• Media

    Κωνσταντίνος Ζούλας: Προσέλαβε νομικό σύμβουλο αλλάζοντας τον Κανονισμό της ΕΡΤ, υποβαθμίζοντας τα απαιτούμενα προσόντα, δεσμεύοντας την επόμενη διοίκηση και προβλέποντας bonus σε περίπτωση απόλυσης!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωνσταντίνος Ζούλας

    Κωνσταντίνος Ζούλας


    Επιδέξια «χαρτοκοπτική» στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΡΤ και τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού με εργαλείο το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» πραγματοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Κωνσταντίνος Ζούλας, προκειμένου να ταιριάζει «γάντι» στα προσόντα του στελέχους που ήθελε να προσλάβει, δεσμεύοντας την επόμενη διοίκηση και μάλιστα στην προεκλογική περίοδο.

    Ο λόγος για τον -έμπειρο κατά τα άλλα- νέο προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας της ΕΡΤ Α.Ε., Κωνσταντίνο Φιλιππόπουλο, που αντικαθιστά τον απερχόμενο η πρόσληψη του οποίου με το… καλημέρα σας έγινε θέμα στη Βουλή αλλά και η βασική αιτία για την οποία οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων της ΕΡΤ στο Δ.Σ. αποχώρησαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η πρόσληψη με τον τρόπο που έγινε, αν και στο όριο της νομιμότητας, ελέγχεται κατά πόσο είναι και ηθική, σύμφωνα με ΕΡΤικούς.

    Όλα άρχισαν με αφορμή τη συνταξιοδότηση του εως 31/12/2022 προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας της ΕΡΤ, Βασίλη Πατσιαντού, που ωστόσο συνέχισε κανονικά να προσφέρει τις υπηρεσίες του έως την περασμένη Πέμπτη, 6 Απριλίου. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΡΤ είχε κινήσει διαδικασίες για τη διάδοχη κατάσταση. Φαίνεται ότι ίσως κανένας από τους δικηγόρους της ΕΡΤ οι οποίοι εργάζονται στη Νομική Υπηρεσία της είναι- κατά τον πρόεδρο της εταιρείας- ικανός ή ισάξιος και πάντως «άνθρωπος εμπιστοσύνης» κατά ισχυρισμούς του προέδρου, επισημαίνουν ΕΡΤικοί κύκλοι. «Δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει διερευνητική στο ήδη υπάρχον νομικό στελεχιακό προσωπικό», υποστηρίζουν. Για μια τέτοια θέση θα μπορούσε να είχε γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος αρχικά στο προσωπικό της ΕΡΤ και στη συνέχεια στην «αγορά», στη νομική πιάτσα. Επίσης, θα μπορούσε έως τις εκλογές να εξακολουθεί να ασκεί καθήκοντα ο μέχρι τώρα προϊστάμενος (που βγήκε στη σύνταξη) της Νομικής Υπηρεσίας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα για όλο το προηγούμενο τετράμηνο «και η διοίκηση, όποια κι αν ήταν μετά τις εκλογές στην ΕΡΤ, να όριζε τον προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας», αναφέρουν κύκλοι της ΕΡΤ.

    Αντιθέτως με σειρά παρεμβατικών ενεργειών, ο πρόεδρος της ΕΡΤ προσέλαβε τον δικηγόρο που θέλει, με σύμβαση αορίστου χρόνου και με τον όρο- και με την έγκριση του Δ.Σ., πλην των μελών από την πλευρά των εργαζομένων- ότι σε περίπτωση απόλυσης του νομικού θα πρέπει η ΕΡΤ πλέον της προβλεπόμενης αποζημίωσης να καταβάλει και δυο επιπλέον μισθούς. Από χρήματα του Έλληνα πολίτη, φυσικά.

    Για την πρόσληψη νομικού- αντί εσωτερικής αναβάθμισης – ο οποίος διαδέχεται τον αποχωρήσαντα Πατσιαντό, η διοίκηση της ΕΡΤ τροποποίησε τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της εταιρείας και τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της και υποβάθμισε τα προαπαιτούμενα προσόντα για την επίμαχη θέση. Τη μεθόδευση εκείνη την οποία ενέκρινε το Δ.Σ. της εταιρείας είχαν καταψηφίσει τα μέλη των εργαζόμενων στο Δ.Σ. στην επίμαχη συνεδρίαση (23/2/2023).

    Το αναίτιο των μεθοδευμένων αλλαγών είχε επισημάνει με επίσημο έγγραφο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ στις 22 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο πρότασης της ΕΡΤικής διοίκησης- στις 14 Φεβρουαρίου- για διαβούλευση ώστε να γίνουν αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα σε Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και Γ.Κ.Π., αντίστοιχα. Μεταξύ των αλλαγών που ήθελε και εν τέλει αποφάσισε η διοίκηση της κρατικής ΕΡΤ ήταν η υποβάθμιση των προαπαιτούμενων προσόντων για την πρόσληψη νομικού συμβούλου στην εταιρεία. Έως τώρα βασικοί όροι ήταν μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών και άριστη γνώστη αγγλικών ή γαλλικών και πολύ καλή άλλη ξένη γλώσσα.

