• LIFE&STYLE

    Ποια διάσημη σταρ του Χόλιγουντ υποδύεται την Πηνελόπη στη σκηνή;

    Ποια διάσημη σταρ του Χόλιγουντ υποδύεται την Πηνελόπη στη σκηνή;

    Η Renee Fleming και η Uma Thurman στη σκηνή


    Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσαμε εύκολα να φανταστούμε τη συγκεκριμένη ηθοποιό να αποστηθίζει και να ερμηνεύει τον συγκεκριμένο ρόλο.

    Γιατί σίγουρα δεν είναι εύκολο να έχεις παίξει σε ταινίες του Quentin Tarantino, να έχεις χορέψει με τον John Travolta, να υποδύεσαι τον ρόλο της ωραίας και μοιραίας, αλλά ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί να συμπεριλάβει στο καστ για τον ρόλο της Πηνελόπης και μάλιστα ζωντανά, σε μια θεατρική σκηνή, την Uma Thurman;

    Για να πειστούμε, την είδαμε να φωτογραφίζεται άβαφη σχεδόν, με ντένιμ παντελόνι και κλασικό, ανδρικό ημίπαλτο, στις κόκκινες, βελούδινες θέσεις του θεάτρου στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη που φιλοξενεί εδώ και λίγες ημέρες την πολυσυζητημένη παράσταση, μαζί με την «συμπρωταγωνίστρια» της, και σταρ της όπερας, Renee Fleming, που μοιράζονται λιμπρέτο, κείμενο και χειροκρότημα στο μονόδραμα του Andre Previn και του Τom Stoppard, με αφετηρία την «Οδύσσεια.»

    Η Uma Thurman με ανδρόγυνο στιλ

    Και πώς μπορεί μια Αμερικανίδα να αποκωδικοποιήσει τον Όμηρο σήμερα; Μένει να το δούμε στη σκηνή, με την ευχή, ότι το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, και να δούμε την παράσταση και στην Ελλάδα.

    Είναι γνωστή άλλωστε η αγάπη της Uma Thurman για την χώρα μας, καθώς πρόσφατα είχε μείνει για αρκετές ημέρες στο νησί των Σπετσών.

    Kαι η …Πηνελόπη;

    Πρόκειται για έργο του συνθέτη Αndre Previn που έφυγε από τη ζωή το 2019, και άφησε πίσω του μία ημιτελή παρτιτούρα, ένα μονόδραμα που είχε ξεκινήσει να γράφει για την σοπράνο και δημοφιλή σταρ της όπερας, Renee Fleming.

    Η Uma Thurman με την Renee Fleming

    O Tom Stoppard ήταν εκείνος που ανέλαβε να αφηγηθεί την ιστορία στο σήμερα, και να τοποθετήσει την Uma Thurman στη σκηνή, σε ρόλο άβαταρ, ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό.

    Είναι ουσιαστικά σα να αφηγείται η ίδια η Πηνελόπη τη δική της Οδύσσεια, η σύντροφος του Οδυσσέα, η γυναίκα που περιμένει καρτερικά τον άνδρα της να επιστρέψει 20 χρόνια μετά τον Τρωικό Πόλεμο και έρχεται αντιμέτωπη με την μοναξιά της και τους υποψήφιους μνηστήρες που την διεκδικούν.

    Και κάπως έτσι στο έργο «Penelope» που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στο Carnegie Hall, συνυπάρχουν μία σοπράνο και μια ηθοποιός, και οι δύο αναγνωρίσιμες σταρ στον χώρο τους, η μία τραγουδάει, η άλλη αφηγείται την ιστορία.

    Στο καμαρίνι της

    Τόσο η σοπράνο, όσο και η αφηγήτρια όμως, είναι το ίδιο πρόσωπο, η Πηνελόπη, κι έτσι ακριβώς παρουσιάζονται και στον θεατή της πρωτότυπης παράστασης.

    Η μία ντυμένη στα λευκά, και η άλλη στα μαύρα, η αθώα Πηνελόπη, και η δυναμική, η ευάλωτη Πηνελόπη, η μυστήρια, η διαχρονική, η γυναίκα-πρότυπο και ηρωίδα μαζί. Ορισμένες φορές, στη διάρκεια της παράστασης, η μία συμπληρώνει την άλλη.

    Η Renee Fleming λέει για την «συμπρωταγωνίστρια» της πως όταν βλέπει την Uma Thurman σκέφτεται πως βλέπει την απόλυτη «αρχαία Ελληνίδα Θεά».

    Μαθαίνοντας τον ρόλο

    Αλλά και η σταρ του Χόλιγουντ φαίνεται ότι γνωρίζει καλά τον Όμηρο, αφού δεν τον διάβαζε μόνο σαν παιδί αλλά έχει δηλώσει και στις συνεντεύξεις της πως συνήθιζε να διαβάζει την Οδύσσεια και στην κόρη της.

    Για την ίδια, η Πηνελόπη είναι «μια πολιτικός που θαυμάζει. Σοφή γιατί έμαθε να ξεχνάει ό,τι την πονάει»

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