• Media

    Αλεξάνδρα Βοβολίνη: Γιατί έδωσα την Οικονομική Επιθεώρηση – Τα επόμενα σχέδιά μου

    Αλεξάνδρα Βοβολίνη

    Αλεξάνδρα Βοβολίνη


    Το περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση, το πρώτο και παλαιότερο οικονομικό περιοδικό και η economia media αλλάζει χέρια, καθώς η Αλεξάνδρα Βοβολίνη συμφώνησε να το μεταβιβάσει στην SGT SYMEON G. TSOMOKOS S.A.

    Η “Οικονομική Επιθεώρηση” κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ: Είναι το πρώτο οικονομικό περιοδικό που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, με το όνομα “Βιομηχανική Επιθεώρηση” το 1934, και το μοναδικό που συνεχίζει να υπάρχει αδιάλειπτα μέχρι το 2022…

    Kι αυτό χάρη στο μεράκι και την αγάπη της κυρίας Βοβολίνη και τη  συνεχή στήριξη του πρώην συζύγου της, του εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη.

    Σήμερα το περιοδικό αλλάζει χέρια και περνάει στην SGT SYMEON G. TSOMOKOS S.A. με στόχο να περάσει και σε μια νέα εποχή, με τον επανασχεδισμό  και επαναλανσάρισμά του που προγραμματίζεται.

    Όπως δηλώνει  η κυρία Βοβολίνη στο mononews.gr: «Το περιοδικό έχει μια μεγάλη πορεία και μεγάλη παράδοση και θέλω να το δω να αξιοποιεί τη δυναμική του στη νέα εποχή, κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει από την SGT SYMEON G. TSOMOKOS.

    Εγώ από την άλλη αποφάσισα να αφοσιωθώ πλέον  στις εκδόσεις βιβλίων για τη βιομηχανία, φροντίζοντας τη διάχυση της γνώσης στον τομέα αυτό.

    Ήδη έχουμε εκδώσει το βιβλίο ”Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973 – Διαδεδομένοι μύθοι και αφανείς αλήθειες”, του Λευτέρη Αναστασάκη που πήγε πολύ καλά, και θα ακολουθήσουν και άλλα σημαντικά βιβλία αφιερωμένα στο ρόλο και τη σημασία της ελληνικής βιομηχανίας».

    Οικονομική Επιθεώρηση: Η πορεία στον χρόνο

    Το περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση, ξεκίνησε ως Βιομηχανική Επιθεώρηση το 1934, από το θείο της Αλεξάνδρας Βοβολίνη, κ Σπύρο Βοβολίνη και  δημιουργήθηκε  για να στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας. Το «πάθος για τη δημιουργία» είναι η μεγαλύτερη αξία για την κυρία Αλεξάνδρα Βοβολίνη, που ενισχύει και προωθεί κάθε δημιουργική προσπάθεια και σήμερα, στρέφεται και πάλι στις εκδόσεις για τη βιομηχανία.

    Ήταν η εποχή, που τα πρώτα εργοστάσια που είχαν γίνει από τους ανθρώπους του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, δηλαδή τους Χατζηκυριάκους και Κανελλόπουλους και μετά τον Μποδοσάκη, είχαν ανάγκη να αποκτήσουν φωνή στο δημόσιο λόγο και στην κυβέρνηση. Ο Νικόλαος Κανελλόπουλος και ο δήμαρχος Μπενάκης στήριξαν οικονομικά την εκκίνηση του περιοδικού, το οποίο υποδέχτηκε με χαρά όλος ο οικονομικός κόσμος και η βιομηχανία. Τότε στον οικονομικό τύπο υπήρχε μόνο η Ναυτεμπορική, και η Βιομηχανική Επιθεώρηση ήταν το πρώτο οικονομικό περιοδικό.

    Το περιοδικό άνθισε παράλληλα με την άνθιση της βιομηχανίας. Μάλιστα δημιούργησε μια νέα αγορά αυτή των οικονομικών περιοδικών. Στις αρχές της δεκαετίας του 70  δημιουργήθηκε και το περιοδικό «Οικονομική Πορεία» του Βαγγέλη Ανδρουλιδάκη, και μετά το περιοδικό «Επιλογή» του κ. Σταύρου Παπαϊωάννου. Η καλή πορεία του περιοδικού ήταν από το 1955 και μέχρι τη δεκαετία του ’80.

