• LIFE&STYLE

    Μήπως οι πολλές φωτογραφίες σας χαλάνε τελικά τις διακοπές;

    beautiful woman selfie in a desolate lurban landscape


    Είναι οι μνήμες από τις διακοπές μας το ίδιο αναλώσιμες με τις φωτογραφίες που τραβάμε για να προσπαθούμε έτσι να τις διατηρήσουμε;

    Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, κάτι τέτοιο τελικά ισχύει, με την ευκολία που τραβάμε πια φωτογραφίες και την παντοδυναμία των social media στην εποχή μας να αποτελούν δύο από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ταξιδιωτική μας συμπεριφορά (και μας στερούν πολλές φορές την απόλαυση).

    Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι μπορεί να περνάμε υπερβολικά πολύ χρόνο και να καταβάλλουμε πολλή προσπάθεια στο να τραβάμε selfies, να βάζουμε φίλτρα και να ασχολούμαστε με το να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας πολύ περισσότερο από το να τις απολαμβάνουμε πραγματικά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αποτυγχάνουμε να νοσταλγούμε και να επαναφέρουμε στη μνήμη μας αυτές τις στιγμές μελλοντικά.

    Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και τιτλοφορείται “The Australian Holidays Memory Report” και διεξήχθη από το Singapore Tourism Board, μπορούμε όμως να πούμε πως τα αποτελέσματά της αφορούν όλο τον κόσμο. Στην έρευνα καταδεικνύεται ότι μια τυπική Αυστραλιανή οικογένεια τραβάει κατά μέσο όρο 77 (!) φωτογραφίες την ημέρα.

    Όμως, από τους 1000+ ανθρώπους που πήραν μέρος στην έρευνα (όλοι Αυστραλοί γονείς), πάνω από τα δύο τρίτα αυτών συμπέραναν πως όντως είναι πάρα πολλές και ότι όσοι φεύγουν για διακοπές, σπαταλούν πολύ χρόνο στο να στήνονται, να ποστάρουν και να επεξεργάζονται φωτογραφίες στα social media αντί να ζουν τη στιγμή.

    “Πιστεύω πως όλα έχουν να κάνουν με το να διατηρούμε μια ισορροπία”, λέει ο Craig Makepeace του “y Travel blog”.

    “Τραβήξτε τις ηρωικές σας πόζες ή τα κύρια μέρη που θέλετε και κρατήστε τα στη φωτογραφική σας μηχανή ή το κινητό σας αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ζείτε την ίδια τη στιγμή και να είστε στο παρόν.

    “Νομίζω πως με τα smartphones και τα σχετικά, ελοχεύει ο πειρασμός να διαλέξουμε το κατάλληλο φίλτρο, να τσεκάρουμε τα σχόλια που θα πάρουμε και τέτοια, αλλά έτσι είναι πανεύκολο να αποσπαστεί η προσοχή μας.

    “Δε θα θέλατε να σπαταλήσετε τις διακοπές σας με το κεφάλι σας χωμένο στην οθόνη ενός smartphone ή πίσω από φωτογραφικούς φακούς. Θέλετε να είστε στο παρόν και να ζείτε την πραγματική εμπειρία ο ίδιος”.

    winter-vacations-banner

    Είναι ένα συναίσθημα που εκφράζει και η σύζυγος του Craig, η Caz Makepeace.

    “Οι άνθρωποι νιώθουν πολύ χαρούμενοι κοιτάζοντας τις ταξιδιωτικές τους φωτογραφίες κατόπιν του ταξιδιού, οπότε βγάζει νόημα το ότι θέλουν να αποτυπώσουν το γεγονός έτσι κι αλλιώς… Αυτό σημαίνει το να αποτυπώνουμε την εμπειρία στην ουσία”, λέει η Caz.

