• LIFE&STYLE

    “Και αν είσαι τελικά τόσο έξυπνος, γιατί δεν είσαι ευτυχισμένος;”

    • NewsRoom


    Το διαρκές αίσθημα του ανικανοποίητου είναι αυτό που μας οδηγεί σε μία ατέρμονη αναζήτηση της ευτυχίας, η οποία σε κάθε επίτευξη ενός επόμενου στόχου μοιάζει να ξεγλιστράει μέσα από τα χέρια μας και ο φαύλος κύκλος να συνεχίζεται.

    Αυτό το είδος κυνηγιού ευτυχίας μοιάζει να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για τους φαινομενικά ιδιοφυείς και επιτυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με το βιβλίο του Raj Raghunathan, “Aν είσαι τόσο έξυπνος, γιατί δεν είσαι ευτυχισμένος”, σαμποτάρουν οι ίδιοι τις ευκαιρίες τους για… ευτυχία.

    Ο Raj Raghunathan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, McCombs School of Business, υποστηρίζει στο βιβλίο του πως ένα από τα “θανάσιμα αμαρτήματα της ευτυχίας” είναι η ανάγκη για απόλυτο έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

    Ο καθηγητής επισημαίνει πως όταν επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, όπως η αναζήτηση μίας ποιοτικής εργασίας ή η αναζήτηση της κατάλληλης συντρόφου, μας μπλοκάρει από την απόλαυση των υπόλοιπων συμβάντων στη ζωή μας. Σύμφωνα με έρευνα που περιλαμβάνει στο βιβλίο του, οι περισσότερο ευφυείς άνθρωποι που συνάμα επιθυμούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα τεκταινόμενα της ζωής τους, έχουν πιο φιλόδοξους στόχους και προσπαθούν να επιτύχουν σε περισσότερους τομείς, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μία ακόρεστη αναζήτηση.

    Αυτή ακριβώς η ανάγκη για επίτευξη όλο και περισσότερων στόχων είναι και η διαδικασία απομάκρυνσης από την… ευτυχία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Raj Raghunathan: “Aσκείς υπερβολικό αυτοέλεγχο όταν η επιθυμία για επίτευξη των στόχων σου σε ελέγχει, αντί εσύ να ελέγχεις την επιθυμία της επίτευξης των στόχων σου”

    Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη από τον Robert Vallerant, αποκαλύπτει πως η αφοσίωση σε ένα συγκεκριμένο στόχο επιβαρύνει την υγεία των διαπροσωπικών μας σχέσεων και μας αποτρέπει από την απόλαυση όσων συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας. Ενώ σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι άνθρωποι που πήραν ένα δολάριο χωρίς να το περιμένουν ήταν πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που περίμεναν πως θα το λάβουν.

    Έτσι σύμφωνα με τον Raj Raghunathan, οι στόχοι πρέπει να τίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούμε για την επίτευξη του παράλληλα με ότι άλλο κάνουμε στη ζωή μας και να μην προσκολλάμε σε αυτόν, δρώντας με τέτοιο τρόπο ώστε όποιο αποτέλεσμα και να έρθει να είναι ευπρόσδεκτο και άρτια εφαρμοσμένο με τη ζωή μας.



    ΣΧΟΛΙΑ