• Μέγαρο Μουσικής

    Μέγαρο Μουσικής: Κερδίστε δυο διπλές προσκλήσεις για το ρεσιτάλ πιάνου του Ιταλού Ρομπέρτο Προσσέντα (video)

    • Αθηνά Λαρδή


    Είναι ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς πιανίστες με διεθνή παρουσία και πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα. Εξειδικεύεται στον Μέντελσον, τα έργα του οποίου έχει μελετήσει σε βάθος και έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο, παίζοντας και ηχογραφώντας σπάνιες συνθέσεις του μεγάλου Γερμανού μουσουργού.

    Με το ρεσιτάλ του Ρομπέρτο Προσσέντα εγκαινιάζεται το φετινό Πιανόραμα τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, ο οποίος έχει επιλέξει για το πρόγραμμά του αγαπημένες πιανιστικές μικρογραφίες, όπως τα Τραγούδια χωρίς λόγια του Φέλιξ Μέντελσον, αλλά και εκτενέστερες συνθέσεις υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, όπως η Σονάτα σε σι ύφεση μείζονα του Φραντς Σούμπερτ. Η εμφάνισή του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

    ROBERTO PROSSEDAΟ Προσσέντα αναγνωρίζεται διεθνώς ως κορυφαίος ερμηνευτής, αλλά και βαθύς μελετητής του Μέντελσον. Οι μουσικολογικές του έρευνες έχουν φέρει στο φως άγνωστες παρτιτούρες του Γερμανού συνθέτη, ενώ οι ηχογραφήσεις του με έργα Μέντελσον έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις (CHOC από το Le monde de la musique classique, Diapason d’or κ.ά). Το 2014 ολοκλήρωσε την ηχογράφηση σε 9 CD ολόκληρου του πιανιστικού έργου του Μέντελσον, ένα εγχείρημα που διήρκεσε δέκα ολόκληρα χρόνια (Decca).

    Ο Προσσέντα διακρίνεται εξίσου στην ερμηνεία Μότσαρτ, Σούμπερτ, Σούμαν και Σοπέν, έργα των οποίων έχει ηχογραφήσει, ενώ ως ένθερμος υποστηρικτής της ιταλικής μουσικής έχει ηχογραφήσει το σύνολο του πιανιστικού έργου των Πετράσσι και Νταλλαπίκκολα.

    Έχει συνεργαστεί με μερικές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Κρατική Φιλαρμονική της Μόσχας, η Santa Cecilia, η Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, η Γκεβάντχαουζ της Λειψίας κλπ. και με μαέστρους όπως ο Ντάβιντ Άφκχαμ, ο Ρικκάρντο Σαγί, ο Τουγκάν Σοχίεφ, ο  Μαρκ Άλμπρεχτ κ.ά.

    Μια ακόμη σημαντική συμβολή του Προσσέντα στη μουσική είναι η αναβίωση του πιάνου με πεντάλ (piano pédalier). Έχει παρουσιάσει το Κοντσέρτο για πιάνο με πεντάλ του Γκουνό και έχει δώσει πάνω από 50 συναυλίες με αυτό το όργανο, φέρνοντας στο φως συνθέσεις των Σούμαν, Λιστ και Αλκάν. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να ασχοληθούν με το piano pédalier αρκετοί σύγχρονοι συνθέτες (μεταξύ αυτών και ο Έννιο Μορρικόνε) συνθέτοντας έργα ειδικά για τον Προσσέντα.

    Νικητές είναι οι Κοντος Νίκος και Κώστας Σφήκας.

    Oι νικητές θα παραλάβουν τα εισιτήρια 30’ πριν την έναρξη της εκδήλωσης από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής, αναφέροντας το όνομά τους και το MONONEWS.GR. 



    ΣΧΟΛΙΑ