• LIFE&STYLE

    Οκτώ ιστορικά εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείτε

    • NewsRoom


    Με ολοζώντανες τις αναμνήσεις της παλιάς αστικής Αθήνας και μια κουζίνα που αντέχει στον χρόνο, τα ιστορικά αυτά εστιατόρια συνεχίζουν απτόητα να προσφέρουν γαστρονομικές συγκινήσεις στους Αθηναίους καλοφαγάδες. Εσείς τα έχετε επισκεφθεί;

    aulosΜαγεμένος Αυλός

    Η παράδοση και η ποιότητα πάνε χέρι-χέρι στο ιστορικό εστιατόριο του Παγκρατίου, που άνοιξε το 1961 στην πλατεία Προσκόπων. Διακοσμημένος με έπιπλα σε κλασικό στυλ και πραγματικές αντίκες, ο χώρος δεν έχει αλλάξει πολύ από την εποχή που περνούσε εκεί τις μέρες και τις νύχτες του ο Μάνος Χατζιδάκις. Πολλοί καλλιτέχνες και σημαντικές προσωπικότητες της χώρας αγάπησαν και έκαναν στέκι τους τον Μαγεμένο Αυλό. Παντού υπάρχουν αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ το μενού έχει κι αυτό άρωμα νοσταλγίας: το fondue τυριών, η πικάτα (κομμάτια φιλέτου με λαχανικά και τυρί, σβησμένο με κρασί), το τουρνεντώ σωτέ, το φιλέτο κόζακ, το βιενέζικο σνίτσελ και η σαλάτα «Μαγεμένος Αυλός» είναι μερικά από τα διασημότερα πιάτα του. Αμύντα 4, Παγκράτι, τηλ. 2107223195, από €20 το άτομο, www.magemenosavlos.com.

    spyros vasilis_2_newsbeastΣπύρος και Βασίλης

    Με λειτουργία από το 1974, το γαλλικό εστιατόριο «Σπύρος & Βασίλης» πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αποτελεί ένα από τα “νεότερα” ιστορικά εστιατόρια της Αθήνας. Στον ζεστό και σοφιστικέ χώρο του θα απολαύσετε πιάτα κλασικής γαλλικής κουζίνας και αυθεντικές γεύσεις από την Provence με πολύ καλές πρώτες ύλες. Φημισμένες σπεσιαλιτέ είναι η αυθεντική entrecôte Café de Paris, το σπιτικό pate foie gras, τα μπουτάκια βατράχων, το coq au vin (κόκορας κρασάτος) και τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας. Το δείπνο κλείνει υπέροχα με λαχταριστό σουφλέ σοκολάτας. Λάχητος 5, Κολωνάκι, τηλ. 2107237575, από €40 το άτομο, spirosvasilis.gr.

    basilainaΒασίλαινας

    Ξεκίνησε από ένα μικρό μπακάλικο με δυο-τρία τραπεζάκια το 1920 και αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες σημείο αναφοράς της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που καθιέρωσε το menu degustation στην Ελλάδα. Πολιτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης τίμησαν το μαγαζί και το έκαναν στέκι τους μαζί με τους απλούς ανθρώπους από τις γειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας. Λίγο πριν κλείσει τα 100 χρόνια λειτουργίας του, το ιστορικό εστιατόριο του Πειραιά θα μετακομίσει στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Χίλτον, εκεί όπου στεγαζόταν το εστιατόριο »Αλάτσι». Στον χώρο του Πειραιά ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό να λειτουργεί το «1920», υπό την ίδια διεύθυνση, σε στυλ μοντέρνας ταβέρνας- μεζεδοπωλείου με σεφ τον νεαρό Σίμο Τριανταφύλλου. Αιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ.: 210 4612457, www.vassilenas.gr.

    λ'αL’ Abreuvoir

    Το πρώτο γαλλικό εστιατόριο της Αθήνας αποτελεί από το 1965 αγαπημένο τόπο συνάντησης καλοφαγάδων και φίλων του καλού κρασιού. Steak tartare, σαλιγκάρια Βουργουνδίας, πάπια με πορτοκάλι και φυσικά αντρεκότ με διάφορες σος και υπέροχες τηγανητές πατάτες δίνουν το στίγμα στο μενού, ενώ η εκτενέστατη λίστα κρασιών με τις εκατοντάδες ετικέτες ειδικά από τον κλασικό γαλλικό αμπελώνα είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του εστιατορίου. Φινάλε με κρέπες Suzette που ετοιμάζει ο μετρ μπροστά στο τραπέζι. Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, τηλ. 2107229106, από €50 το άτομο, www.abreuvoir.gr.

    pianno-restaurantSaloon Piano Restaurant

    Το πρώτο piano-restaurant της Αθήνας αποτελεί ένα διαχρονικό spot εδώ και σαράντα χρόνια στον γευστικό χάρτη της Αθήνας. Ο χώρος διατηρεί ένα αυθεντικό western στυλ του με μπαρ από μαόνι, κόκκινες βελούδινες κουρτίνες και περίτεχνους πολυελαίους. Στο Saloon έφαγαν όλοι οι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, και πολιτικοί της Αθήνας, πολλοί από τους οποίους δάνεισαν το όνομά τους σε πιάτα του μενού (φιλέτο με σπαράγγια Κώστας Μύρης, φιλέτο παγιάρ Ποταμίτης, φιλέτο ω πουάβρ Χατζιδάκις). Θα ανακαλύψετε μεγάλη ποικιλία από διεθνή πιάτα. Δώδεκα από αυτά είναι αφιερωμένα στα φιλέτα για να ακολουθήσουν γεύσεις με κοτόπουλο, γαλοπούλα, στρουθοκάμηλο, σνίτσελ και μπιφτέκια, χωρίς να λείπουν και κάποια πιάτα με θαλασσινά. Αλκμάνος 36, Ιλίσια, τηλ. 2107242208, από €25 το άτομο, www.saloonrestaurant.gr.

    pineBlue Pine

    Το ιστορικό εστιατόριο της Κηφισιάς ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1961 ως steak house, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε γαλλικό ρεστοράν. Άρωμα μιας άλλης εποχής με έντονη εσάνς μεγαλοαστικής ατμόσφαιρας, ρουστίκ ντεκόρ και γκαρσόνια με παπιγιόν. Στην κυρίως αίθουσα τον χειμώνα ή στο δροσερό κήπο το καλοκαίρι, γηραιότεροι και νεότεροι Αθηναίοι καλοφαγάδες απολαμβάνουν στέικ ταρτάρ, πάπια με πορτοκάλι και σαλιγκάρια Βουργουνδίας και σουφλέ Γκραν Μαρνιέ. Τσαλδάρη 37, Κηφισιά, τηλ. 2108077745, από €45 το άτομο, www.bluepine.gr.

    Διαβάστε περισσότερα στο arttable.gr.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 after office στέκια στο κέντρο της Αθήνας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Herschel Supply: Τι είναι αυτό το σακίδιο που φορούν μανιωδώς άνδρες, γυναίκες και στην Ελλάδα;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