    Από τις 23 Φεβρουαρίου με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ  δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη αλλά διαζευκτικό/προαιρετικό όρο ο τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών. Αρκεί η επαγγελματική εμπειρία, υπό τον όρο να είναι άνω της πενταετίας. Επίσης στο θέμα της γλωσσομάθειας, που από άριστη γνώση αγγλικών ή γαλλικών και πολύ καλά μιας δεύτερης γλώσσας – που είναι προαπαιτούμενο για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του – αρκεί το πολύ καλά μιας εκ των επισήμων γλωσσών των κρατών της Ε.Ε., δηλαδή μιας από αυτές: αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά, κροατικά, λετονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά!

    Ταυτόχρονα με την υποβάθμιση των προαπαιτούμενων κυριάρχων προσόντων έγινε αναβάθμιση της θέσης στο οργανόγραμμα της εταιρείας η οποία συνεπάγεται αντίστοιχη οικονομική προσαρμογή.

    Πάντως παρά τις ενστάσεις, τις αντιδράσεις, τον προβληματισμό και τις καταγγελίες, ο νέος προϊστάμενος  αποφασίστηκε να αμείβεται με πάγιες μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία και στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΡΤ ΑΕ.

    Το χρονικό

    Στις 13 Φεβρουαρίου στη διαβούλευση της τροποποίησης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΡΤ διατηρείται η προϋπόθεση ο προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας να έχει προαχθεί 5 χρόνια στον Άρειο Πάγο ενώ ακολουθούν αλλαγές πρωτοφανείς που μάλλον ταιριάζουν στο προφίλ του υποψηφίου. Στο άρθρο του προηγούμενου Κανονισμού (42.3β) προϋπόθεση να γνωρίζει άριστα αγγλικά ή γαλλικά και μια δεύτερη γλώσσα, αλλάζει με απαίτηση να γνωρίζει οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. συν τα ελληνικά. Η παράγραφος 42.3γ  «να έχει γνώσεις σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή εργατικού δικαίου ή δικαίου ΜΜΕ  ή δημοσίου δικαίου ή ευρωπαϊκού δικαίου ή δικαίου εταιρειών και ειδικά σε θέματα που έχουν σχέση με τους σκοπούς και τη δραστηριότητα της ΕΡΤ που αποδεικνύονται με σχετικό τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών και επαγγελματική εμπειρία» μετατρέπεται ως εξής: «να έχει γνώσεις σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή εργατικού δικαίου ή δικαίου ΜΜΕ  ή δημοσίου δικαίου ή ευρωπαϊκού δικαίου ή δικαίου εταιρειών και ειδικά σε θέματα που έχουν σχέση με τους σκοπούς και τη δραστηριότητα της ΕΡΤ που αποδεικνύονται είτε με σχετικό τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών είτε με επαγγελματική εμπειρία άνω των 5 ετών». Που σημαίνει ότι μπορείς και να μην έχει μεταπτυχιακό αλλά να αρκεί μια εμπειρία.

    Το αναίτιο των μεθοδευμένων αλλαγών είχε επισημάνει με επίσημο έγγραφο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ στις 22 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο πρότασης της ΕΡΤικής διοίκησης- στις 14 Φεβρουαρίου- για διαβούλευση ώστε να γίνουν αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα σε Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και Γ.Κ.Π. αντιστοίχως.

    Στις 4 Απριλίου το Δ.Σ. αποφασίζει ομόφωνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας και του Κώδικα περί Δικηγόρων και προσλαμβάνει τον κ. Κωνσταντίνο Φιλιππόπουλο, και τον τοποθετεί ως Νομικό Σύμβουλο – Προϊστάμενο του Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ ΑΕ, με σύμβαση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου και έναρξης αυτής μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο κ. Φιλιππόπουλος θα αμείβεται με πάγιες μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία και στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΡΤ ΑΕ. Εγκρίνονται, επίσης, δύο πρόσθετες μηνιαίες αποδοχές, πλέον των προβλεπομένων από τον Κώδικα περί Δικηγόρων, για την πρόβλεψη αποζημίωσης απόλυσης. Εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ασκών καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του κ. Κ. Φιλιππόπουλου και της ΕΡΤ Α.Ε. και για τις ενέργειες δημοσιότητας της παρούσας που προβλέπονται στη νομοθεσία.

    Σχετικά αρχεία

    Απόφαση ΔΣ ΕΡΤ για πρόσληψη Νομικού Συμβούλου

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΤ

    Απόφαση ΔΣ για τροποποίηση ΓΚ Προσωπικού ΕΡΤ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΣΥΠΕΡΤ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΓΚΠ ΚΑΙ ΕΣ.ΚΑΝ.ΛΕΙΤ



    ΣΧΟΛΙΑ