• LIFE&STYLE

    Ανδρέας Παναγιώτου: Πώς έχασε 20.000.000 λίρες πουλώντας το ακριβότερο σπίτι του Λονδίνου

    Παναγιώτου


    Με μια περιουσία που υπολογίζεται σε τετρακόσια εκατομμύρια λίρες ο Ανδρέας Παναγιώτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια τυπική περίπτωση, αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, μόνο που δεν είναι. 

    Στα πενήντα ένα του χρόνια παραμένει ένας εκατομμυριούχος που δεν μπορεί να διαβάσει, κάτι που παραδέχθηκε πριν από έξι χρόνια σε συνέντευξη που παραχώρησε. Δεν τέλειωσε ποτέ το σχολείο το οποίο παράτησε σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, όταν αποβλήθηκε διαπαντός επειδή χτύπησε έναν καθηγητή του και αρχικά ασχολήθηκε με την πυγμαχία.

    Όμως το πεπρωμένο του ήταν αλλού και πιο συγκεκριμένα στο real estate, έναν τομέα στον οποίο θριάμβευσε, αγοράζοντας παλιά σπίτια τα οποία μετέτρεπε σε διαμερίσματα. Την περίοδο 2006-2007 πούλησε εφτά χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, μεγάλο μέρος των οποίων επένδυσε σε νέα projects, μέσω του δικού του Ability Group.

    Ένα από τα πιο φιλόδοξα ήταν η έπαυλη Heath Hall, στην λεωφόρο Bishops, έναν δρόμο όπου κατοικούν αποκλειστικά μεγιστάνες του πλούτου κυρίως από την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία.

    Την αγόρασε πέντε εκατομμύρια λίρες το 2006 και για τα επόμενα έξι χρόνια την επισκεύασε από την αρχή, με κόστος σαράντα εκατομμύρια λίρες.

    Όταν οι εργασίες αποπερατώθηκαν, ο Παναγιώτου έβγαλε την έπαυλη προς πώληση το 2012 με τιμή αγοράς εκατό εκατομμύρια λίρες, ποσό που χάρισε στο Heath Hall τον τίτλο του ακριβότερου σπιτιού της Βρετανίας.

    Κάπου εκεί όμως άρχισαν τα προβλήματα.

    Τα όχι και η πτώση της τιμής

    Από την αρχή παρουσιάστηκαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές που περιηγήθηκαν στην εκπληκτική αυτή κατοικία με τις δεκαπέντε κρεβατοκάμαρες, τα δεκατρία μπάνια, τις εξωτερικές και εσωτερικές

    πισίνες, την εκπληκτική διακόσμηση και τα πανάκριβα έπιπλα, απόλυτα εναρμονισμένα με το ύφος του σπιτιού. Η τιμή όμως αποδείχτηκε σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η αχίλλειος φτέρνα στο να βρεθεί ο άνθρωπος που θα έδινε τα εκατό εκατομμύρια λίρες.

    panagiotou3

    Παρόλο που το real estate του Λονδίνου γνωρίζει μεγάλες δόξες, δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαρακτήρισαν την τιμή του συγκεκριμένου σπιτιού υπερβολική. Ο Παναγιώτου ζητούσε κάτι παραπάνω από τα διπλά χρήματα της ανακαίνισης, αρνούμενος σύμφωνα με τα όσα συζητιόνταν να κάνει την οποιαδήποτε έκπτωση στην τιμή.

    panagiotou4

    Θεωρούσε ότι αργά η γρήγορα θα βρισκόταν ο άνθρωπος που θα έβγαζε εκατό εκατομμύρια λίρες από τον τραπεζικό του λογαριασμό για να αγοράσει το Heath Hall. Μόνο που οι μήνες και τα χρόνια άρχισαν να περνούν χωρίς αποτέλεσμα για τον Παναγιώτου, που τον Μάρτιο του 2013 κατάλαβε ότι αν δεν υποχωρούσε από την αρχική του απαίτηση, πολύ δύσκολα θα πουλούσε τη συγκεκριμένη έπαυλη.

    panagiotou5

    Έτσι όρισε νέα τιμή στα εξήντα πέντε εκατομμύρια λίρες περιμένοντας να έχει αυτή την φορά καλύτερη τύχη για ένα σπίτι που άρχιζε να γίνεται καταραμένο, λες και το ακολουθούσε μια κακή μοίρα η ένα σκοτεινό παρελθόν, κάτι που δεν ίσχυε φυσικά.

    panagiotou6

    Σημαίνοντα στελέχη από τον χώρο της αγοράς ακινήτων έκαναν λόγο για λάθος κίνηση του Κύπριου επιχειρηματία, αφού το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν φιλέτο και αργά η γρήγορα κάποιος θα έδινε το αρχικό ποσό.

    panagiotou7

    H μείωση της τιμής μάλλον πρόβλημα δημιούργησε στον αυτοδημιούργητο Παναγιώτου, που δεν φημίζεται για την υπομονή του, ειδικά όταν πρόκειται για ένα ακίνητο το οποίο ήταν το πιο ακριβό πετράδι στο στέμμα της real estate αυτοκρατορίας του.

    Η πώληση, η ζημιά και ο Μπίμπερ

    Πέρασαν άλλα τρία χρόνια μέχρι να έρθει η ημέρα που περίμενε ο Ανδρέας Παναγιώτου, να εμφανισθεί δηλαδή ο αγοραστής, μόνο που δεν έμελλε να είναι και η καλύτερη της καριέρας του.

