• LIFE&STYLE

    Πέθανε ο σκηνοθέτης Δήμος Θέος

    • NewsRoom
    δημος-θεος

    Δήμος Θέος


    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο γνωστός σκηνοθέτης Δήμος Θέος, πρωτοπόρος του Νέου Ελληνικού Κινηματόγραφου. Οι ταινίες του «Κιέριον» και «Εκατό ώρες του Μάη» αποτέλεσαν ορόσημο στον ελληνικό κινηματογράφο. Η κηδεία του σκηνοθέτη πρόκειται να γίνει αύριο, Τρίτη 30 Οκτωβρίου, στο Νεκροταφείο Βύρωνα στις 12:30.

    Σε ανακοίνωση της, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει την βαθιά θλίψη της για την απώλεια του αγαπημένου συναδέλφου και επίτιμου μέλους της: «Ο Δήμος Θέος με τη ζωή του, το έργο και τη δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου που οι αρετές του σπανίζουν διαρκώς στις μέρες μας. Εκτός από σημαντικός δάσκαλος ήταν πάνω από όλα πολίτης του κόσμου. Μας μίλαγε πάντα, ότι ο άνθρωπος της τέχνης για να είναι χρήσιμος, πριν αρχίσει να δημιουργεί πρέπει να γίνει ο ίδιος έργο τέχνης, να ζει σαν καλλιτέχνης, αρχή που τήρησε και διατήρησε σαν φωτεινό παράδειγμα, μέχρι τέλος, χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα. Ήταν πάντα παρών σε όλους τους αγώνες και διεκδικήσεις της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στηρίζοντας ιδιαίτερα πάντα τους νέους ανθρώπους, είτε στις σχολές όπου δίδασκε ή μέσω της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών».

    Ο Δήμος Θέος γεννήθηκε στα Άγραφα της Καρδίτσας στις 10 Οκτωβρίου 1935. Έφθασε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1953 και απασχολούμενος αρχικά σε χειρωνακτικές εργασίες βρέθηκε να εργάζεται ως βαφέας σκηνικών στο θέατρο Ακροπόλ. Ύστερα από την εργασία του συνεργείου του Ακροπόλ για τα σκηνικά της ταινίας «Έγκλημα στο Κολωνάκι» βρέθηκε στο κινηματογραφικό συνεργείο του σκηνοθέτη και παραγωγού Τζανή Αλιφέρη. Για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες του εμπορικού κινηματογράφου όπως οι «Έκλαψα πικρά για σένα» και «Ένας ντελικανής», όπου συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον κινηματογραφιστή Κώστα Φέρρη, με τον οποίο θα δούλευαν συχνά μαζί στο μέλλον.

    Δίδαξε κινηματογράφο στη σχολή της Ευγενίας Χατζίκου. Επίσης από το 1978 και για μια δεκαετία ο Θέος βιοποριζόταν και ως παλαιοβιβλιοπώλης στο Μοναστηράκι, όπου είχε το βιβλιοπωλείο «Ο δικός σας Τιπούκειτο». Πολιτικά παλαιότερα είχε ενταχθεί στην ΕΔΑ, ενώ ήταν γραμματέας της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χωρίς την Έλλη Στάη το δελτίο ειδήσεων του Open

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: My Style Rocks: Τρεις νέες παίκτριες μετά την αποχώρηση της Έφης Αναστασοπούλου (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Μπέζος: «Αισθανόμουν χειρότερα όταν το Mega ήταν στον αέρα και γινόταν αυτό το άρρωστο»



    ΣΧΟΛΙΑ