• LIFE&STYLE

    Πιθανότατα ξέρετε να ρωτήσετε τον εαυτό σας, «Τι θέλω;». Εδώ είναι μία πολύ καλύτερη ερώτηση


    Ο καθένας θέλει ό,τι τον κάνει να αισθάνεται καλά. Ο καθένας θέλει να ζήσει μια ανέμελη, χαρούμενη και εύκολη ζωή, να ερωτευτεί και να κάνει καταπληκτικό σεξ και σχέσεις, να φαίνεται τέλειος και να κερδίσει χρήματα και να είναι δημοφιλής και να τον σέβονται και να τον θαυμάζουν και να χωρίζεται στη μέση το πλήθος, όπως η Ερυθρά Θάλασσα, όταν περπατάει μέσα στο δωμάτιο.

    Ο καθένας θα το ήθελε αυτό – είναι εύκολο να σου αρέσει αυτό.

    Αν σας ρωτήσω, «Τι θέλεις από τη ζωή;» και μου πείτε κάτι σαν, «θέλω να είμαι ευτυχισμένος, να έχω μια μεγάλη οικογένεια και μια δουλειά που να μου αρέσει», είναι τόσο φανερό ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

    Μια πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση, μια ερώτηση που ίσως δεν είχατε ποτέ σκεφτεί πριν, είναι «Τι πόνο θέλεις στη ζωή σου; Γιατί είσαι διατεθειμένος να αγωνιστείς;» Επειδή αυτό φαίνεται να είναι ένας μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας για το πώς οι ζωές μας εξελίσσονται.

    Ο καθένας θέλει να έχει μια καταπληκτική δουλειά και οικονομική ανεξαρτησία, αλλά δεν θέλουν όλοι να υποφέρουν με εργασία 60 ωρών την εβδομάδα, μεγάλες μετακινήσεις, αντιπαθητική γραφειοκρατία, να περιηγηθούν σε αυθαίρετες εταιρικές ιεραρχίες και στα αδιάφορα όρια ενός απέραντου γραφείου. Οι άνθρωποι θέλουν να είναι πλούσιοι χωρίς τον κίνδυνο, χωρίς τη θυσία, χωρίς την καθυστερημένη ευχαρίστηση που είναι απαραίτητα για να συγκεντρωθούν τα πλούτη.

    Όλοι θέλουν να έχουν υπέροχο σεξ και μια καταπληκτική σχέση, αλλά δεν είναι όλοι πρόθυμοι να υπομείνουν τις δύσκολες συζητήσεις, τις αμήχανες σιωπές, τα αισθήματα πόνου και το συναισθηματικό ψυχόδραμα για να φτάσουν εκεί. Και έτσι συμβιβάζονται. Συμβιβάζονται και αναρωτιούνται «κι αν;» για χρόνια και χρόνια και μέχρι το ερώτημα να διαμορφωθεί από το «κι αν;» σε «αυτό ήταν;». Και όταν οι δικηγόροι πάνε σπίτι και η επιταγή της διατροφής είναι στο ταχυδρομείο, λένε «Γιατί έγινε αυτό;» αν δεν έγινε για τις μειωμένες προδιαγραφές και τις προσδοκίες 20 χρόνια πριν, τότε προς τι;

    Επειδή η ευτυχία απαιτεί αγώνα. Το θετικό είναι η παράπλευρη απώλεια όταν χειριζόμαστε το αρνητικό. Μπορείτε να αποφύγετε αρνητικές εμπειρίες μόνο για τόσο καιρό μέχρι να γυρίσουν θυμωμένες πίσω στη ζωή.

    Στο επίκεντρο όλης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, οι ανάγκες μας είναι περισσότερο ή λιγότερο παρόμοιες. Η θετική εμπειρία είναι εύκολο να χειριστεί. Η αρνητική εμπειρία είναι που όλοι, εξ ορισμού, αγωνιζόμαστε μ’ αυτήν. Ως εκ τούτου, αυτό που έχουμε πάρει από τη ζωή, δεν καθορίζεται από τα καλά συναισθήματα που επιθυμούμε, αλλά ποια άσχημα συναισθήματα είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να διατηρήσουμε για να φτάσουμε σε αυτά τα καλά συναισθήματα.

    Το ποιος είσαι, καθορίζεται από τις αξίες που είσαι διατεθειμένος να αγωνιστείς. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν το γυμναστήριο είναι αυτοί που είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την πολύωρη εργασία είναι αυτοί που θα ανέβουν στην ιεραρχία. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τις πιέσεις και την αβεβαιότητα της ζωής ενός άφραγκου καλλιτέχνη, είναι τελικά αυτοί που θα το ζήσουν και θα το καταφέρουν.

    Αυτό είναι το πιο απλό και βασικό συστατικό της ζωής: οι αγώνες μας καθορίζουν τις επιτυχίες μας. Λοιπόν, επίλεξε τους αγώνες σου με σύνεση, φίλε μου.



    ΣΧΟΛΙΑ