• LIFE&STYLE

    Μπορεί το αφεντικό σας να σας αναγκάσει να φοράτε ψηλοτάκουνα;


    Εδώ και κάποια χρόνια, οι γυναίκες έχουν κάνει στην άκρη τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, για χάρη των μοντέρνων και άνετων flat παπουτσιών. Αλλά φαίνεται, πως σε κάποιους εργασιακούς χώρους, δεν ισχύει αυτό. Δυο πρόσφατες ιστορίες δείχνουν πως κάποιοι εργοδότες εξακολουθούν να πιέζουν τις γυναίκες υπαλλήλους να φοράνε ψηλοτάκουνα παπούτσια στη δουλειά.

    Μια φωτογραφία, που έγινε αμέσως viral, δείχνει τα ματωμένα πόδια μιας σερβιτόρας, σε γνωστή αλυσίδα εστιατορίων στον Καναδά. Η κοπέλα αναγκαζόταν να φοράει ψηλοτάκουνα σε όλη τη βάρδιά της και στο τέλος της ημέρας τα πόδια της αιμορραγούσαν. Εκπρόσωπος του εστιατορίου έσπευσε να την διαψεύσει, αναφέροντας πως η υπάλληλος δεν είχε καταλάβει τις κατευθυντήριες γραμμές του καταστήματος, οι οποίες προτρέπουν τους εργαζόμενους να φοράνε χαμηλά παπούτσια, με αντιολισθητικούς πάτους.

    heels

    Το δεύτερο περιστατικό συνέβη όταν μια προσωρινή υπάλληλος, ονόματι Nicola Thorp, απολύθηκε από τη δουλειά της, ως υπεύθυνη υποδοχής, έπειτα από την άρνησή της να φορέσει τακούνια εν ώρα εργασίας. Ο προϊστάμενός της επέμενε πως θα πρέπει να φοράει ψηλοτάκουνα, ώστε να φαίνεται πιο θηλυκή και εντυπωσιακή στους πελάτες. Η Thorp στο ραδιόφωνο του BBC δήλωσε: “Περίμεναν να κάνω μια βάρδια 9 ωρών, πάνω σε ψηλοτάκουνα παπούτσια. Εγώ απλώς δεν μπορούσα. Και όταν ρώτησα τους υπεύθυνους πως θα με εμπόδιζαν στη δουλειά μου τα flat παπούτσια δεν είχαν τι να μου απαντήσουν.

    Μετά το περιστατικό αυτό, η Thorp ξεκίνησε μια προσπάθεια, για να αλλάξει τους ενδυματολογικούς νόμους, που ισχύουν στους εργασιακούς χώρους, ιδίως για τις γυναίκες. “Οι γυναίκες πρέπει να έχουν την επιλογή να φοράνε στη δουλειά τους χαμηλά παπούτσια, αν το επιθυμούν. Στη Μεγάλη Βρετανία είναι ακόμα νόμιμο για μια εταιρεία να απαιτεί από τις γυναίκες υπαλλήλους να φοράνε ψηλοτάκουνα, παρά τη θέλησή τους. Η λογική αυτή είναι σεξιστική.”, αναφέρει η ίδια. Μετά από αυτή την κίνηση, η εταιρεία που απασχολούσε τη Thorp δέχτηκε να αλλάξει την πολιτική της.

    Pillar of style

    Περισσότεροι από 110.000 χιλιάδες άνθρωποι, υποστήριξαν τη Thorp, υπογράφοντας την αναφορά της, ξεπερνώντας έτσι τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται, ώστε να εξετασθεί ένα ζήτημα από το Κοινοβούλιο. Η ανταπόκριση ήταν τόσο άμεση, καθώς αφενός είναι πολύ πιο πρακτικό για μια γυναίκα να φοράει χαμηλά παπούτσια στον εργασιακό της χώρο και αφετέρου τίθεται το ζήτημα του φεμινισμού.

    Η Anna Birtwistle, εργαζόμενη στο γραφείο απασχόλησης CM Murray του Λονδίνου, σε συνέντευξή της στο Fortune, αντιτίθεται στη Thorp, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει νόμος, που να δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να επιβάλλουν κάποιο dress code στους εργαζομένους. Το κίνημα της Thorp έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο να το υποστηρίζουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/o-protathlitis-evropis-santos-ke-o-ellinas-gimnosaliagkas-videopics/60088

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/butterfly-effect-pire-fotia-twitter-tin-kali-neraida-tou-ronaldo/60013

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