• Gossip

    Η θρυλική και σκανδαλώδης ζωή του Ρούντολφ Νουρέγεφ (video)

    • Contributor
    Ρούντολφ Νουρέγεφ


    «Το δικό μου αίσθημα είναι ο χορός. Σημαίνει τα πάντα για μένα. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μου. Είναι σαν θρησκεία…».

    Από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της τέχνης στον εικοστό αιώνα, ο Ρούντολφ Νουρέγεφ έχει ένα όνομα συνώνυμο του χορού. Ο μεγαλύτερος χορευτής του καιρού του, ένας θρύλος με υπέρλαμπρη καριέρα στη Δύση, ήταν ο μοναδικός που η ζωή και η τέχνη του τον έκαναν πραγματικό είδωλο με τη φήμη του να υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια του κόσμου της τέχνης του.

    Ο Νουρέγεφ δοκίμασε τις δυνάμεις του σε όλα. Χορογράφος, χορευτής δίπλα σε μια θρυλική παρτενέρ, την Μαργκότ Φοντέιν, ως σκηνοθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Ο κόσμος όλος ήταν στα μαγικά πόδια του. Ο Νουρέγεφ άλλαξε το χορό που μετά την παρουσία του δε θα είναι ποτέ όπως τον γνώριζε μέχρι τότε η ανθρωπότητα. Αναβάθμισε τον ρόλο του άνδρα χορευτή ο οποίος ως τότε ήταν απλώς υποστηρικτικός στις γυναίκες πρωταγωνίστριες, ενώ μια ακόμη σημαντική επίδρασή του ήταν ότι υπήρξε πρωτοπόρος στο γκρέμισμα των τειχών μεταξύ κλασικού μπαλέτου και μοντέρνου χορού.

    Ρούντολφ Νουρέγεφ

    Ο Τάταρος που άλλαξε για πάντα τον χορό

    Ο Ρούντολφ Χαμέτοβιτς Νουρέγεφ γεννήθηκε σε ένα βαγόνι του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου κοντά στην πόλη Ιρκούτσκ, ενώ η μητέρα του ταξίδευε στο Βλαδιβοστόκ, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον Κόκκινο Στρατό. Ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί μιας ταταρικής, μουσουλμανικής το θρήσκευμα οικογένειας, η οποία είχε ακόμη τρία κορίτσια. Λάτρεψε τον χορό όταν η μητέρα του τον συνόδευσε σε μια παράσταση μαζί με τις αδελφές του και αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά, παρά το ότι ο πατέρας του είχε αντιρρήσεις.

    Ρούντολφ Νουρέγεφ

    Έγινε δεκτός στο Μπολσόι της Μόσχας, όμως ο ίδιος επέλεξε το συγκρότημα Κίροφ του Λένινγκραντ, όπου σπούδασε στην ιστορική Ακαδημία Βαγκάνοβα. Στη διάρκεια των τριών χρόνων που παρέμεινε στο Κίροφ, ο Νουρέγεφ ερμήνευσε 15 ρόλους, κατάφερε να γίνει ένας από τους γνωστότερους χορευτές της ΕΣΣΔ ενώ του επετράπη να ταξιδέψει και στο εξωτερικό. Γρήγορα όμως ο επαναστατικός του χαρακτήρας και η αντισυμβατική και αντικαθεστωτική συμπεριφορά του, έγιναν αιτίες να απαγορευθεί η έξοδός του από την τότε Σοβιετική Ένωση.

    Ρούντολφ Νουρέγεφ

    Ένα αστέρι προσγειώνεται στο Παρίσι

    Ο Νουρέγεφ έφτασε στη Δύση από ένα… ατύχημα. Καθώς τα μπαλέτα Κίροφ προετοίμαζαν μια ευρωπαϊκή περιοδεία, ο κορυφαίος χορευτής των Κίροφ Κονσταντίν Σεργκέγιεφ, τραυματίζεται και ο Νουρέγεφ τον αντικαθιστά. Ήταν ήδη σταρ στη Ρωσία και η εμφάνισή του στο Παρίσι έκανε πάταγο.

