• LIFE&STYLE

    Πώς το να είσαι πολύγλωσσος επηρεάζει την προσωπικότητά σου


    Το να μιλάνε περισσότερες από μια γλώσσες είναι κάτι για το οποίο πασχίζουν πολλοί άνθρωποι. Μας δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα όταν κάνουμε αίτηση για μια νέα θέση εργασίας και μας κάνει να επικοινωνούμε με άνεση όντας σε μια ξένη χώρα. Αλλά αυτή είναι μόνο η επιφάνεια του πράγματος. Ερευνητές ανακάλυψαν πως το να είμαστε πολύγλωσσοι επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και αλλάζει την προσωπικότητά μας!

    tips-for-easier-studying-860x420

    Πώς το να είμαστε πολύγλωσσοι επηρεάζει τον τρόπο σκέψης

    Η δυνατότητα εναλλαγής από τη μια γλώσσα στην άλλη είναι γνωστό πως δυναμώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και μας κάνει πιο ευέλικτους στην επίλυση προβλημάτων. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το να μπορούν να σκεφτούν σε δύο ή και περισσότερες γλώσσες τα παιδιά τα κάνει να τα πηγαίνουν καλύτερα σε τεστ μαθηματικών μέσω του να λύνουν προβλήματα και τους δίνει κίνητρο να σκέφτονται πιο δημιουργικά.

    Πώς το να είσαι πολύγλωσσος επηρεάζει την οπτική σου

    Ένας πολύγλωσσος δυνητικά θα σκεφτεί περισσότερο το ποιος μιλάει σε ποιον, ποιος καταλαβαίνει τα συμφραζόμενα και σκέφτεται σε τι περιβάλλοντα μιλιέται η κάθε γλώσσα. Μπορούν να κατηγοριοποιήσουν νοήματα με διαφορετικούς τρόπους ακόμα και να έχουν αυξημένη ευαισθησία απέναντι σε τρίτους.

    Μια έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Cornell, βρήκε ότι παιδιά που είχαν έρθει σε επαφή με πολλές γλώσσες από μικρή ηλικία καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα την οπτική των άλλων ανθρώπων και επικοινωνούσαν πολύ καλύτερα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ανακάλυψαν πως τα παιδιά που εκτίθενται σε περισσότερες από μια γλώσσες αλλά μιλούσαν μόνο τη μία, τα πήγαν το ίδιο καλά στην έρευνα με τα υπόλοιπα που ήταν πολύγλωσσα.

    People-Talking-About-This-e1429217174824

    Πώς το να είσαι πολύγλωσσος αλλάζει την προσωπικότητά σου

    Ο οποιοσδήποτε είναι πολύγλωσσος εύκολα κατανοεί ότι όποια γλώσσα και να μιλάει, αυτή καθορίζει το πώς αντιδρά, νιώθει και αλληλεπιδρά με τον κόσμο. Πολλές μελέτες βγαίνουν που στηρίζουν το γεγονός ότι όταν αλλάζουμε από τη μια γλώσσα στην άλλη, αλλάζει ταυτόχρονα μαζί της και η προσωπικότητα και η συμπεριφορά μας! Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό: ο ένας είναι το περιβάλλον στο οποίο μάθαμε τη γλώσσα αλλά και οι βαθύτερες ρίζες της κουλτούρας που έρχεται πακέτο μαζί της.

    Σε μια μελέτη που έκαναν οι Jean-Marc Dewaele και Aneta Pavlenko, έδειξαν ότι, όταν ερωτήθηκαν, τα δύο τρίτα των δίγλωσσων ένιωσαν διαφορετικοί άνθρωποι όταν μιλούσαν τη μια ή την άλλη γλώσσα. Πολλοί βρίσκουν ευκολότερο να εκφράζονται σε μια συγκεκριμένη γλώσσα ή πιστεύουν ότι μια γλώσσα είναι πιο ‘απαλή’ ή πιο πνευματική από μια άλλη ενώ μια τρίτη μπορεί να τους βοηθάει να προβάλλουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους όταν τη μιλάνε.

    Μια έρευνα που έκανε η Michele Koven αφορούσε σε ερωτηθέντες που μίλαγαν Γαλλικά και Πορτογαλικά ως μητρικές, να αφηγούνται τις προσωπικές τους εμπειρίες και από τις δυο γλώσσες. Κατέληξε στο ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά στο πώς εκφράζονταν γλωσσικά άτομα και των δύο περιπτώσεων: δόθηκε έμφαση στα ποικίλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ανάλογα με το ποια από τις δυο γλώσσες χρησιμοποιούσαν. Για παράδειγμα, όταν μιλούσαν Γαλλικά, οι γυναίκες προσομοιάζονταν ως δυναμικές και ανεξάρτητες ενώ όταν άλλαζαν σε Πορτογαλικά έδειχναν πιο υπομονετικές και μαζεμένες.

    studying-703002_960_720

    Το να ανακαλύπτουμε διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς μας, είναι και ένας τρόπος να ανακαλύπτουμε παράλληλα και ευαίσθητους τομείς της ζωής, πράγμα που χρησιμεύει στο να κατανοήσουμε πλήρως τις πεποιθήσεις μας και τα πάθη μας. Το να μπορούμε να μιλάμε πολλές γλώσσες μας επιτρέπει να αλληλεπιδρούμε με ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, πολιτισμών αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό τόσο πνευματικά όσο και συναισθηματικά.

    Οπότε, είτε μιλάτε πολλές γλώσσες ήδη, είτε βρίσκεστε στο στάδιο που τις διδάσκεστε, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που σας πηγαίνουν παραπέρα από το απλά να επικοινωνείτε με άλλους ανθρώπους. Οι γλώσσες μας διαμορφώνουν ως άτομα μέσω πολλών και εκπληκτικών τρόπων και μας μεταμορφώνουν σε πραγματικούς πολίτες του κόσμου!



    ΣΧΟΛΙΑ