    Από τη δεκαετία του 80 το περιοδικό, όπως και η βιομηχανία έπεσε πάρα πολύ, το ίδιο και οι συνδρομές του. Εκείνη την εποχή η Αλεξάνδρα Βοβολίνη επέστρεψε από το Λονδίνο  και όταν το 1990 θείος της  ήθελε να  κλείσει, επέμεινε να το κρατήσει και να δοκιμάσει να το ξανακάνει μηνιαίο, με τη στήριξη του συζύγου της Θανάση Λασκαρίδη.

    Το αναδιοργάνωσε και το εκσυγχρόνισε, βελτίωσε την εμφάνισή του και εμπλούτισε την ύλη, και τότε άλλαξε και επωνυμία σε Βιομηχανική και Οικονομική Επιθεώρηση και τελικά σε Οικονομική Επιθεώρηση από το 2004. Από το 1991 μέχρι το 2005 το περιοδικό πήγαινε ανοδικά. Από το 1994 το περιοδικό ήταν στο περίπτερο και το 2005 είχε και κέρδη.  Από το 2007 όμως άρχισαν πάλι τα δύσκολα και από τότε το περιοδικό  εργάζεται πολύ λιγότερος  κόσμος.

    Αλεξάνδρα Βοβολίνη

    Η Αλεξάνδρα Βοβολίνη γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1970.

    Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά (LLM) στο University College του Λονδίνου.

    Άσκησε την δικηγορία από το 1976 ως το 1992, συμβάλλοντας παράλληλα ως συντάκτης στο περιοδικό “Βιομηχανική Επιθεώρησις”, το παλαιότερο του είδους του, δίπλα στον ιδρυτή του περιοδικού (1934), Σπύρο Βοβολίνη.

    Από το 1990 έχει την θέση της Εκδότριας και Διευθύντριας των Εκδόσεων Κέρκυρα – economia Publishing, που εκδίδει την “Οικονομική Επιθεώρηση”, που αποτελεί ιστορική συνέχεια του περιοδικού “Βιομηχανική Επιθεώρησις”, τη σειρά ειδικών αγγλικών εκδόσεων “Business File” και εκδίδει οικονομικά και ιστορικά βιβλία.

    Το 2005 άνοιξε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο / portal “economia.gr” με αναλύσεις με θέματα για οικονομία, την πολιτική, τις τράπεζες, τη ναυτιλία και την επικαιρότητα. Σήμερα το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο συνεργάζεται αποκλειστικά με το βιβλιοπωλείο της Νομικής Βιβλιοθήκης.

    Παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Θανάση Λασκαρίδη  και απέκτησε μαζί του πέντε παιδιά.

    Το Αρχείο Βοβολίνη σήμερα θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές πηγές της οικονομικής αλλά και συνολικά της Ελληνικής ιστορίας. Το περιεχόμενο του αρχείου καθρεφτίζει εποχή περίπου 150 χρόνων, παρακολουθώντας κι αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της συγκροτήσεως της Ελλάδος ως κράτους.

    Την 1η Φεβρουαρίου 2012  μεγάλο μέρος του αρχείου δωρήθηκε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών και η σειρά Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν με 2600 φακέλους μεταφέρθηκε επίσης στη Γεννάδειο, με σκοπό την αξιοποίηση του υλικού σε διεθνές επίπεδο. Το Αρχείο του «Μ.Ε.Β.Λ.» θεωρείται από τις πιο σημαντικές πηγές βιογραφικών δεδομένων στον Ελλαδικό χώρο.

    Τη 1η Ιανουαρίου του 2020, ένα πολύ σημαντικό μέρος του αρχείου Βοβολίνη, που περιλαμβάνει το υποαρχείο της Βιομηχανικής Επιθεώρησης ως το 1990 δώρισα στην Τράπεζα της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού και Τεκμηρίωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