LIFE&STYLE

Παύλος & Νικόλαος: Το Γλύξμπουργκ δεν είναι το όνομά μας – Στο αίμα μας ρέει Ελλάδα

  • NewsRoom
Παύλος και Νικόλαος

Παύλος και Νικόλαος


Την πρώτη του κοινή συνέντευξη, μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου, έδωσαν οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλος και Νικόλαος.

Οι ίδιοι μίλησαν στην εκπομπή της ΕΡΤ «365 στιγμές» και στη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου για τη ζωή τους, το όνομά τους, το πώς βίωσαν την περίοδο μετά την κατάργηση της βασιλείας και την μεγάλη απώλεια του πατέρα τους.

Ο Παύλος και ο Νικόλαος μίλησαν για το πώς ήταν να μεγαλώνουν ως παιδιά ενός τέως βασιλιά και γιατί θα ήθελαν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια.

«Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι γραφειοκρατικό, το αν εγώ είμαι Έλληνας ή όχι, το ξέρω εγώ….» αναφέρει ο Νικόλαος, ενώ ο Παύλος σημειώνει «μπορώ να προσφέρω κι εγώ ως αυτός που είμαι, να προσφέρω στη χώρα μας».

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τα δύο αδέρφια προσπαθούν να ξεπεράσουν την απώλεια του πατέρα τους, ο οποίος, όπως λένε «ήταν αυστηρός αλλά πολύ αγαπητός. Τον βάραινε πάντα η ιστορία αλλά ήξερε πώς να διαλέξει τη στιγμή να είναι πατέρας μαζί με τα παιδιά και να είναι και αυτός που ήταν όποτε χρειαζόταν».

Μιλώντας για τον θάνατο του πατέρα του, ο Παύλος εξομολογήθηκε: «Το να χάνει κανείς τον πατέρα του είναι πολύ δύσκολο. Δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα, αλλά είχε κουραστεί πολύ ο πατέρας μου. Μας ήρθε ξαφνικά. Σε όλο αυτό, η οικογένειά μας ήταν πολύ δεμένη. Η αγάπη του πατέρα μου ήταν να κρατήσουμε μια ζεστή και αγαπημένη οικογένεια, έτσι μας κράτησε όλους μαζί», ανέφερε αρχικά ο Παύλος.

Παύλος

Σε ερώτηση για το αν ο τέως βασιλιάς είχε κάνει αυτοκριτική, ο Παύλος παραδέχθηκε πως «Ο πατέρας μου σκεφτόταν πώς να κρατήσει τη χώρα δεμένη και ενωμένη. Όταν έγινε το πραξικόπημα έκανε το παν για να μείνει η χώρα ενωμένη. Ο πατέρας του, του είχε πει να μην αφήσει Έλληνα να χύσει αίμα Έλληνα. Ο εμφύλιος του είχε χαραχτεί. Όταν έφτασε λοιπόν η ώρα του αντιπραξικοπήματος, φοβήθηκε. Έλεγε ότι το λάθος του ήταν ίσως που είχε στείλει στον πρωθυπουργό ένα πολύ δυνατό γράμμα και έγινε ρήγμα μεταξύ τους Προσπαθούσε να προσφέρει το καλύτερο για την πατρίδα και συνέχιζε πάντα να πιστεύει ότι ήταν τα σωστά πράγματα αυτά που έκανε».

Μιλώντας για την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα, ο Παύλος ανέφερε: «Μέχρι την ηλικία των δεκατριών ήμασταν στο σπίτι με τα αδέλφια μου, σε ένα δωμάτιο και κάναμε μαθήματα με τα ίδια βιβλία που έκαναν και εδώ στην Ελλάδα τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, ώσπου άνοιξε το ελληνικό κολέγιο στο Λονδίνο».

Από τη μεριά του ο Νικόλαoς ανέφερε: «Μου λείπει και ίσως ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Προχθές ήθελα να επισκεφθώ την μητέρα μου στο σπίτι της και λέω θα “πάω στους γονείς μου”, άσχετα αν εννοούσα ότι θα πάω στην μητέρα μου. Δεν ξέρω ακόμα πόσος χρόνος πρέπει να περάσει για να το καταπιώ αυτό το πράγμα», δήλωσε για τον πρόσφατο θάνατο του τέως βασιλιά και πατέρα του.

«Μου λείπει αλλά είμαι ευγνώμων για όσα μας δίδαξε. Μας μεγάλωσε με την ελληνική παιδεία. Αυτό ήταν δικό του θέλημα και εμείς το ακολουθήσαμε εννοείται. Είχαμε Έλληνα καθηγητή στο σπίτι. Εγώ τελείωσα το δημοτικό σχολείο στο σπίτι και μετά ξεκίνησα στο ελληνικό κολλέγιο στο Λονδίνο και είμαι πολύ ευγνώμων. Μπήκαμε σε ένα υποτροφίο και έτσι έζησα και μπήκα στην καθημερινότητα του Έλληνα», ανέφερε ο Νικόλαος.

