεν χόρευε με την Νταϊάνα… Στην τιμή πάντως σήμερα «συμπεριλαμβάνονται» και fitness therapists.

    Η θαλαμηγός που έγινε... πρωτοσέλιδο
    Η θαλαμηγός που έγινε… πρωτοσέλιδο

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, η επικήρυξη του 1 εκ. και ο γάμος που δεν έγινε ποτέ…



    ΣΧΟΛΙΑ