• LIFE&STYLE

    Μέγαρο Μουσικής: Κερδίστε δυο διπλές προσκλήσεις για μια μοναδική παράσταση

    • Αθηνά Λαρδή


    Το mononews.gr και το Μέγαρο Μουσικής σας προσκαλούν την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 20.30 μ.μ να απολαύσετε μια μοναδική παράσταση.

    Έχουν τιμηθεί με το LATIN GRAMMY AWARD για το καλύτερο κλασικό άλμπουμ του 2015 και με το βραβείο καλύτερου άλμπουμ κλασικής μουσικής της Recording Academy για τον δίσκο τους «Alma brasileira» [«Βραζιλιάνικη ψυχή»]. Ο γερμανός κιθαριστής Franz Halász [Φραντς Χάλας] και η βραζιλιάνα πιανίστα Débora Halász [Ντέμπορα Χάλας], ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη, παρουσιάζουν στο Μέγαρο αυθεντικές συνθέσεις καθώς και μεταγραφές έργων για κιθάρα και πιάνο γνωστών συνθετών, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ένα μουσικό ταξίδι με το Duo Halász [Nτούο Χάλας] από την Ευρώπη ως τη Λατινική Αμερική που σηματοδοτεί την έναρξη του κύκλου Κιθάρες και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βραζιλίας.

    Τα εξωτικά ηχοχρώματα της νοτιοαμερικάνικης μουσικής…

    … συνδυάζονται με ευρωπαϊκά κλασικά ακούσματα στο πρόγραμμα του Duo Halász. Στο πρώτο μέρος οι δύο διεθνούς φήμης βιρτουόζοι ερμηνεύουν γνωστά έργα του Λούντβιχ Μπετόβεν, μεταγραφές συνθέσεών του για κιθάρα και πιάνο από τον Φερντινάντο Καρούλλι, αυθεντικές συνθέσεις του τελευταίου επίσης για τον ίδιο συνδυασμό οργάνων καθώς και ένα έργο για σόλο κιθάρα, την Πρώτη σουίτα, του Γιόχαν-Σεμπάστιαν Μπαχ.

    Στο δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ, τον πρώτο λόγο έχουν διάσημοι συνθέτες από τη Λατινική Αμερική που έζησαν από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα, όπως ο Εϊτόρ Βίλλα-Λόμπος, μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της βραζιλιάνικης μουσικής, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη φύση της πατρίδας του και ύμνησε τη βραζιλιάνικη ψυχή μέσα από τις δημιουργίες του. Θα ακουστούν επίσης έργα νεότερων ομότεχνών του, όπως ο Χαβιέρ Κοντρέρας και ο Μάρκο Περέιρα, καθώς και δύο συνθέσεις του Βραζιλιάνου Ρανταμές Νιάτταλι.

    Duo Halász

    Ο κιθαριστής Φραντς Χάλας, νικητής του διαγωνισμού «Αντρές Σεγκόβια», και η πιανίστα-τσεμπαλίστα Ντέμπορα Χάλας, από τις πλέον διακεκριμένες ερμηνεύτριες της γενιάς της, έχουν αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές για την πρωτοτυπία των προγραμμάτων τους και τις υψηλές δεξιοτεχνικές τους ικανότητες. Εμφανίζονται συχνά σε μεγάλα συμφωνικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής τόσο ως σολίστ όσο και ως ντουέτο. Έχουν κυκλοφορήσει 6 άλμπουμ με πρωτότυπες ηχογραφήσεις και μεταγραφές. Το ρεπερτόριό τους είναι ευρύ και εκτείνεται από το Μπαρόκ έως τη σύγχρονη μουσική. Έχουν πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις συνθέσεων Σοστακόβιτς, Χιναστέρα, Καστελνουόβο-Τεντέσκο κ.ά., πρωτότυπων έργων Καρούλλι (σε συμπαραγωγή με την Βαυαρική Ραδιοφωνία-BR) και έργων ισπανικής μουσικής για τσέμπαλο και κιθάρα.

    Το πρόγραμμα αναλυτικά

    LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827)

    Adagio σε μι ύφεση μείζονα, έργο WoO 43b

    Το πρωτότυπο για μαντολίνο και πιάνο, 1796

    FERDINANDO CARULLI (1770-1841) / LUDWIG VAN BEETHOVEN

    Παραλλαγές σε φα μείζονα πάνω στην άρια “Ein Mädchen oder Weibchen“ από τον Μαγικό αυλό του W.A. Mozart, έργο 169, για κιθάρα και πιάνο

    JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)

    Σουίτα για λαούτο αρ. 1 σε μι ελάσσονα, έργο BWV 996

    I Passagio Presto

    II Allemande

    IV Sarabande

    V Bourrée

    FERDINANDO CARULLI

    Ντούο σε λα μείζονα πάνω σε θέματα του G. Rossini, έργο 233

    Διάλειμμα

    JAVIER CONTRERAS (γενν. 1983)

    Tierra del Fuego [Γη τoυ Πυρός] για πιάνο και κιθάρα

    RADAMÉS GNATTALI (1906-1988)

    Chiquinha Gonzaga από τη σουίτα Πορτρέτα

    Μεταγραφή για κιθάρα και πιάνο: Ντέμπορα Χάλας

    HEITOR VILLA-LOBOS (1887-1959)

    Chôros No 5, Alma Brasileira [Βραζιλιάνικη ψυχή], έργο W207

    Saudades das selvas brasileiras [Αναμνήσεις από τα δάση της Βραζιλίας], έργο W226

    Animado | Un poco animado

    Bachianas Brasileiras Νο 4, έργο W264

    Dança (Miudinho)-Muito animado

    MARCO PEREIRA (γενν. 1950)

    Carioca

    Μεταγραφή για κιθάρα και πιάνο: Ντέμπορα Χάλας

    RADAMÉS GNATTALI (1906 – 1988)

    Σονατίνα Νο 2 για κιθάρα και πιάνο

    Allegro moderato | Saudoso | Ritmado

    Νικητές είναι οι Ανδριοπούλου Αντωνία και Μαρβίνα Σινιάρι.

    Οι νικητές θα παραλάβουν την πρόσκλησή τους, 40’ πριν την έναρξη της παράσταση, αναφέροντας το όνομά τους και το mononews.gr.



    ΣΧΟΛΙΑ