    Τον Απρίλιο του 2016 σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κλείστηκε το πολυπόθητο deal με τον νέο ιδιοκτήτη, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα, μετά από επιθυμία του.

    Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά πόσες ημέρες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια όμως όταν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, πολλοί δεν πίστευαν αυτά που διάβασαν.

    Το Heath Hall πουλήθηκε τελικά στο 1/4 της αρχικής του τιμής, μόλις εικοσιπέντε εκατομμύρια λίρες όταν για την αγορά και την εξ’ ολοκλήρου ανακαίνιση, ο Παναγιώτου ξόδεψε σαράντα πέντε εκατομμύρια λίρες! 

    Έχασε τελικά είκοσι πέντε εκατομμύρια, κάτι που θα το θυμάται για πάντα όπως λένε οι φίλοι του, προτίμησε όμως να πουλήσει τόσο χαμηλά αφού πέρασαν πέντε χρόνια και δύο μειώσεις στην τιμή για να ξεφορτωθεί τελικά την πολυσυζητημένη έπαυλη.

    Ο νέος της ιδιοκτήτης την νοικιάζει κατά καιρούς σε επιλεκτικούς πελάτες όπως τον σταρ της ποπ Τζάστιν Μπίμπερ, ο οποίος έμεινε σε αυτή κατά την διάρκεια της περσινής Ευρωπαϊκής του περιοδείας, που τελείωσε τον Σεπτέμβριο.

    Πλήρωνε μηνιαίως εκατόν δέκα χιλιάδες λίρες, ποσό εξωφρενικό για συνηθισμένους ανθρώπους, όχι όμως για διάσημους σταρ και επιλεκτικούς δισεκατομμυριούχους.

    Η δυσλεξία και τα προβλήματα

    Πάντως ο Παναγιώτου παρά την «ήττα» του σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο παραμένει ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον χώρο των ακινήτων και της κτηματαγοράς γενικότερα.

    Μένει σε μια ονειρική έπαυλη που βρίσκεται μέσα σε μια έκταση διακοσίων στρεμμάτων μια ανάσα από το δάσος του Έπινγκ στο Έσσεξ, μαζί με την δεύτερη σύζυγό του Σούζαν και τις τρεις κόρες τους.

    Διαθέτει στην κατοχή του ένα Gulfstream G450 αξίας σαράντα εκατομμυρίων λιρών, την θαλαμηγό Ability αξίας δώδεκα εκατομμυρίων λιρών και μαι μικρή εκπληκτική συλλογή από super cars.

    Αυτή περιλαμβάνει μια Ferrari Enzo, μια Lamborghini LP 700 μια Rolls Royce Phantom και μια Bugatti Veyron, ενώ εκτός από το Gulfstream έχει και δύο Cessna Citation, τα οποία χρησιμοποιεί για ταξίδια κυρίως στην Αγγλία.

    Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δυο γιους, τον Γιώργο και τον Κώστα, οι οποίοι του δημιούργησαν άλλου είδους προβλήματα, αφού τον Μάιο του 2014 επιτέθηκαν απρόκλητα σε έναν αστυνομικό.

    Καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για έξι μήνες-το υπόλοιπο της ποινής τους δεκαοχτώ και δεκαπέντε μήνες αντίστοιχα ανεστάλη-τσαλακώνοντας με την πράξη τους το άψογο προφίλ του πατέρα τους.

    Ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως ένας άνθρωπος που έμαθε από πολύ μικρός να παλεύει στην ζωή του, αφού η δυσλεξία του, αποδείχτηκε ό,τι χειρότερο για τα μαθητικά του χρόνια.

    «Στο σχολείο» δήλωσε χρόνια αργότερα «αν δεν μπορούσες να διαβάσεις σε αποκαλούσαν χαζό. Μισούσα το διάβασμα όταν ήμουν παιδί και σαν ενήλικας οργάνωσα κατά τέτοιο τρόπο την ζωή μου, ώστε να το αποφεύγω τελείως αν γίνεται. Η γραμματέας μου διαβάζει τα emails από το τηλέφωνο όταν οδηγώ και εγώ της υπαγορεύω τις απαντήσεις».

    Άρχισε να απομνημονεύει λέξεις αλλά δεν έμαθε ποτέ ουσιαστικά να τις διαβάζει, δεν διαθέτει ούτε απολυτήριο γυμνασίου όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να πετύχει πράγματα, που άλλοι με πτυχία από την Οξφόρδη δεν το κατόρθωσαν. 

    Παρά τα όσα κατάφερε το καθημερινό πρόγραμμα του Παναγιώτου δεν έχει αλλάξει. Κάθε μέρα σηκώνεται ακριβώς στις επτά το πρωί για να πιει καφέ και να βγάλει βόλτα το αγαπημένο του ντόμπερμαν, φεύγει από το σπίτι του στις οχτώ και μισή και μια ώρα αργότερα είναι στην δουλειά.

    Στις πέντε το απόγευμα γυμνάζεται και μετά αναλόγως το πρόγραμμά του κανονίζει κάποια έξοδο για φαγητό με φίλους η επιστρέφει σπίτι του. 

    Το μόνο που τον δυσκολεύει όπως έχει πει είναι ότι κάποιες φορές βασανίζεται να διαβάσει τις πινακίδες σήμανσης, όταν ταξιδεύει για να πάει σε κάποιο ραντεβού. «Γι’ αυτό προτιμώ ενίοτε να πετάω με ένα από τα αεροπλάνα μου. Στα σύννεφα δεν υπάρχουν πινακίδες, ούτε κυκλοφοριακή συμφόρηση…».



    ΣΧΟΛΙΑ