• LIFE&STYLE

    Μέγκαν και Χάρι: Όλα όσα έγιναν στην κρίσιμη συνάντηση – Τι σημαίνει η ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ

    • Νίκη Καξερή

    Βασίλισσα Ελισάβετ, Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι


    Με μία ιδιαίτερα προσωπική και συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή, η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε ότι δέχεται την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να μοιράσουν τον χρόνο τους μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και του Καναδά, έπειτα από την κρίσιμη «σύνοδο κορυφής» που είχε με τον εγγονό της, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην οικία του Σάντριγχαμ.

    Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά Μέσα, πρόκειται για ένα πρωτοφανές περιστατικό, ενώ η γλώσσα που χρησιμοποίησε η βασίλισσα στην επίσημη ανακοίνωσή της μαρτυρά την πρόθεσή της να δείξει ένα ενωμένο μέτωπο, ειδικότερα μετά τις φήμες που ήθελαν τον Χάρι και τον Ουίλιαμ να βρίσκονται στα «μαχαίρια».

    Ο πρίγκιπας Χάρι κατέφτασε στο Σάντριγχαμ δύο ώρες νωρίτερα με σκοπό να μιλήσει προσωπικά με την βασίλισσα και να της εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και την σύζυγό του, Μέγκαν στην απόφασή τους.

    Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η Μέγκαν θα συμμετείχε στη συζήτηση τηλεφωνικά από τον Καναδά, εν τέλει δεν της επετράπη, καθώς υπήρξαν φόβοι για πιθανή διαρροή του τηλεφωνήματος σε τρίτους.

    Ο πρίγκιπας Χάρι αποχωρεί από το Σάντριγχαμ

    Επιπλέον, όπως αναφέρει η Daily Mail επικαλλούμενη πηγές από το κοντινό περιβάλλον του πρίγκιπα Καρόλου, εκείνος προειδοποίησε τον γιο του, Χάρι ότι δεν διαθέτει «απεριόριστους πόρους» προκειμένου να συνεχίσει τον τρόπο ζωής στον οποίο έχει πια συνηθίσει.

    Παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή τους, ο Χάρι και η Μέγκαν αναφέρουν ότι επιθυμούν να ζήσουν οικονομικά ανεξάρτητοι από το Παλάτι, ο πατέρας του Χάρι φοβόταν ότι ο γιος του θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την οικογένειά του και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο των Δούκων της Κορνουάλης για να πληρώνει τους λογαριασμούς του.

    Βέβαια, η βασίλισσα ξεκαθάρισε μέσα στην επιστολή της ότι το ζεύγος θα είναι υπεύθυνο για τους λογαριασμούς και τα έξοδά τους.

    Το οικογενειακό συμβούλιο διήρκεσε δύο ώρες με συμμετέχοντες τους πριγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ, τον Δούκα της Κορνουάλης, Κάρολο και φυσικά την βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς να υπάρξουν εκρήξεις από καμία πλευρά.

    Στο τέλος, όλοι αποχώρησαν με ξεχωριστά οχήματα.

    Με το δικό του όχημα αποχώρησε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, μετά το τέλος της συζήτησης

    Τι πραγματικά σημαίνει η ανακοίνωση της Ελισάβετ

    Ο βρετανικός Τύπος χαρακτηρίζει «ιστορική» την ανακοίνωση που εξέδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, αμέσως μετά το κρίσιμο οικογενειακό συμβούλιο, ενώ ειδικοί έσπευσαν να αποκωδικοποιήσουν λέξη προς λέξη τα όσα έγραψε η μονάρχης.

    «Σήμερα η οικογένειά μου είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του εγγονού μου και της οικογένειάς του», ξεκινάει την ανακοίνωση η βασίλισσα.

    Το γεγονός ότι η βασίλισσα εξέδωσε την ανακοίνωση στο όνομά της και αναφέρει «η οικογένειά μου» και «ο εγγονός μου και η οικογένειά του» είναι σκόπιμο και μεγίστης σημασίας.

    Με αυτόν τον τρόπο η μονάρχης επιθυμεί να δείξει στον κόσμο ότι εκτός από βασίλισσα είναι και γιαγιά και ότι ο τρόπος με τον οποίο την αιφνιδίασε ο εγγονός της, την πλήγωσε, αναφέρει η Daily Mail.

    Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Χάρι

    «Η οικογένειά μου και εγώ στηρίζουμε απόλυτα την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να δημιουργήσουν μία καινούργια ζωή ως μία νέα οικογένεια.»

     Εδώ, η βασίλισσα δεν χρησιμοποιεί τους τίτλους του ζευγαριού, Δούκας και Δούκισσα του Σάσεξ, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο του Παλατιού. Αντίθετα, τους προσφωνεί με τα μικρά τους ονόματα, κάτι που φανερώνει ότι η βασίλισσα σκοπεύει να τους αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους.

    Και πάλι, η βασίλισσα επιχειρεί να δείξει ένα ενωμένο μέτωπο, διαψεύδοντας τις φήμες που θέλουν τόσο την ίδια όσο και την υπόλοιπη οικογένεια και ειδικότερα τον Ουίλιαμ, γεμάτους οργή.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ, την περασμένη Κυριακή

    «Αν και θα προτιμούσαμε να παραμείνουν πλήρως ενεργά μέλη της βασιλικής οικογενείας, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν έναν πιο ανεξάρτητο βίο ως οικογένεια, ενώ παράλληλα παραμένουν ένα πολύτιμο κομμάτι της οικογένειάς μου».

    Με τη δήλωση αυτή, τόσο η Ελισάβετ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δείχνουν ότι είναι πληγωμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι κατανοούν την απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν.

    «Ο Χάρι και η Μέγκαν έκαναν σαφές ότι δεν θέλουν να βασίζονται στα κρατικά έσοδα στη νέα τους ζωή.»

    Σε αυτό το σημείο, δεν δίνονται λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να ζήσει βιοποριστικά το ζευγάρι, κάτι που μαρτυρά ότι το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο απ’ ότι δείχνει.

    Προβλέπεται ότι ο Χάρι και η Μέγκαν ως ένα παγκόσμιο «brand» θα αποφέρουν εκατομμύρια. Ωστόσο, η διατήρηση δύο σπιτιών σε δύο διαφορετικές ηπείρους θα κοστίσει πολλά χρήματα.

    Μάλιστα, στην ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζεται αν ο Χάρι θα συνεχίσει να λαμβάνει το «χαρτζιλίκι» από τον πατέρα του, που ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

    Ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα καλυφθούν τα έξοδα για την προσωπική προστασία του ζεύγους στη νέα τους ζωή.

    Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι

    «Συμφωνήσαμε να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία οι Σάσεξ θα μένουν σε Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η βασίλισσα δεν έχει επιλογή. Ο εγγονός της και η σύζυγός του θα μετακομίσουν στον Καναδά. Γι’ αυτό η Ελισάβετ κρατάει ήπιους τόνους εώς ότου κανονιστούν όλες οι λεπτομέρειες για τη νέα ζωή του ζευγαριού, κάτι που αναμένεται να πάρει μήνες, παρά την επιθυμία της για άμεση επίλυση.

    «Αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η οικογένειά μου και υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει, αλλά έχω ζητήσει να παρθούν οι τελικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.»

    Με αυτή την πρόταση καταλήγει η Ελισάβετ, η οποία παραδέχεται ότι το ζήτημα δεν είναι απλή υπόθεση, ωστόσο παρακινεί τους αρμόδιους να εργαστούν εντατικά μέχρι να βρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί όλες τις μεριές.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την αιφνίδια ανακοίνωση του Χάρι και της Μέγκαν

    Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, συνολικά, προσέγγισε το θέμα ζεστά, φιλικά και ήρεμα, καθιστώντας σαφές σε όλον τον κόσμο ότι μπορεί να είναι βασίλισσα, ωστόσο είναι επίσης γιαγιά του Χάρι.

    Μπορεί η απόφασή του να την πλήγωσε, όμως, εξακολουθεί να τον θεωρεί ένα πολύτιμο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

    Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ως «μία προστατευτική γιαγιά που φροντίζει τον ευάλωτο εγγονό της», από την ειδική στην βασιλική οικογένεια, Penny Junor.

    Η επίσημη ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ



    ΣΧΟΛΙΑ