• Media

    «Success story» η Ελλάδα στην διαχείριση της κρίσης – Εύσημα από βρετανική και γερμανική τηλεόραση

    • NewsRoom


    Δύο ακόμη μέσα έρχονται να προστεθούν στην μακρά λίστα εκείνων που δημοσιεύουν εκτενή αφιερώματα στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

    Με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ τους, ένα βρετανικό και ένα γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο χαρακτηρίζουν ως «success story» την περίπτωση της Ελλάδας, κάνοντας μία εκτενή αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα και πιστεύεται ότι συνέβαλλαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στον περιορισμό του ιού.

    Ειδικότερα, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, σε σχετικό ρεπορτάζ και δημοσίευμα στη σελίδα του, κάνει λόγο για «αναπάντεχο success story». «Παρά τον γηρασμένο πληθυσμό της και την εύθραυστη οικονομία της, η Ελλάδα έχει κρατήσει υπό έλεγχο την κρίση του ιού, με σχετικά λίγους θανάτους… Η πανδημία χτύπησε τη χώρα σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως οι επιστήμονες στην Ελλάδα λένε ότι η επιδημία περιορίζεται από τα τέλη Μαρτίου», αναφέρει το ITV.

    To βρετανικό κανάλι επισημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα μας ήδη εδώ και 6 εβδομάδες, με την αστυνομία να επιτηρεί την εφαρμογή τους με μπλόκα και ελέγχους. Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, το αποδυναμωμένο σύστημα υγείας της χώρας, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, δεν άφηνε περιθώρια για λάθος χειρισμούς.

    Όπως εξηγεί ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο δίκτυο, οι αποφάσεις για τα δραστικά μέτρα ελήφθησαν με γνώμονα την ανάγκη προστασίας της ζωής των πολιτών και όχι τους οικονομικούς παράγοντες. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ήδη διδαχθεί από άλλες χώρες τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η καθυστέρηση λήψης των αναγκαίων μέτρων, συμπλήρωσε ο υπουργός.

    Στο ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου αναφέρονται επίσης τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τα σχολεία, και επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, η πανδημία φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση.

    Ανάλογα είναι και όσα αναφέρονται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού ZDF.

    Με ένα video – ρεπορτάζ, διάρκειας 2 λεπτών και 11 δευτερολέπτων, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με επιτυχία τον ιό» και συνοδευόμενο από τη λεζάντα «Η χώρα έχει υπέργηρο πληθυσμό, το σύστημα υγείας θα έπρεπε να υποστεί βαθιές τομές, ο αριθμός των κλινών σε ΜΕΘ είναι χαμηλός. Παρά ταύτα, η Αθήνα έλαβε νωρίς περιοριστικά μέτρα, κατορθώνοντας με αυτά να αναχαιτίσει επιτυχώς την εξάπλωση του ιού», ο σταθμός εξαίρει την αποτελεσματικότητα της αναχαίτισης της πανδημίας στη χώρα μας.

    Το video ξεκινά με αναφορά στην ευρεία δημοφιλία του καθηγητή – λοιμωξιολόγου, κου Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, μέσα από την καθημερινή ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα, έχει αναδειχθεί σε «ηγετική φυσιογνωμία» σε ό, τι αφορά την παρούσα κρίση.

    Το ρεπορτάζ εστιάζει, στη συνέχεια, στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων, καθώς η καμπύλη κρουσμάτων στη χώρα έχει διατηρηθεί επίπεδη και ο αριθμός των θανάτων κυμαίνεται σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Όπως επισημαίνεται, οι Έλληνες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο αυτήν την κρίση, με τρόπο εντυπωσιακά καλύτερο από ό, τι οι περισσότερες άλλες χώρες.

    Στην κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου μιλά και μία ειδική ψυχολόγος, η οποία επισημαίνει ότι, συν τοις άλλοις, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες πολίτες πειθαρχούν και αυτοπεριορίζονται είναι οι έντονοι συναισθηματικοί δεσμοί μεταξύ των μελών διαφορετικών γενεών που συμβιώνουν στην ελληνική οικογένεια και η διάθεση προστασίας των πιο ευάλωτων από αυτά.

    Επιπλέον, παρατίθενται συνοπτικά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από τα μέσα Μαρτίου, με το σχόλιο ότι συνεπάγονται δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία μετά από μία δεκαετή κρίση. Γίνεται, επιπλέον, ειδική αναφορά στο σημαντικό πλήγμα για τον κλάδο του τουρισμού.

    Τονίζεται, μάλιστα, ότι οι Έλληνες πολίτες αξιολογούν στην πλειονότητά τους τα μέτρα ως απαραίτητα.

    Τέλος, στο ρεπορτάζ περιλαμβάνεται απόσπασμα από πρόσφατο διάγγελμα του Έλληνα Π/θ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης κάνει λόγο για τις δυνητικές ευκαιρίες της παρούσας κρίσης. Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με αναφορά στα σημαντικά βήματα προόδου που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα στον τομέα της ψηφιοποίησης.



    ΣΧΟΛΙΑ