• LIFE&STYLE

    Ναι, το μπέικον συνδέεται ΠΑΛΙ με τον καρκίνο – Πόσο άσχημα είναι στην πραγματικότητα για εσάς τα επεξεργασμένα κρέατα

    • NewsRoom


    Μιά νέα έκθεση από δύο ερευνητικά κέντρα συνέδεσε τα επεξεργασμένα κέντρα – ακόμα και το αγαπημένο σε όλους, μπέικον – με τον καρκίνο. Αν αυτή η ιστορία ακούγεται γνώριμη, ο λόγος είναι επειδή είναι. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε ένα έγγραφο που έλεγε τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέoνταν με τον υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενα συγκεκρίμενο τύπο της ασθένειας που ξεκινά στο παχύ έντερο ή τον ορθό.
    Η νέα έρευνα δείχνει ακόμη χειρότερη για το αγαπημένο πρωινό της Αμερικής. Σε αυτό, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) βρέθηκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και την ανάπτυξη του καρκίνου του  κάτω στομάχου.
    Τι διαπιστωσαν οι ερευνητες 
    Οι συνδέσεις είναι ανατριχιαστικά όμοιες με αυτές που βρέθηκαν σε προηγούμενη έκθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου και επεξεργασμένο κρέας. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ακριβώς το ίδιο παράγοντα κινδύνου – στο γραμμάριο και το ποσοστό – για την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ανάπτυξη καρκίνου του κάτω στομάχου, όπως και του ο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) που είχε βρεθεί για την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.
    shutterstock_153808931
    Μία δήλωση από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) για τον καρκίνο του στομάχου :
    “Για καθε 50 γραμμάρια επεξεργαμένου κρέατος την μέρα, κάθε μέρα – το ισοδύναμο ενός χοτ ντογκ – ο κίνδυνος καρκίνου του κάτω μέρος του στομάχου… αυξάνεται κατά 18%.”
    Και εδώ είναι το παλαιότερο έγγραφο του Π.Ο.Υ (WHO) και το δελτίο τύπου για καρκίνο του παχέος εντέρου όπου αναφέρει :
    “Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος καταναλώνονται καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.”
    Τι ειπε η Dr. Susan Higgibotham
    Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο Αντιπρόεδρος της Έρευνας Dr. Susan Higgibotham, είναι καθαρά θέμα τύχης, καθώς και οι δύο εκθέσεις που χρησιμοποιούνται διαφορετικές εκδόσεις και έκανε διάφορες αναλύσεις. Και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τελικά οι εκτιμήσεις αυτές είναι μόνο αριθμοί. Δεν μας λένε ακριβώς τί ειναι αυτό που προκαλεί την ασθένεια και πώς συμβαίνει στο σώμα.
    “Ο καρκίνος ειναι περίπλοκος. Είναι το είδος που δείχνει ότι υπάρχει μια αύξηση του κινδύνου και έχουμε ιδέες σχετικά με το γιατί θα μπορούσε να συμβαίνει, αλλά δεν είμαστε σίγουροι. Και το γεγονός ότι συμβαίνουν σε περισσότερους τύπους από ένα καρκίνο είναι σίγουρα ενδιαφέρον “ είπε η Higginbotham στο Business Insider.
    Με άλλα λόγια , αυτά είναι άσχημα νέα για το μπέικον.
    Η Higginbotham, όμως, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να εξοστρακίσεται αυτά τα υλίκα ακόμα. Ενώ αυτοί οι αριθμοί ειναι σίγουρα τρομακτικοί , η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη οσο νομίζετε. Δεν σημαίνει, για παράδειγμα, ότι για κάθε κομμάτι μπέικον που καταναλώνετε, είστε μέσα στις πιθανότητές να πάθετε καρκίνο στο παχυ έντερο ή καρκίνο του κάτω στομάχου.
    Εντάξει, άρα πόσο κακό είναι πραγματικά;
     
    Ας προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε εσάς και δύο φίλους σας – τη Χριστίνα και το Γιώργο. Η Χριστίνα ειναι χορτοφάγος , έχει απαρνηθεί τελείως τα χοτ-ντογκ και το καπνιστό σαλάμι αλλα μερικές φορές ενδίδει και τρώει μερικά κομμάτια μπέικον καθε μηνα. Εσύ, απ’την αλλη, το Σάββατο το απόγευμα σάντουιτς με μπέικον και μερικές φορες ενδίδεις σε ένα χοτ ντογκ βλέποντας ενα  παιχνίδι ποδοσφαίρου. Και ο Γιώργος , που κάθε πρωί θα ψήσει για πρωινό μπέικον , θα φάει  σάντουιτς με παστράμι για μεσημεριανό μερικές φορές την εβδομάδα και συνήθως καμία μπριζόλα το βράδυ.
    costco food-10
    Με την γενετική και περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά μέρος, Η Χριστίνα και εσύ βρίσκεστε σε πολύ χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκινου του παχέος εντέρου ή καρκίνο του κάτω στομάχου σαν αποτέλεσμα από τις διατροφικές σας συνήθειες, από ότι λενε τα δύο έγγραφα. Κανένας απ’τους δυό σας ενδίδει στο καθημερινό επεξεργασμένο κρέας.(Υπενθύμιση: Η καθημερινή κατανάλωση hot dog ή άλλο ισοδύναμο στο ποσό του επεξεργασμένου κρέατος διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 18% από τους δύο καρκίνους).
    Για τον Γιώργο , είναι μια άλλη ιστορία, τρώει πολλά περισσότερα από ό,τι το ισοδύναμο ενός ενιαίου χοτ-ντογκ κάθε μέρα, και με βάση αυτή την έρευνα, είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν έναν από αυτούς τους δύο τύπους καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του από ό,τι εσείς ή Χριστίνα.
    bbq sausage1
    Είναι η κατανάλωση μπέικον τόσο κακό για σας όσο το κάπνισμα;
    Μήπως να αρχίσετε με αναδρομές στα τρομακτικά πρωτοσέλιδα του περασμένου έτους, τα οποία συνέκριναν να τρώς μπέικον με το κάπνισμα τσιγάρων, αυτά τα δύο δεν είναι εξίσου ανθυγιεινά. Μια διεθνή ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι περίπου 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως σε όλο τον κόσμο μπορούν να αποδοθούν σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον.
    Από την άλλη πλευρά, κοντά στις 29 φορές αυτό το ποσό – 1 εκατομμύριο άνθρωποι – πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο από το κάπνισμα καπνού. Άλλη 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ, και περίπου 200.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της ρύπανσης του αέρα. Έτσι, να το έχουμε κατά νου πριν από την επιλογή να εξοστρακίσετε το επεξεργασμένο κρέας από τη διατροφή σας εντελώς. Αντ ‘αυτού, μην τα τρώτε συχνά.
    “Νομίζω οτι αυτο δινει περισσοτερη στηριξη στις συμβουλές που έχουμε ήδη δόσει για την αποφυγή του επεξεργασμένου κρέατος», είπε ο Higginbotham. “Δεν αλλάζει τις συμβουλές μας, επειδή είδαμε αυτό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά το ενισχύει. Είναι απλά ένας άλλος τρόπος για να δούμε τα πράγματα.”
    Διαβάστε ακόμα:
    aspirinh-karkinos-1728x800_c



    ΣΧΟΛΙΑ