• LIFE&STYLE

    Μάικλ Τζάκσον: Μεγάλοι σταθμοί παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) «γυρίζουν την πλάτη» στο βασιλιά της pop

    Μαικλ Τζακσον

    Μάικλ Τζάκσον


    Αμηχανία έχει προκληθεί στην υφήλιο, μετά το σάλο που ξέσπασε από τη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland», που εξιστορεί τη ζωή του μεγάλου αστεριού της ποπ, Μάικλ Τζάκσον, στην έπαυλή του, αλλά και τη σκοτεινή πλευρά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

    Το ντοκιμαντέρ πρόβαλλε, προ ημερών, το δεύτερο μέρος του, ενώ ταυτόχρονα συνεχίστηκαν οι αποκαλύψεις σχετικά με τα χρόνια εκείνα, που ο διάσημος τραγουδιστής ζούσε στη «Neverland», όπως ο ίδιος την αποκαλούσε και προχωρούσε σε ανήθικες πράξεις με ανήλικα αγόρια, όπως τουλάχιστον κατηγορείται από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ. Μετά τη σωρεία στοιχείων που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, το τελευταίο διάστημα, πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά τον κόσμο πήραν την την -ομολογουμένως δύσκολη- απόφαση να γυρίσουν την πλάτη στη μουσική του Μάικλ Τζάκσον, ακολουθώντας τη δημόσια κατακραυγή όσων υποστηρίζουν τα στοιχεία του ντοκιμαντέρ ως αληθινά.

    Η μουσική του Μάικλ Τζάκσον, λοιπόν, που έγραψε παγκόσμια ιστορία βγαίνει off air σε πολλές χώρες, όπως Αυστραλία, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία, αλλά και Ελλάδα, με τη λίστα να μεγαλώνει διαρκώς.

    Την αρχή έκανε το BBC2, που ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται πλέον να παίζει τραγούδια του επονομαζόμενου «Βασιλιά της Pop», ενώ στη συνέχεια δεκάδες άλλοι σταθμοί τις χώρες που προαναφέρθηκαν έσπευσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του βρετανικού δικτύου, «ρίχνοντας πόρτα» στη μουσική του Τζάκσον.

    Μεγάλα δίκτυα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ακολούθησαν την πρωτοβουλία του βρετανικού BBC2

    Η «Nova Entertainment» του Σίδνεϊ προστέθηκε την Πέμπτη στην ήδη μακριά λίστα των ομίλων του ραδιοφώνου που βγάζουν off the air τον «Βασιλιά της Pop», απηχώντας την κατακραυγή της κοινής γνώμης.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας του ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland», που παρουσιάζει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες δύο ανδρών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο Τζάκσον τους κακοποιούσε σεξουαλικά για χρόνια. «Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, ο SmoothFM σταματά από τώρα και στο εξής να παίζει τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον», ανάφερε σε τοπικά ΜΜΕ ο διευθυντής προγράμματος του ομίλου Nova, Πολ Τζάκσον.

    Παρά το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ δεν έχει ακόμη μεταδοθεί στην Αυστραλία, ένα δεύτερο σημαντικό ραδιοφωνικό δίκτυο της χώρας, το ARN, δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά το συναίσθημα του κοινού σε σχέση με μεμονωμένους καλλιτέχνες».

    Στη Νέα Ζηλανδία, η απουσία των τραγουδιών του ειδώλου της ποπ από τα ερτζιανά είναι σχεδόν απόλυτη, αφού «έφαγαν πόρτα» από από τα δύο μεγαλύτερα ραδιοφωνικά δίκτυα της χώρας, το MediaWorks και το NZME.

    Και ο Καναδάς συμμετέχει στο εμπάργκο κατά της μουσικής του Τζάκσον

    Τα περασμένα 24ωρα, δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί στον Καναδά δήλωσαν ότι βγάζουν προσωρινά off air τη μουσική του Τζάκσον, που περιλαμβάνει τεράστιες επιτυχίες όπως το «Billie Jean» και το «Bad».

    «Δεν θα κρίνουμε εμείς αν ο Τζάκσον είναι ένοχος παιδεραστίας. Όμως αποτελεί δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν την μουσική που θέλει να ακούει ο κόσμος», δήλωσε ο διευθυντής της MediaWorks, Λέον Ρατ στο Magic FM. Όπως επισήμανε, η απόφαση που ελήφθη αντανακλά «τις απόψεις και τις προτιμήσεις των ακροατών».

    «Ανταποκρινόμαστε στις εκκλήσεις των ακροατών μας και στις αντιδράσεις που προκάλεσε το ντοκιμαντέρ», δήλωσε η Κριστίν Ντικέρ της Cogeco – του ομίλου που διαθέτει ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Κεμπέκ και στο Οντάριο.

    «Αποφασίσαμε να σεβαστούμε τις απόψεις τους και να αφαιρέσουμε τα τραγούδια αυτά από τους σταθμούς μας, τουλάχιστον για αυτήν την περίοδο», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του ομίλου.

    Στην Ελλάδα, η αρχή έγινε από τον Easy 97.2

    Το «εμπάργκο», στο οποίο προβαίνουν πολλοί μεγάλοι μουσικοί σταθμοί ανά την υφήλιο βρήκε εφαρμογή και στη δική μας Ελλάδα, αφού o ραδιοφωνικός σταθμός Easy 97.2 ανακοίνωσε χθες, με ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, την απόφασή του να διακόψει τη μετάδοση της μουσικής του ποπ σταρ, ύστερα από την έκταση που έχουν πάρει οι καταγγελίες εναντίον του.

    Αυτό, ωστόσο, φαίνεται να ενόχλησε πολλούς ακροατές του σταθμού, που έσπευσαν να αντιδράσουν, με σχόλια, στην απόφαση αυτή του σταθμού, με μερικούς μάλιστα να διακρίνονται εξοργισμένοι, δηλώνοντας ότι θα σταματήσουν να είναι ακροατές του σταθμού.

    easy
    ρικές αντιδράσεις ακροατών του Easy 97.2 από την απόφασή του να σταματήσει να παίζει τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον

    Η απόφαση σταθμών να μην παίζουν πλέον τα τραγούδια του Τζάκσον αναμφίβολα αμαυρώνει περαιτέρω το brand του και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κερδών από ραδιοφωνικά δικαιώματα.

    Παραμένει, ωστόσο, ασαφές αν οι ακροατές σε ψηφιακές πλατφόρμες έχουν την ίδια πρόθεση να εγκαταλείψουν τον τραγουδιστή. Το «The Essential Michael Jackson» παραμένει μέχρι σήμερα το 65ο άλμπουμ με τα περισσότερα downloads στην Αυστραλία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι υποστηρίζει για την παιδοφιλία του Μάικλ Τζάκσον η υπηρέτριά του (pics & video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο εξώφυλλο της Vogue η 19χρονη κόρη του Μάικλ Τζάκσον (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος από το BBC o Michael Jackson – Δεν θα ακούγονται πλέον τα τραγούδια του



    ΣΧΟΛΙΑ