• LIFE&STYLE

    Μια ματιά στην εξωφρενικά επιτυχημένη ζωή του Marc Andreessen, επενδυτή της Silicon Valley


    Ο Marc Andreessen είναι περισσότερο γνωστός ως συν-ιδρυτής του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο «Netscape» και για την έναρξη της «Andreessen Horowitz», μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου της «Silicon Valley». Σήμερα, έχει $ 4.2 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση. Ο Andreessen ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως το «Facebook» και το «Twitter» και επιβλέπει τις επενδύσεις του σε νέες εταιρείες δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως η «Airbnb».

    Το καθαρό κέρδος του Andreessen ήταν περίπου $ 600 εκατομμύρια το 2012 και είναι πιθανόν να έχει αυξηθεί από τότε – καθόλου κακό για κάποιον που μεγάλωσε σε μια “κοιμισμένη πόλη χωρίς φανάρια” στο αγροτικό Ουισκόνσιν .

    Ο Marc Andreessen μεγάλωσε στην αγροτική πόλη του New Lisbon, στο Ουισκόνσιν. Ο πατέρας του, Lowell, εργαζόταν σε μια επιχείρηση για σπόρους. Η μαμά του, Πατ, εργαζόταν στο κατάστημα λιανικής «Lands’ End» στην εξυπηρέτηση πελατών.

    Ο Andreessen δεν θέλει να μιλάει για την οικογένειά του: «Ποτέ δεν συζητήσαμε για τους γονείς του ή τον αδελφό του – το μόνο που είπε ήταν: “Δεν με συμπαθούσαν, και δεν τους συμπαθούσα πολύ ούτε εγώ” είπε ένας φίλος του Andreessen στο «New Yorker’s Tad Friend».

    Όταν ήταν 9 χρονών, ο Andreessen έμαθε μόνος του από ένα βιβλίο που δανείστηκε από τη βιβλιοθήκη, τον  προγραμματισμό του BASIC. Μόλις πήγε στο γυμνάσιο, είχε ήδη βαρεθεί τον TRS-80, έναν πιο παλιό προσωπικό υπολογιστή.

    Ο Andreessen πήγε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Champaign, όπου σπούδασε την επιστήμη των υπολογιστών, όταν δεν κοιμόταν στη διάλεξη ή όταν έχανε το μάθημα.

    Στο κολέγιο, ο Andreessen πέρασε δύο μήνες εργαζόμενος 80 ώρες την εβδομάδα σε ένα εργαστήριο υπολογιστών, κατασκευάζοντας ένα πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου που ονόμασε «Mosaic». Ο ίδιος και η ομάδα του έδωσε το «Mosaic» σε 2 εκατομμύρια χρήστες δωρεάν.

    Αυτό τράβηξε την προσοχή του James Clark, του ιδρυτή της «Silicon Graphics». Αυτός και ο Andreessen ίδρυσαν το «Netscape» το 1994 .

    Τον Αύγουστο του 1995, το «Netscape» βγήκε δημόσια, και, στα 24 ο Andreessen ξαφνικά άξιζε $ 56 εκατομμύρια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η «AOL» αγόρασε το «Netscape», και ο Andreessen έπιασε αμέσως δουλειά ως Γενικός Δ/ντής Τεχνολογίας, μετακομίζοντας σε ένα σπίτι 7.000 τετραγωνικών ποδιών στην Ουάσιγκτον.

    Όταν έφυγε από την «AOL», ο Andreessen δημιούργησε μία εταιρεία web-hosting (διαδικτυακός εξυπηρετητής) που ονομάζεται «Loudcloud» με τον Ben Horowitz και άλλους. Η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε «Opsware» και πωλήθηκε στην «HP» το 2007 για $ 1.6 δισεκατομμύρια.

    Ο Andreessen και ο Ben Horowitz διαμόρφωσαν τη δική τους Silicon Valley εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου, την «Andreessen Horowitz», το 2009. Ξεκίνησαν με $ 300 εκατομμύρια, και μέσα σε τρία χρόνια η εταιρεία μεγάλωσε για να φτάσει τα $ 2,7 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση. Η επιχείρηση έχει κάνει επενδύσεις που έχουν αποδώσει κέρδη σε εταιρείες όπως το Facebook, Airbnb, GitHub, και το Twitter.

    Το 2006, ο Andreessen παντρεύτηκε την Laura Arrillaga, την κόρη του μεγιστάνα ακινήτων της «Silicon Valley» και ιδρυτή της «Silicon Valley Social Venture Fund», John Arrillaga.

    Αυτός και η Arrillaga ζουν σε ένα σπίτι 9.000 τετραγωνικών ποδιών γεμάτο σύγχρονη τέχνη στο Atherton, μόλις πέντε λεπτά από τα γραφεία της «Andreessen Horowitz».

    Ο Andreessen ήταν υποψήφιος στο «Vanity Fair’s 2011 New Establishment List», στο «Forbes’ Midas List of tech’s top investors», και στο «Time 100».

    Το 2012, οι ομόρρυθμοι εταίροι της «Andreessen Horowitz», συμπεριλαμβανομένου του Marc Andreessen, υποσχέθηκαν να δωρίσουν τα μισά απ’ τα εισοδήματα που απέκτησαν στη ζωή τους από δραστηριότητες επιχειρηματικού κεφαλαίου, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Σήμερα, η «Andreessen Horowitz» έχει $ 4,2 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση. Η επιχείρηση επενδύει σε νέες εταιρείες όπως η Slack, η Lyft, η Airbnb, και η Pinterest .



    ΣΧΟΛΙΑ