Νικόλαος: Περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να πάω στρατό

«Εγώ περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να πάω να υπηρετήσω στον στρατό η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον ελληνικό στρατό, δεν μου ήρθε ποτέ και αν μπορούσα ποτέ να ζητήσω ρουσφέτι από τον εκάστοτε υπουργό Αμύνης θα ήταν βάλε με να υπηρετήσω», ανέφερε ο Νικόλαος.

Σε ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου προς τον Παύλο αν είχε ρωτήσει τον πατέρα του γιατί δεν μπορεί να πάει Αθήνα ο ίδιος απάντησε «ναι, και η απάντηση ήταν να περιμένεις».

«Η βασιλεία καταργήθηκε αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες»

Η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου ρώτησε τον Παύλο για το όνομά τους, πώς συστηνόταν και πώς συστήνεται, καθώς και για το θέμα του πριγκιπικού τίτλου.

«Συστηνόμουν Παύλος. Όταν γίνεται μια συζήτηση και καθένας μιλά με τον άλλο, γίνεται και μια συζήτηση για το ποιος είναι. Σε άλλους ήταν ενδιαφέρον, σε άλλους όχι. Αλλά ήταν και κάτι που ήξερα, γιατί είχα ζήσει σε παλάτι, με την ξαδερφή μου, στη Δανία, αλλά και με τον ξάδερφό μου, τότε πρίγκιπα και σήμερα βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, με τον οποίο κάναμε φοιτητική ζωή.

Οταν με ρωτούν το όνομά μου συνήθως λέω Παύλος of Greece. Άλλοι με λένε Prince Pavlos. Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου, λέω ότι είμαι ο Παύλος of Greece. Ξέρετε, το πρίγκιπας Παύλος είναι τίτλος, δεν έχουμε ντοκουμέντο που να το γράφει, αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας.

Τα παιδιά μου είναι γεννημένα από εμένα άρα είναι και αυτά πρίγκιπες. Το αν είμαστε πρίγκιπες σε μια εργατική θέση, δεν είμαστε, αλλά είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες.

Γι’ αυτό το όνομά μας είναι δύσκολο. Μας αποκαλούν με άλλα ονόματα επειδή ο παππούς μας είχε έρθει εδώ χωρίς άλλο όνομα. Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες. Δεν είναι ότι παίρνουμε τη θέση με το να μας αποκαλεί κάποιος έτσι».

«Το επίθετο Γλύξμπουργκ, δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Όταν το θέμα πήγαμε στα δικαστήρια και εδώ και στη Δανία και υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλύξμπουργκ. Το Γλύξμπουργκ είναι ένα από τα κάστρα της οικογένειας που τη πήρε η Γερμανία από τη Δανία.

Στους τάφους των προγόνων μας γράφει Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Είναι εύκολο να το δώσει κανείς το όνομα Γλύξμπουργκ και επειδή οι Γερμανοί ήταν οι κακοί του πολέμου, ώστε να μας κάνουν να φαινόμαστε χειρότεροι. Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγαπή μου και οι ρίζες μου είναι εδώ».

«Συστήνομαι Νικόλαος» απαντά ο αδελφός του. Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως πρίγκιπα, άλλοι που με συστήνουν κύριο Νικόλαο. Τυχαίνει να είχα τον τίτλο όταν γεννήθηκα, αλλά δεν το ζητάω ποτέ να με αποκαλέσει κανείς υψηλότατο, πρίγκιπα ή κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε, αυτά είναι θέματα άλλης εποχής. Αν κάποιος θέλει να με αποκαλέσει πρίγκιπα, δεν θα τον αποτρέψω για να μην τον προσβάλλω, αλλά δεν το ζητάω ποτέ».

Νικόλαος
Νικόλαος

Παύλος: «Με ενδιαφέρει πολύ η πολιτική της Ελλάδας, αλλά όχι να κατέβω»

Τα δύο αδέρφια απαντούν στο ερώτημα αν θα κατέβαιναν στην πολιτική και αναφέρονται στον πατέρα τους και τα βιώματά τους, μετά την κατάργηση της βασιλείας.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν υπήρχαν κάποιοι που του λέγανε να γυρίσει ο Παύλος απάντησε «Βέβαια, αλλά ποτέ δεν έγινε μια τέτοια πράξη, το Σύνταγμα είναι Σύνταγμα».

