• Media

    Συνεχίζει κανονικά το Vice στην Ελλάδα παρά την πτώχευση του αμερικάνικου ομίλου


    «Δεν επηρεάζεται η Vice Greece από την πτώχευση που κήρυξε ο αμερικανικός όμιλος VICE» δηλώνει στο Mononews ο όμιλος ANTENNA αλλά και η συνδεδεμένη εταιρεία Vice Greece που έχει κάτω από την «ομπρέλα» της τις αγορές της Ελλάδας, της Σερβίας και της Ρουμανίας. Ο όμιλος διαβεβαιώνει ότι η βιωσιμότητα της εταιρείας καλύπτεται από ισχυρή μόνωση και είναι ανεξάρτητη από τις δραματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ όπου η κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η επενδυτική Fortress Investment Group, βασικός πιστωτής του Vice, θα αναλάβει τον έλεγχο του ομίλου έναντι $225 εκατ., εκτός αν υπάρξει υψηλότερη προσφορά από άλλες πλευρές.

    Φυσικά η κήρυξη πτώχευσης από τον αμερικανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Vice δεν αποτελεί έκπληξη καθώς το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται ήδη από τις αρχές του μήνα με τις δεκάδες απολύσεις προσωπικού (180) και την αναστολή λειτουργίας διαφόρων τμημάτων και διευθύνσεων, όπως του BuzzFeed News.

    Το οικονομικό βάρος των χρεών, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις αλλά κυρίως η πτώση της διαφημιστικής απορρόφησης της αμερικανικής εταιρείας που έκανε το ντεμπούτο της τη δεκαετία του ‘90 και το μεγάλο επιχειρηματικό άλμα το  2006 με την ίδρυση του νεανικής διάθεσης καναλιού, Vice TV, έβγαλαν τον όμιλο από τον «αναπνευστήρα» με τον οποίο ήταν συνδεδεμένος την τελευταία τριετία.

    Βεβαίως σε μια ύστατη προσπάθεια, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο βασικός πιστωτής της εταιρείας, η Fortress Investment Group, της παρείχε μια επιπλέον γραμμή χρηματοδότησης ύψους $30 εκατ. προκειμένου να ανταποκριθεί σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ τον ίδιο μήνα υπέβαλε αιφνιδίως την παραίτησή της η διευθύνουσα σύμβουλος, Nancy Dubuc.

    Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι μακράς πνοής για τον όμιλο Vice, του οποίου η αποτίμηση το 2017, ανερχόταν στα $5,7 δισ., ως εκ τούτου αν και χρεωκοπημένο, θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να αποδώσουν κάποιον καρπό οι συζητήσεις με τους υποψήφιους αγοραστές για την πώλησή του.

    Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ έφερε στην Ελλάδα το Vice το 2013 κάνοντας τη διαφορά στη νεανική τηλεθέαση ενώ το 2016 απέκτησε το δικαίωμα διανομής του περιεχομένου στη Σερβία και τη Ρουμανία ενώ το 2019 σε άλλες 26 χώρες.

    Σήμερα το Vice στην Ελλάδα διοικείται από τον Μάρκο Στρύκερ, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2014 είναι Senior Internet Andvisor του Antenna Group και Managing Director του Vice ΝΑ Ευρώπης. Τη θέση του προέδρου κατέχει ο Νίκος Αγγελόπουλος (διευθυντής του ομίλου Antenna και πρόεδρος του Antenna TV) ενώ με την ιδιότητα του μέλους συμμετέχει και ο Antenna Group. Το υπόλοιπο Δ.Σ. συναπαρτίζουν οι Hozefa Lokhandwala (αντιπρόεδρος), κάτοικος Brooklyn, Νέας Υόρκης, Bruce Harrison Dixon (μέλος), κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου και  Ευαγγελία Ντάκουρη (μέλος).

    Το 2021 ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 19%, ήτοι κατά 1,5 εκατ. ευρώ από 7,8 εκατ. ευρώ το 2020 σε 6,3 εκατ. ευρώ το 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων παραγωγής προγράμματος από συνδεδεμένες εταιρείες και από την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου.  Το κόστος πωληθέντων μειώθηκε κατά 14%, ήτοι 402.600 ευρώ, από 2,9 εκατ. ευρώ το 2020 σε 2,5 εκατ. ευρώ το 2021, κυρίως λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών. Τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων μειώθηκαν κατά 1,6 εκατ. ευρώ, από 3,4 εκατ. ευρώ το 2020, σε 1,8 εκατ. ευρώ το 2021, λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών. Κατά τη χρήση που έληξε τη 31 Δεκεμβρίου 2021 και σε σχέση με τη Χρηματοοικονομική Θέση της Εταιρείας οι πελάτες και λοιπές απαιτήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ (10,2 εκατ. το 2020 σε 5,2 εκατ. ευρώ το 2021 λόγω της μείωσης των απαιτήσεων από συνδεδεμένες εταιρείες).

    Διαβάστε επίσης

    Κυριακή 21 Μαΐου: Η ώρα της απόφασης – Στις 18:00 ξεκινά ο εκλογικός μαραθώνιος του ACTION 24

    Όστιν Ράσελ: Στα 25 του έγινε billionaire, στα 28 του αγόρασε το Forbes



    ΣΧΟΛΙΑ