• Media

    ΕΡΤ: Eν αρχή ην το εξώδικο… Μετά;

    Κωνσταντίνος Ζούλας

    Κωνσταντίνος Ζούλας


    Με εξώδικα, και στη συνέχεια ενδεχομένως και με άλλα νομικά εργαλεία, οι ενώσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ, Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών ΕΡΤ (ΠΑΣΥΜΗΤΕ), Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ ΑΕ (ΠΣΥΠΕΡΤ) και Σωματείο Εργαζομένων Καλλιτεχνών Ορχηστρών & Χορωδίας ΕΡΤ (ΣΕΚΟΧΕΡΤ), συνεχίζουν τις καταγγελίες τους σε βάρος της διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

    Τα σωματεία των εργαζομένων στην ΕΡΤ χρεώνουν στη διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης παράνομη, αντικανονική, αντιθεσμική λειτουργία. Της καταλογίζουν επίσης αυταρχισμό έναντι των εργαζομένων, «αντιπάθεια έως δυσανεξία προς τα σωματεία που αντιστέκονται και διεκδικούν».

    Οι ενώσεις των εργαζόμενων της ΕΡΤ καταγγέλλουν τη διοίκηση για υπηρεσιακά συμβούλια, παράνομα, χωρίς εκπροσώπους εργαζομένων, «αγνοώντας προτάσεις των σωματείων επειδή δεν ήταν της αρεσκείας τους», όπως υποστηρίζουν, τροποποίησαν τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της εταιρείας «αγνοώντας πάλι προκλητικά θέσεις και προτάσεις» ώστε, όπως υποστηρίζεται, να αναβαθμιστεί οικονομικά το γραφείο Διευθύνοντος Συμβούλου και της Νομικής Υπηρεσίας και ταυτόχρονα να μειωθούν τα απαιτούμενα προσόντα για τον νέο νομικό σύμβουλο. Μάλιστα τη θέση του νομικού συμβούλου, με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, αποφασίστηκε- υπογραμμίζουν τα σωματεία εργαζομένων- ότι σε περίπτωση απόλυσης πέρα της προβλεπόμενης αποζημίωσης η ΕΡΤ να καταβάλει επιπλέον δύο μισθούς.

    Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι δια των σωματείων τους καταλογίζουν στη διοίκηση τους ότι «επί έξι μήνες αρνείται να εφαρμόσει σειρά διατάξεων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, παραβιάζοντας το νόμο και προξενώντας επιπλέον οικονομική επιβάρυνση σε όλους μας, δεν εφαρμόζει τους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων, όταν κόβει εκτός έδρας και απολύει με διαδικασίες fast track έμπειρους συναδέλφους».

    Με αφορμή τα προηγούμενα και πολλά ακόμα, τα οποία επισημαίνουν τα σωματεία εργαζομένων της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε στο τέλος του προηγούμενου επταήμερου η τριμερής διαδικασία της Επιθεώρησης Εργασίας, στην οποία κλήθηκε η διοίκηση της «να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει με συνέπεια και στο σύνολο της τη ΣΣΕ, να σταματήσει τις μονομερείς βλαπτικές ενέργειες προς τους εργαζόμενους, να εφαρμόσει σχολαστικά τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και τα προβλεπόμενα από το ΕΛΙΝΥΑΕ».

    Στις 4 Απριλίου θυμίζουμε ότι κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ., αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Γιάννης Δάρρας και Μανώλης Παπανικήτας, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, ο οποίος εκτελεί και χρέη διευθύνοντα σύμβουλου της εταιρείας, για αποφάσεις που εν δυνάμει θα δεσμεύσουν την επόμενη διοίκηση της εταιρίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωνσταντίνος Ζούλας: Προσέλαβε νομικό σύμβουλο αλλάζοντας τον Κανονισμό της ΕΡΤ, υποβαθμίζοντας τα απαιτούμενα προσόντα, δεσμεύοντας την επόμενη διοίκηση και προβλέποντας bonus σε περίπτωση απόλυσης!



    ΣΧΟΛΙΑ