«Εάν κάποιος είχε γίνει βασιλιάς και άλλαζε το σύνταγμα και έφευγε και ξαφνικά του έλεγε κάποιος, έλα πίσω, θα ερχόταν. Αλλά δεν το επιδίωξε ποτέ. Πάντα υπήρχαν κάποιοι που τον ήθελαν ως βασιλιά, αλλά ποτέ δεν έγινε πράξη τέτοια. Το σύνταγμα δεν αλλάζει χωρίς δημοψήφισμα και ποτέ δεν έβαλε το χέρι του για να γίνει κάτι τέτοιο. Ήθελε μόνο να γυρίσει στην Ελλάδα και το κατάφερε».

Από την πλευρά του ο Νικόλαος ανέφερε: «Την εποχή του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε επιστρέψει, ίσως να είχε κάνει κάτι διαφορετικό εκείνη την εποχή αν είχε τη σοφία και την εμπειρία, που είχε όταν τον άκουγα εγώ».

Σε ερώτηση εάν έχει σκεφτεί ποτέ να κατέβει στην πολιτική στην Ελλάδα, ο Παύλος απάντησε «Δεν έχω σχέση με κανένα κόμμα, ούτε μας έχουν ζητήσει βοήθεια. Στο δρόμο μας έχουν πει να πολιτευτούμε. Δεν το θέλαμε όμως. Ούτε εγώ, ούτε ο πατέρας, ούτε τα παιδιά. Δεν είναι στο πρόγραμμα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η πολιτική της Ελλάδας, όχι όμως να κατέβω».

Νικόλαος: «Το σκέφτηκα, αλλά αποφάσισα ότι δεν είναι για μένα»

«Είχε ακουστεί για κάποιο χρονικό διάστημα την τελευταία πενταετία ότι θα ξεκινήσω δικό μου κόμμα, ότι θα κατέβω στην πολιτική, ήταν ψέμα. Δεν το είχα σκεφτεί, δεν είχα σκοπό», είπε αρχικά ο Νικόλαος.

«Αλλά επειδή ακούστηκε και μου το ζήτησαν διάφοροι, άνθρωπος είμαι, το σκέφτηκα, το έβαλα κάτω κι αποφάσισα ότι δεν είναι για μένα. Δεν ήθελε και ο πατέρας, αλλά το σκέφτηκα νηφάλια και ήρεμα. Αν μπαίνοντας στην πολιτική θα προσφέρεις πολλά περισσότερα στην πατρίδα σου, να το σκεφτώ, αλλά δεν βρήκα κάποιον τέτοιο που θα έχει επιχειρήματα να με πείσει. Άνθρωποι στο δρόμο μου το ζητάνε, φίλοι επιχειρηματίες και άλλοι μου το έχουν ζητήσει, αλλά πολιτικό κόμμα όχι. Σκοπός μου είναι να προσφέρω με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ. Είτε ως ιδιώτης, είτε ως εθελοντής, είτε ως Έλληνας που ταξιδεύει στο εξωτερικό και μιλά με ανθρώπους που έχουν επιρροή σε αποφάσεις, πάντα για το καλό της πατρίδας», πρόσθεσε.

Η πρωτοβουλία Action Hellas

«Εχουμε ξεκινήσει το Action Hellas με σκοπό να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο στην κοινωνία. Να βοηθήσουμε στις ακριτικές αρχικά, νησιωτικές κοινωνίες με προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Πάμε να βοηθήσουμε με απώτερο σκοπό να διατηρήσουμε τις κοινωνίες να παραμείνουν εκεί. Η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο κόσμημα και οι πολύτιμες πέτρες είναι τα νησιά της και οι ακριτικές κοινωνίες που δίνουν ζωντάνια στη χώρα μας» λέει ο Νικόλαος.

Από την πλευρά του ο Παύλος σημειώνει πως πάντα ήθελε να ασχοληθεί με εθελοντισμό στην Ελλάδα.

«Στην Αγγλία υπήρχε το Prince’s Trust που βοηθά τη νεολαία να βρίσκει δουλειά, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν δυσκολίες, είτε έχουν φύγει νωρίς από το σχολείο, με τη φυλακή, ναρκωτικά. Μου ζήτησαν βοήθεια και είπα βεβαίως, αλλά πρώτα να κάνουμε στην Ελλάδα. Τότε είχαμε κρίση και η χώρα μας ήταν πρώτη στην ανεργία στην ΕΕ, οπότε με ένα φίλο και με τη βοήθεια του “Άννα Μαρία” βρήκαμε τον τρόπο. Έξι χρόνια τώρα, βοηθήσαμε 3.000 νέους να βρουν εργασία, 67 νέες εταιρείες που έχουν ανοίξει με τη βοήθειά μας και εγώ θέλω να συνεχίσω σε έναν τέτοιο κλάδο», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Κώστας Μπακογιάννης για τις γυναίκες της ζωής του, Σία Κοσιώνη και Ντόρα Μπακογιάννη

Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ορκωμοσία βουλευτών: Εντυπωσιακές και εκκεντρικές εμφανίσεις – Ποιοι ξεχώρισανΣΧΟΛΙΑ