    Ρούντολφ Νουρέγεφ

    Στις 16 Ιουνίου 1961 αυτομόλησε στο Παρίσι και μια εβδομάδα, μόλις, αργότερα, υπέγραψε συμβόλαιο με τα Μεγάλα Μπαλέτα του Μαρκησίου ντε Κουέβας. Οι σοβιετικές αρχές εξεμάνησαν κυριολεκτικά με την αυτομόληση ενός από τους πιο διάσημους χορευτές τους. Η είσοδος στη χώρα του δεν του επετράπη παρά το 1987, με τη συναίνεση του τότε ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και μόνο για να επισκεφθεί την ετοιμοθάνατη μητέρα του. Δυο χρόνια αργότερα, το 1989, ξαναβλέπει τους συγγενείς του, στο θέατρο Κίροφ, όπου του επετράπη να χορέψει.

    Μια μεγάλη καριέρα, σεξ, σκάνδαλα, ένας θάνατος από AIDS

    Αν μιλούν ακόμα σήμερα στην Όπερα του Παρισιού ευλαβικά για τον Νουρέγεφ, αυτό οφείλεται στο ότι κατάφερε να βγάλει το συγκρότημα από μια σκοτεινή περίοδο, όταν διετέλεσε από το 1983 ως το 1989 διετέλεσε διευθυντής του. Στις συνεργασίες του άφησε ιστορία αυτή με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου μέσω της θρυλικής συνεργασίας του με τη Μαργκότ Φοντέιν, με το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας, το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου, το Μπαλέτο του Βερολίνου. Έχει ανεβάσει περισσότερα από 25 έργα μπαλέτου, σημαντικότερα εκ των οποίων υπήρξαν: Ζιζέλ, Δον Κιχώτης, Αντιγόνη, Μαργαρίτα, Η λίμνη των κύκνων, Ο καρυοθραύστης, Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

    Παρά τις φήμες που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας για τη σχέση του με την – κατά 19 χρόνια μεγαλύτερή του – Φοντέιν, και οι δυο τους είχαν κατ’ επανάληψη δηλώσει πως, παρά τη βαθιά αγάπη που τους ένωνε, τα «πυροτεχνήματα» μεταξύ τους υπήρχαν μόνο επί σκηνής. Ο Νουρέγιεφ ήταν ομοφυλόφιλος και ουδέποτε έκρυψε τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Η ζωή του πέρα από τη λάμψη συνοδεύτηκε και με ιστορίες γεμάτες έρωτα, σεξ και σκάνδαλα. Συνδέθηκε ερωτικά με τον Δανό χορευτή Έρικ Μπρουν, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής του.

    Ρούντολφ Νουρέγεφ

    Ανάμεσα στις συναναστροφές του υπήρξαν πολλά ονόματα του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και του διεθνούς «τζετ σετ». Το 1961 δεν δίστασε να φωτογραφηθεί γυμνός στο Παρίσι. Προσβλήθηκε από τον ιό του HIV και πέθανε από AIDS στις 6 Ιανουαρίου 1993, σε ηλικία 55 ετών. Το μνήμα του βρίσκεται στο ρωσικό κοιμητήριο του Παρισιού.

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπακογιάννης, Πατούλης, Ψινάκης – Το «χρίσμα», η συμφωνία Κυριάκου – Ντόρας και ο… Αβραμόπουλος!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έβαλε τα κλάματα η Michelle Obama, λέγοντας αντίο στον Λευκό Οίκο 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Έρχεται» ο Νικόλαος – Το «βασιλικό κόμμα», ο ρόλος του Φράγκου, το City του Λονδίνου και το διπλό νόμισμα



    ΣΧΟΛΙΑ