• Media

    Γιάννης Αλαφούζος: Κάντο όπως ο Βαρδινογιάννης και ο Κυριακού;

    Γιάννης Αλαφούζος, Θοδωρής Κυριακού, Γιάννης Βαρδινογιάννης

    Γιάννης Αλαφούζος, Θοδωρής Κυριακού, Γιάννης Βαρδινογιάννης


    Τη χρονιά που πέρασε κατέρρευσε σε μεγάλο βαθμό το καθεστώς ενώ έσπασε και το στερεότυπο, το «ταμπού», του κυριάρχου καναλάρχη στην τηλεοπτική αγορά με τους Θοδωρή Κυριακού, πρόεδρο του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και Γιάννη Βαρδινογιάννη, ισχυρού άνδρα των καναλιών Alpha και Star, να μεταβιβάζουν μειοψηφικό αλλά σημαντικό μερίδιο των επιχειρήσεών τους σε ξένους ιδιοκτήτες.

    Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2022 ο Θοδωρής Κυριακού κατέληξε σε συμφωνία με τον όμιλο MBC Group του Σαουδάραβα επιχειρηματία, Waleed bin Ibrahim Al Ibrahim, με περιουσία $10,9 δισ. που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ για την υποστήριξη ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει  την εκχώρηση του 30% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου με τον ΑΝΤΕΝΝΑ να διατηρεί το 70% και τον έλεγχο της σχετικής εταιρείας συμμετοχών.

    Η συμμετοχή της MBC group στις δραστηριότητες του Ομίλου ANTENNA Ελλάδας, έγινε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου €225 εκατ. τα οποία διατίθενται ήδη για τη δημιουργία στην Ελλάδα, υπερσύγχρονων studios και υποδομών για την προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο.

    Τέσσερις μόλις μήνες μετά, και τον περασμένο Ιούλιο ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δίνει το «πράσινο φως» για την ανακοίνωση εκ μέρους της Motor Oil της πώλησης του 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση που κατείχε η θυγατρική της Mediamax Holdings στην Primos Media, με έδρα το Λουξεμβούργο – θυγατρική επενδυτικής εταιρείας, έναντι 41.497.425 ευρώ​.

    Η πρόσφατη συνάντηση του Ολλανδού μεγαλοεπιχειρηματία Χένρι Χόλτερμαν με τον ισχυρό άνδρα του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζο δίνει τροφή για διάχυση φημών περί συζητήσεων για τη μεταβίβαση αρχικά μέρους του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

    Στο παρελθόν, ο όμιλος του ΣΚΑΙ έχει αναγκαστεί δύο φορές να διαψεύσει σενάρια πιθανής πώλησης ή μεταβίβασης μεριδίου του καναλιού. Την πιο πρόσφατη, τον Ιανουάριο του 2018, ο Γιάννης Αλαφούζος διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί αποχώρησής του από το τηλεοπτικό κανάλι και περί εξαγοράς του από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Την ανασκευή των διαρροών έκανε αυτοπροσώπως ο ισχυρός άνδρας του ομίλου στους εργαζομένους στο κανάλι μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί μεταβίβασης της εταιρείας στον εφοπλιστή και πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Έξι χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2012, είχε αναγκαστεί και πάλι να διαψεύσει αντίστοιχες φήμες για παραχώρηση της κυριότητας του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στον Βαγγέλη Μαρινάκη αντί 30 εκατ. ευρώ με τον Γ. Αλαφούζο να παραμένει επίτιμος πρόεδρος του ΣΚΑΙ.

    Ανεξάρτητα από το αν θα σπεύσει και πάλι να διαψεύσει τις πρόσφατες φήμες ο όμιλος ΣΚΑΙ, αυτή  τη φορά κάτω από τον καπνό της πληροφορίας της συνάντησης των δύο ανδρών, θεωρείται ότι σιγοκαίει και η φωτιά μιας κάποιας αλήθειας, αφενός λόγω της ανάγκης εισροής κεφαλαίων στην εταιρεία ειδήσεις ντοτ κομ που διαχειρίζεται το κανάλι και αφετέρου εξαιτίας της εμβέλειας του συνομιλητή μεγαλοεπιχειρηματία Χένρι Χόλτερμαν με τον οποίο φέρεται να συναντήθηκε ο ιδιοκτήτης του σταθμού του Φαλήρου.

    Πράγματι, στις προθέσεις του εξαιρετικά active στις εξαγορές και συμμετοχές μεγαλομετόχου της Ελλάκτωρ και μετόχου της Alpha Bank, βρίσκονται πέραν των κατασκευών, των παραχωρήσεων και των τραπεζών, και τα ΜΜΕ.

    Ο 68χρονος Έλληνας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ζει στο Rosso Antico στην Κέρκυρα και αγοράζει τράπεζες, ακίνητα και ξενοδοχεία με όχημα το το family office του επενδυτικού κολοσσού Reggeborgh, συνεχίζει την επενδυτική του απόβαση στην Ελλάδα που ξεκίνησε στις αρχές του 2018.

    Έπειτα από σχεδόν 28 μήνες παρουσίας στον κατασκευαστικό Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τα 2,8 δισ. ενεργητικό, ο Χένρι Χόλτερμαν χαράσσει πλέον απρόσκοπτα τη νέα επιχειρηματική στρατηγική και οργανώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη μέρα, έχοντας στη «φαρέτρα» του και τη σημαντική συμμαχία με τη Motor Oil της κραταιάς οικογένειας Βαρδινογιάννη που ήδη δραστηριοποιείται στα ΜΜΕ.

    Σε ορίζοντα τριετίας έχει συμφωνήσει να πάρει το 15% που τώρα έχει η Motor Oil έναντι 91 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη θα κρατήσει το υπόλοιπο 15%.

    Με αυτήν την έννοια, αν ο Χόλτερμαν γίνει καναλάρχης, εμμέσως θα έχει ένα ακόμη «πάτημα» στο κανάλι που ελέγχει η Motor Oil (Alpha). Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Πάνος Κυριακόπουλος, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως μέλους του Δ.Σ. του Ελλάκτωρα, που πέρασε στον Όμιλο της Motor Oil, έχει ενεργό ρόλο στο Star ως πρόεδρος της Star Επενδυτικής Α.Ε, ενός ομίλου επιχειρήσεων με επενδύσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην Τεχνολογία.

    Στον έλεγχο του ομίλου περιλαμβάνονται η Νέα Τηλεόραση Α.Ε – Star Channel, Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, ιστοσελίδες, ο Χρυσός Οδηγός Α.Ε. και η εταιρεία μετάδοσης ψηφιακού σήματος Digea A.E.

    Διαβάστε επίσης

    Έτερος Εγώ: Νέμεσις – Στις 13 Φεβρουαρίου η πρεμιέρα του 3ου κύκλου της σειράς της COSMOTE TV

    Dragons’ Den: Πότε κάνει πρεμιέρα το επιχειρηματικό show του ΑΝΤ1

    Η ώρα του μεγάλου τελικού του ισπανικού Σούπερ Καπ έφτασε!



    ΣΧΟΛΙΑ