• Media

    «Πάρτι» στο Twitter με τον αφορισμό του Αμβρόσιου: «Αφόρισε μαζί μου κι έλα»


    Μετά το «άδειασμα» της Ιεράς Συνόδου και την απάντηση Χαρδαλιά, το Twitter ήρθε και «αποτέλειωσε» τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

    Ήταν προφανές ότι η χθεσινή απόφαση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιου να διαβάσει, κατά τη διάρκεια την πρώτης Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε με κόσμο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, έναν αφορισμό για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

    Αφορμή για την κίνηση αυτή του Μητροπολίτη υπήρξε η θέση της Πολιτείας ότι, εφ’ όσον ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο, η πραγματοποίηση της Θείας Κοινωνίας αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης. Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση του αφορισμού των Μητσοτάκη, Χαρδαλιά και Κεραμέως από τον κ. Αμβρόσιο, η Ιερά Σύνοδος τοποθετήθηκε επίσημα, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατη την εν λόγω ενέργεια και καταδικάζοντας την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη.

    Με επίσημη ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε ότι μόνο η Ολομέλεια των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδας έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε αφορισμό.

    Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει συγκεκριμένα ως εξής:

    «Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

    Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».

    Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τοποθετήθηκε προσωπικά σχετικά με το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας. Άνοιξαν και πάλι οι Εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα, κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει. Όσοι μεγαλώσαμε με αρχές και αξίες, με την Πίστη μας να μας κατευθύνει και να μας οδηγεί, μάθαμε ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε.

    Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου, τον Άγιο Γεώργιο Καρέα, και άναψα ένα κερί προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος. Η Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντάει σε όλα…».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιδράσεις για την κίνηση Αμβρόσιου υπήρξαν και από πιστούς, μέσα στην εκκλησία στην οποία έγινε η ανάγνωσή του, με αρκετούς από αυτούς, μάλιστα, να αποχωρούν από τον ιερό ναό.

    Όλα αυτά φυσικά δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τους χρήστες του Twitter, οι οποίοι έστησαν πάρτι σχετικά με τον αφορισμό, ρίχνοντας πυρ ομαδόν κατά του Μητροπολίτη.

    Δείτε μερικά από τα πιο χιουμοριστικά σχόλια των χρηστών του Twitter:



    ΣΧΟΛΙΑ