• LIFE&STYLE

    Πώς οι τρανσέξουαλ γυναίκες θα γίνουν μαμάδες το 2016


    Η Eleyna Salih δεν αισθάνονταν πάντα ότι ήταν γραφτό να γίνει μητέρα. Αλλά γνώριζε ότι ήταν γραφτό να γίνει γυναίκα. Τον Απρίλιο του 2015, οι γιατροί στην Κλινική «Charing Cross Gender Identity» του Λονδίνου είπαν στην 21χρονη τρανσέξουαλ, η οποία είχε ταυτοποιηθεί ως αγόρι κατά τη γέννησή της, ότι είχε την επιλογή να αρχίσει θεραπεία με αυξητική ορμόνη και να ξεκινήσει επίσημα την ιατρική μετάβασή της. Ωστόσο, παρά το ότι πήρε το πράσινο φως από τους γιατρούς της για να ξεκινήσει την ορμονοθεραπεία, η Salih το καθυστερεί για χάρη των μελλοντικών παιδιών της – επειδή θέλει να είναι βέβαιη ότι μπορεί να κάνει.

    «Καθώς μεγάλωνα, τα παιδιά της ηλικίας μου δεν μου φέρονταν πολύ ωραία, έτσι δεν ήθελα δικά μου παιδιά για πολύ καιρό. Αλλά τώρα που έχω μικρότερα αδέρφια και ξαδέρφια, το μητρικό μου ένστικτο ξύπνησε, και το μόνο που θέλω είναι να γίνω μαμά», είπε η Salih στην εφημερίδα «The Sun». «Θέλω μόνο να παγώσω τα γενετικά μου υλικά, ώστε να μπορώ να αρχίσω να ζω τη ζωή, να φτιάξω τον εαυτό μου ως άτομο, να εργαστώ σκληρά και να εξοικονομήσω χρήματα για να εξασφαλίσω το μέλλον των παιδιών μου. Θέλω να είμαι σίγουρη ότι θα τους δώσω μια καλή ζωή».

    MDM5NzJmZjdlZSMvZTJQZFdiNW5SUGsyT0FHMDlhQVBtcDNKamFZPS8weDM1OjkwMHg1NjUvOTAweDUzMC9maWx0ZXJzOnF1YWxpdHkoNzApL2h0dHA6Ly9zMy5hbWF6b25hd3MuY29

    Η αποθήκευση του γενετικού υλικού μπορεί να είναι δαπανηρή, και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Salih ξεκίνησε μια εκστρατεία με την ονομασία «GoFundMe» για να τη βοηθήσει να καλύψει τη δαπάνη της κατάψυξης του σπέρματος της για ένα χρόνο. Στόχος της είναι να συγκεντρώσει £ 360 (όταν τυπωνόταν το άρθρο, είχε μαζέψει £ 320 από δωρεές). Η Salih κατέστησε σαφές ότι, ενώ η ίδια δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει μια οικογένεια ακόμα, θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα να κάνει βιολογικά παιδιά στο μέλλον, αν είναι δυνατόν.

    Και δεν είναι η μόνη: Δεδομένου ότι ο αριθμός των νέων ανθρώπων, που ταυτοποιούνται ως τρανσέξουαλ έχει αυξηθεί, μαζί με μια αύξηση στη χρήση των ορμονών αντίθετου φύλου για να βοηθήσουν τις ιατρικές και χειρουργικές μεταβάσεις, έτσι έχει αυξηθεί και η συζήτηση σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με το μη συμμορφούμενο φύλο, εάν θέλουν τα παιδιά.

    Πέρυσι, το τρανσέξουαλ μοντέλο Talulah Eve Brown μοιράστηκε επίσης τα σχέδιά της να παγώσει το γενετικό της υλικό πριν από τη μετάβαση, ανοίγοντας ένα διάλογο σχετικά με τις  διαθέσιμες επιλογές προς τα τρανσέξουαλ άτομα που μπορεί να θέλουν να γίνουν βιολογικοί γονείς. Πολλές από τις βασικές ανησυχίες δεν είναι καθόλου διαφορετικές από εκείνες των νέων γυναικών, που προτιμούν όλο και περισσότερο να παγώνουν τα ωάριά τους: Δεν είναι σίγουρες αν, πότε και πώς θα αποκτήσουν παιδιά, αλλά θα ήθελαν να έχουν την επιλογή.

    bhrrzzeosaltu7v6gvekmzd3597na3lvgclqzvn2m9puvnwy2wgdkiu8azxyjjqc

    Αυτή τη στιγμή, η συλλογή των ωαρίων ή των σπερματοζωαρίων και η αποθήκευση τους πριν από μια ιατρική ή χειρουργική μετάβαση φαίνεται να είναι o προτιμότερος και συνιστάμενος τρόπος να γίνουν οι τρανσέξουαλ υποψήφιοι γονείς, παρόλο που η διαδικασία δεν είναι εντελώς χωρίς επιπλοκές. (Ούτε είναι η μόνη επιλογή: Μία κλινική στο Οχάιο έκανε πρόσφατα την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ, μια διαδικασία που θα μπορούσε να επιτρέψει στις τρανσέξουαλ γυναίκες να κάνουν τα δικά τους μωρά.)

    Είναι σημαντικό ότι ενώ το ιατρικό προσωπικό και οι οικογένειες συζητούν τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μετάβαση, η τελική απόφαση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο τι θέλει και χρειάζεται το άτομο τρανσέξουαλ για να είναι ο αυθεντικός εαυτός του», δήλωσε η Sarah McBride, μια δικηγόρος για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και Διευθύντρια Επικοινωνίας στο «Center for American Progress».

    sjeavthwgg5fyuvctwkrk5c5kwckbq1wpqtfsps0tlfw1eqtlbh1amkwutry4pc2

     



    ΣΧΟΛΙΑ