    “Καταλαβαίνω ότι το να κοιτάμε μετά τις φωτογραφίες μας μας γεμίζει με χαρά. Και τα παιδιά επίσης απολαμβάνουν κάποια πράγματα που έκαναν και εμπειρίες που έζησαν.

    “Λέγοντας αυτό λέμε και το ότι θέλουμε να ενθαρρύνουμε και τη συζήτηση με τα παιδιά μας επίσης. Μιλάμε με τα παιδιά μας για την εμπειρία – πώς τα έκανε να νιώσουν, τι ήταν αστείο, τι ήταν τέλειο.

    “Νομίζω πως η διαφορά έγκειται στο ότι οι άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στο πώς να πετύχουν την καλύτερη πόζα για τα προφίλ τους στα social media και κάνουν αυτό την νούμερο ένα προτεραιότητά τους. Ενώ εμείς αντίθετα, όταν τραβάμε φωτογραφίες θέλουμε να αποτυπώσουμε την ανάμνηση και να πούμε μια ιστορία”.

    Σύμφωνα με τους Makepeace, ο παράγοντας-κλειδί στο να απολαύσουμε στο μέγιστο τις διακοπές μας είναι να ξέρουμε πότε να αφήνουμε το κινητό κάτω – ή ακόμα καλύτερα να μην έχουμε μαζί μας smartphone γενικώς.

    “Χρησιμοποιώντας φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης, για παράδειγμα, σημαίνει ότι ακόμα μπορούμε να αποτυπώνουμε αναμνήσεις χωρίς να χρειάζεται να ασχολούμαστε με την κάμερα συνέχεια”, λέει η Caz. “Με μια τέτοια κάμερα, τραβάς αυτό που θες και ασχολείσαι με αυτό αργότερα.

    “Ακόμα και κανονική φωτογραφική μηχανή να χρησιμοποιείς (αντί για ένα smartphone) είναι καλύτερο, γιατί αποσπάται η προσοχή σου πολύ λιγότερο. Όταν χρησιμοποιούμε κάμερα DSLR, τραβάμε φωτογραφίες και μετά την αφήνουμε στην άκρη. Δεν υπάρχει ο πειρασμός να τσεκάρουμε το τι συνέβη στο σπίτι ή το πόσα likes πήραμε.

    “Μετά, αργότερα το βράδυ, όταν είμαστε ελεύθεροι μπορούμε να κοιτάξουμε το υλικό μαζί”.

    Η Caz ακόμα σημειώνει ότι η ίδια και ο σύζυγός της ο Craig ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι πίσω από την κάμερα και δεν τα θέλουν να πάθουν εμμονή με το να πετύχουν την τέλεια πόζα.

    “Φυσικά και θέλουμε να αποτυπώνουν τις εμπειρίες τους. Τους δίνουμε μια κάμερα και τους βοηθάμε με το υλικό ή τους βάζουμε να παίρνουν μέρος στο καρέ και σε ό,τι άλλο θέλουν”, λέει η Caz.

    “Πρόσφατα όμως είχαμε πάει στο ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης και στο τμήμα του τροπικού δάσους ήταν κάτι εξωτικά ζώα που δεν είχαμε ξαναδεί. Η μικρότερή μας κόρη, είχε το κινητό και τράβαγε συνεχώς και μετά από λίγο της είπα ‘Εντάξει, αρκετά, δώσ’ μου τώρα το κινητό’, γιατί ήθελα να παρακολουθήσει αυτό που συνέβαινε μπροστά στα μάτια της και να αποκτήσει μια πραγματική εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

    “Πιστεύω πως τελικά έχει να κάνει με το να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που διαθέτουμε σε αυτή την ηλικία αλλά να μην τα αφήνουμε να επισκιάσουν την εμπειρία καθαυτή.

    “Το θέμα είναι να χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία με σκοπό να αποτυπώσουμε αναμνήσεις και όχι να κυριαρχήσει η τεχνολογία πάνω στην ανάμνηση”.



    ΣΧΟΛΙΑ