• LIFE&STYLE

    Απίστευτο – 13 μύθοι που καταρρίπτονται!

    μύθος-βροχή


    Όταν προσπαθεί κανείς να διδάξει δεκάδες μαθητές σημαντικά πράγματα, όπως ιστορία, επιστήμη, φυσική και άλλα, μερικές φορές είναι ευκολότερο να αφηγηθεί απλουστευμένες ιστορίες. Αυτό μπορεί να μας διευκολύνει, δεν κάνει, όμως, καλό σε κανέναν.

    Όπως και στο σχολείο, έτσι και εκτός, έχουμε μάθει κάποια πράγματα τα οποία δεν ισχύουν εντελώς ή έχουν καταρριφθεί. Σας παραθέτουμε 14 γεγονότα που αποδεικνύεται ότι τελικά είναι μύθοι, αν και έχουν μια μικρή δόση αλήθειας!

    1. Οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώματα για να καμουφλαριστούν
    Ναι, έχουν εκπληκτικές δυνατότητες αλλαγής, αλλά τις χρησιμοποιούν σε πολύ λίγες περιπτώσεις, κυρίως για να επικοινωνήσουν με άλλους χαμαιλέοντες και όχι για να προφυλαχθούν απ’ τα αρπακτικά. MYTH: Chameleons change colors to camouflage themselves.

    2. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική
    Ο Κολόμβος δεν θα μπορούσε να έχει ανακαλύψει την Αμερική, εφόσον ζούσαν εκεί εκ των προτέρων οι Αμερικάνοι Ιθαγενείς. Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο πρώτος Ευρωπαίος που πήγε στην Αμερική ήταν ο Λέιφ Έρικσον.
    MYTH: Christopher Columbus discovered America.

    3. Μπορούμε να γευτούμε συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένα μέρη της γλώσσας μας
    Σύμφωνα με τον μύθο του “χάρτη της γλώσσας” η κάθε γεύση έχει τη δική της θέση στη γλώσσα. Μπορεί σε μερικά σημεία να είναι πιο δεκτικές κάποιες γεύσεις, ωστόσο οι γευστικοί υποδοχείς είναι πάνω από τη γλώσσα, επομένως αναγνωρίζουν όλες τις γεύσεις.
    MYTH: You can only taste certain things on certain parts of your tongue.

    4. Ο Αβραάμ Λίνκολν απελευθέρωσε τους σκλάβους
    Ιστορικά δεν είναι λανθασμένη η άποψη αυτή, ωστόσο είναι κάπως απλοϊκή. Ο Αβραάμ Λίνκολν όντως βοήθησε στην απελευθέρωσή τους, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι για αιώνες αγωνίζονταν οι δούλοι να αναγνωριστούν ως άνθρωποι.
    MYTH: Slavery was confined to the South.

    5. Η δουλεία περιοριζόταν στο Νότο
    Η δουλεία υπήρχε σε κάθε αποικία της Αμερικής. Το βόρειο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε πολλούς δούλους και, μάλιστα, η Μασαχουσέτη ήταν η πρώτη αποικία που νομιμοποίησε τη δουλεία.
    MYTH: Slavery was confined to the South.


    6. Ο Ισαάκ Νιούτον “ανακάλυψε” τη βαρύτητα όταν ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι του
    Ο μύθος του μήλου του Νεύτωνα δεν είναι αλήθεια, αλλά μια “παραφουσκωμένη” εκδοχή της αλήθειας. Το μήλο δεν έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα, αλλά ο Νεύτωνας άρχισε να σκέφτεται τη θεωρία της βαρύτητας όταν είδε το μήλο να πέφτει στο έδαφος.
    MYTH: Sir Isaac Newton "discovered" gravity when an apple fell on his head.

    7. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν απέτυχε στα μαθηματικά του σχολείου και δεν ήταν καλός μαθητής
    Ήταν ένας σπουδαίος μαθητής στα μαθηματικά και σε οτιδήποτε άλλο όταν ήταν νεότερος. Είχε αποτύχει στις εξετάσεις εισόδου στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, αλλά ήταν πολύ μικρός και, επίσης, δεν ήξερε καλά τη γλώσσα στην οποία εξεταζόταν.
    MYTH: Albert Einstein failed math in school and was a terrible student.

    8. Τα διαμάντια είναι φτιαγμένα από κάρβουνο
    Τα διαμάντια σχηματίζονται, όντως, από άνθρακα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της Γης. Αλλά ο άνθρακας αυτός είναι πολύ πιο καθαρός και η διαδικασία απαιτεί πολύ περισσότερη θερμότητα και πίεση.
    MYTH: Diamonds are made from ultra-pressurized coal.

    9. Σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, δεν υπάρχει τρόπος να πετάξει μια μέλισσα
    Ο μύθος λέει πως τα φτερά της μέλισσας είναι πολύ μικρά για να σηκώσουν το βαρύ (περίπου 1 γραμμάριο) σώμα της. Ωστόσο, οι μέλισσες πετούν με το πολύ γρήγορο χτύπημα των φτερών τους, που είναι και ο πιο αποδοτικός τύπος φτερουγίσματος.
    MYTH: According to all known laws of aviation, there is no way a bee should be able to fly.

    10. Έκαιγαν τις καταδικασμένες μάγισσες στις Ηνωμένες Πολιτείες
    Ενώ οι μάγισσες που είχαν καταδικαστεί στη Γαλλία είχαν καεί, στην Αγγλία είχαν κρεμαστεί. Η αγγλική αυτή παράδοση υιοθετήθηκε και από την Αμερική, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του Σάλεμ και της μανίας κατά των μαγισσών.
    MYTH: Convicted witches in the United States were burned at stake.

    11. Ο Πλούτωνας δεν θεωρείται πλανήτης πια
    Η Διεθνής Αστρονομική ένωση είχε ορίσει τον Πλούτωνα ως πλανήτη. Το 2005, με την εμφάνιση του Έρις, τέθηκε ξανά το θέμα του τι εστί πλανήτης και με ποια κριτήρια. Ο Πλούτωνας είναι, όντως, πλανήτης, αλλά είναι ένας νάνος πλανήτης.
    MYTH: Pluto is no longer considered a planet.


    12. Το Σινικό Τείχος είναι η μοναδική τεχνητή δομή που μπορεί να δει κανείς από το διάστημα
    Πρώτο, οι τεχνητές κατασκευές είναι ορατές από δορυφόρους γύρω από τη Γη αλλά όχι από το φεγγάρι και δεύτερο, όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, οι αστροναύτες μπορούν να δουν μεγάλες πόλεις, τις Πυραμίδες της Γκίζας και μερικές μεγάλες γέφυρες.
    MYTH: The Great Wall of China is the only man-made structure that can be seen from space.


    13. Οι σταγόνες της βροχής μοιάζουν με δάκρυα στο σχήμα τους

    Όπως σημειώνει ο Iστότοπος Γεωγραφικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών, οι σταγόνες βροχής μοιάζουν περισσότερο με φασόλια ή μικρά ψωμάκια. Όταν γίνονται πραγματικά μεγάλες, μόνο τότε χωρίζονται στα δύο και μοιάζουν με δάκρυα.
    MYTH: Raindrops are tear-shaped.

    Κείμενο: Παναγιώτα Κλεάνθους



    ΣΧΟΛΙΑ