• LIFE&STYLE

    Γιατί αυτός ο πίνακας του Modigliani αξίζει 170,4 εκατομμύρια δολάρια;

    Ξαπλωμένο Γυμνό

    Ξαπλωμένο Γυμνό


    Το αστρονομικό ποσό των 170,4 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 158,4 εκατομμύρια ευρώ) έδωσε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s ένας Κινέζος συλλέκτης για να κάνει δικό του έναν πίνακα του Ιταλού ζωγράφου Amedeo Modigliani, ο οποίος είναι πλέον ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας στον κόσμο, μετά τις “Γυναίκες του Αλγερίου” του Pablo Picasso (179,4 εκατομμύρια δολάρια). Πρόκειται για τον πίνακα “Ξαπλωμένο Γυμνό” του Modigliani, που απεικονίζει αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του: Μία ξαπλωμένη γυμνή γυναίκα.

    Γιατί όμως ο συγκεκριμένος πίνακας είναι τόσο πολύτιμος, που να δικαιολογεί τον “πόλεμο” που έγινε στη δημοπρασία μεταξύ συλλεκτών για την απόκτησή του, εξαιτίας του οποίου ανέβηκε στα ύψη και το τελικό τίμημα;

    Σίγουρα δεν είναι το μοναδικό γυμνό που έχει ζωγραφίσει ο Ιταλός καλλιτέχνης, ο οποίος άλλωστε φημίζεται για τα περίτεχνα γυμνά του. Όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό είναι το πιο άρτιο γυμνό του, αλλά πιθανόν και ο καλύτερος πίνακας που ζωγράφισε ποτέ, με πλούσια, μοναδικά χρώματα και έναν έντονο ερωτισμό να αναδίδεται.

    Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Modigliani δεν άφησε πολλούς πίνακες πίσω του, λόγω και του πρόωρου θανάτου του σε ηλικία 35 ετών. Ο Μοντιλιάνι ζωγράφισε περίπου 350 πίνακες (ενώ για παράδειγμα ο Picasso, που πέθανε στα 91 του χρόνια, πρόλαβε να δημιουργήσει χιλιάδες έργα), εκ των οποίων μόνο οι 30 περίπου είναι τα περίφημα γυμνά του.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα του Modigliani δεν ήταν πάντα τόσο πολύτιμα.Πριν από 15 ή 20 χρόνια οι πίνακές του πωλούνταν για όχι πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια, όμως οι συλλέκτες έκτοτε ανακάλυψαν την υψηλή ποιότητα των έργων του, τα οποία πλέον είναι περιζήτητα. Αν και φαίνεται μάλλον απίθανο κάποιο από τα άλλα έργα του να καταφέρει να ξεπεράσει το ρεκόρ των 170,4 εκατομμυρίων δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