• Media

    Άνοιξε ο δρόμος για την ενεργοποίηση της United Media στην ελεύθερη TV – Γιατί χαίρεται ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, γιατί δυσαρεστείται ο Θοδωρής Κυριακού

    Κική Σιλβεστριάδου, CEO της NOVA MEDIA

    Κική Σιλβεστριάδου, CEO της NOVA MEDIA


    Ανακατατάξεις δρομολογεί στο επιχειρηματικό πεδίο των ΜΜΕ προκαλώντας ταυτόχρονα αναταράξεις στις σχέσεις ορισμένων καναλαρχών με την κυβέρνηση, η τροπολογία που έφερε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την οποία στην ουσία καταργείται το ασυμβίβαστο της παράλληλης κατοχής άδειας για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών με τη δραστηριοποίηση στην ελεύθερη τηλεόραση.

    Επί της ουσίας η κυβέρνηση, καταργεί προεκλογικά ως όφειλε, τη διάταξη του άρθρο 43 του Ν. 4779/2021 (Νόμος Πέτσα – Λιβάνιου) η οποία δεν επέτρεπε σε συνδρομητικά δίκτυα να επενδύουν στην ελεύθερη τηλεόραση τη στιγμή που το αντίστροφο ήταν αποδεκτό και ήδη εφαρμοζόταν στην πράξη με το λανσάρισμα του ΑΝΤ1+ του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ που κατέχει και ελεύθερο σταθμό (τον ΑΝΤ1).

    Ωφελημένοι United Media και Γιάννης Βαρδινογιάννης

    H United Media η οποία διαχειρίζεται την εταιρεία Nova Media ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις της να δραστηριοποιηθεί και στην ελεύθερη τηλεόραση, αξιοποιώντας οικονομίες κλίμακας για την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων από μεγάλα κινηματογραφικά studios και τη βιντεοθήκη της τόσο για τα συνδρομητικά κανάλια όσο και για έναν ελεύθερο σταθμό.

    Με την εξαγορά της Nova τον Ιανουάριο του 2020 αλλά και πιο πρόσφατα, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Victoriya Boklag, CEO και Vice President Marketing and Media της εταιρείας είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της στο πεδίο αυτό και άλλωστε αυτή ήταν η επισπεύδουσα για την κατάθεση προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρση της νομοθεσίας που απέκλειε τη Nova από το πεδίο της ελεύθερης TV.

    Ένας άλλος επιχειρηματίας που φαίνεται να ωφελείται είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης η εταιρεία του οποίου Motor Oil τον περασμένο Ιούλιο προχώρησε σε συμφωνία με την Primos Media, θυγατρική επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο, για την πώληση του 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση.

    Συγκεκριμένα, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών, η άμεση και έμμεση συμμετοχή τους στην εταιρεία διαμορφώνεται στο 50%, ενώ το τίμημα της αγοροπωλησίας ανήλθε κοντά στα 41 εκατομμύρια ευρώ.

    Βέβαια δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής και σημείο συνάντησης μεταξύ της United Media και Primos Media αλλά υπάρχει πάντα νόμιμα και ελεύθερα η δυνατότητα να βρεθεί.

    Τα σενάρια που προκρίνονται είναι είτε να πουλήσει η Primos Media το ποσοστό που αγόρασε από τη Motor Oil στην United Media με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν να διαθέτουν 50-50% είτε να βρεθεί άλλος τρόπος για πλήρη εκχώρηση των μετοχών ώστε η εταιρεία που διαχειρίζεται τη Nova να έχει το 100% ενός ελεύθερου καναλιού.

    Δυσαρέσκεια από Θοδωρή Κυριακού, πιθανή πικρία Βαγγέλη Μαρινάκη

    Η εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι δυσκολεύει τον ισχυρό άνδρα του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ που προφανώς χάνει τη μονοκρατορία του στο διπλό ταμπλό, συνδρομητικής και ελεύθερης τηλεόρασης. Η δυσαρέσκεια αυτή προκαλεί προβληματισμό στο Μαξίμου εν όψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

    Οι υπόλοιποι καναλάρχες δεν φαίνεται να θα έχουν κανένα πρόβλημα εκτός ίσως από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος τον Μάρτιο του 2020 μέσω της Alter Ego, επεδίωκε την εξαγορά της Forthnet με το κόστος απόκτησης ωστόσο να είναι μάλλον υπερβολικό καθώς πέραν των 41 εκατομμυρίων ευρώ που θα έπαιρναν οι πιστώτριες τράπεζες απαιτούντο επιπλέον 50-60 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξυγιανθεί η εταιρεία, ποσό που ο επικεφαλής της ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν ήταν διατεθειμένος να δαπανήσει ενώ οι όροι του δεν έγιναν δεκτοί από τις τράπεζες.

    Η ερμηνεία της τροπολογίας

    Με την τροπολογία επέρχονται τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο με τις προϋποθέσεις κατοχής άδειας για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία που έχει άδεια για συνδρομητική τηλεόραση και ραδιόφωνο δεν θα μπορεί να κατέχει και άδεια για μέσο ελεύθερης λήψης, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να μπει μετοχικά σε ένα ήδη αδειοδοτημένο κανάλι ή ραδιόφωνο. Επιπλέον «λύνονται» τα χέρια και των μετόχων σε συνδρομητικές υπηρεσίες, οι οποίοι θα μπορούν να κατέχουν είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε μέσω εταιρειών ελεύθερα κανάλια και ραδιόφωνα. Οι μέτοχοι εταιρείας του πρώτου εδαφίου μπορούν σύμφωνα τις προϋποθέσεις του δευτέρου εδαφίου, να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης να μετέχουν εταιρεία που κατέχει τέτοια άδεια

    Η τροπολογία που κατατέθηκε αναφέρει πως “η παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α’ 233) αντικαθίσταται ως εξής:

    «4. Η ανώνυμη εταιρεία που κατέχει άδεια παρ. 1 μπορεί. να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης. Η συμμετοχή εταιρείας του πρώτου εδαφίου εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης είναι δυνατή, εφόσον συμμετοχή της:

    α) παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού,

    β) γίνεται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, και τέλος

    γ) θίγεται αντικειμενική, πλουραλιστική και ίσους όρους πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζική ενημέρωσης».

    Διαβάστε επίσης:

    Άνοιξε ο δρόμος για την ενεργοποίηση της United Media στην ελεύθερη TV



    ΣΧΟΛΙΑ